Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e99b77a88b60d0eb0b2f01d7df3bcacb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Liukkaat saapuivat eteläänkin: tältä näyttää lähi­päivien sää – lumi­sateita luvassa useille alueille – Uutisalue

Liukkaat saapuivat eteläänkin: tältä näyttää lähi­päivien sää – lumi­sateita luvassa useille alueille

Viikon sää jatkuu epävakaisena ja matalapaineen vaikutuksen alaisena lähes koko maassa.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että uusia matalapaineen alueita liikkuu luoteesta kaakkoon Suomen yli päivittäin.

– Tämänpäiväinen matalapaine väistyy Suomenlahdelta hiljalleen kaakkoon. Päivällä on pääasiassa poutaista ja pakkaset alkavat illalla ihan koko maassa, meteorologi Jani Parviainen sanoo.

Uusi sadealue saapuu länsirannikolle illalla. Sade alkaa rannikolla vetisenä, mutta muuttuu jatkuvasti lumisemmaksi alueen liikkuessa kohti sisämaata.

Tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana sadealue liikkuu itäiseen Suomeen ja pysyttelee siellä aamun.

Yön aikana lämpötila nousee hetkellisesti plussan puolelle laajalla alueella, Joensuuta, Kuopiota, Vaasaa ja Jyväskylää myöten. Lounais-Suomessa päästään jopa viiteen asteeseen.

Päiväksi sää poutaantuu ja lämpötilat palaavat hiljalleen pakkasen puolelle. Pilvisyys on runsasta.

Lue lisää: Lunta tullut eteläänkin – haittaa ajokeliä

Sitten saapuu taas uusi matalapaine, Parviainen kertoo. Tämä on sateiltaan edellistä voimakkaampi.

– Keskiviikon ja torstain välisenä yönä voimakkain lumisade osuu Keski-Suomeen. Etelässä taas ollaan plussalla ja Pirkanmaalle asti sataa silkkaa vettä.

Torstain mittaan lumisadetta on luvassa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, kun taas lounaisimmassa etelässä päästään nauttimaan tihkusateesta.

Lappiin nämä sateet eivät missään vaiheessa yllä. Siellä vallitsee vähäinen korkeapaine ja kylmä sää. Pakkanen on päivisinkin 10 ja 20 asteen välillä.

Parviainen kertoo, etteivät arkipäivien matalapaineet vielä tuo mukanaan pysyvää lumipeitettä eteläisimpään Suomeen, mutta jo Pirkanmaan korkeudella lumet saattavatkin jäädä maahan.

– Perjantain osalta voi olla kiinnostavaa, kun pakastuu viikonlopuksi asti ja Suomenlahdella on sateita liikkeellä. Jos sateet yltävät tänne, ne tulisivat maahan jäävänä lumena, sillä viikonloppuna ollaan ihan reilusti pakkasella.

Koska lämpötilat hyppivät plussan ja pakkasen välillä, kelivaroitus on viikolla voimassa suuressa osassa Suomessa. Liikenteessä on liukasta etenkin aamuisin.

Source Link is.fi