Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c046df12f0f23838ef16fb0d203867a8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Loiri saamassa valtiolliset hautajaiset – tällaisia ne ovat aiemmin olleet – Uutisalue

Loiri saamassa valtiolliset hautajaiset – tällaisia ne ovat aiemmin olleet

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk) ehdottaa taiteilija Vesa-Matti Loirille valtiollisia hautajaisia. Hän kertoo kuulleensa asiassa Loirin omaisia.

Vesa-Matti Loiri kuoli viikko sitten keskiviikkona.

Valtiolliset hautajaiset tarkoittavat sitä, että valtio järjestää ja maksaa hautajaiset. Lisäksi maassa on suruliputus.

Honkonen ei voi päättää yksin asiasta. Valtiollisista hautajaisista tekee esityksen valtioneuvoston kanslia ja valtioneuvosto päättää asiasta.

Lue lisää: Kulttuuriministeri ehdottaa Vesa-Matti Loirille valtiollisia hautajaisia

Valtiolliset hautajaiset ovat Suomessa nykyisin hyvin harvinaisia.

Vuonna 1989 Suomessa tiukentui linjaus, ja uusien sääntöjen mukaan valtiolliset hautajaiset järjestetään vain presidenteille.

Valtioneuvosto voi poikkeustapauksessa päättää hautajaisten järjestämisestä myös hyvin pitkäaikaisille pääministereille, eduskunnan puhemiehille ja henkilöille, joilla on erityistä kansallista merkitystä.

Viimeksi valtiolliset hautajaiset on järjestetty presidentti Mauno Koivistolle vuonna 2017.

Valtiollisia hautajaisia on julkisuudessa vaadittu muun muassa vuonna 2019 kuolleelle mäkihyppääjä Matti Nykäselle. Silloinen urheilu- ja kulttuuriasioista vastaava ministeri Sampo Terho alkoi selvittää asiaa.

Terho tiedotti selvitystyön jälkeen, ettei valtiollisia hautajaisia järjestetä. Nykäsen läheiset toivovat viettävänsä hautajaisia perhepiirissä ilman valtiollisia seremonioita.

Hautajaistilaisuuteen osallistui kuitenkin ministeri Terho, jonka päätöksellä valtio kustansi Nykäsen hautajaiskulut.

Lue lisää: Vesa-Matti Loirin pitkäaikainen ystävä kertoo taiteilijan omista hautajais­suunnitelmista: ”Ainoastaan hän toivoi…”

Valtiollisia hautajaisia ryhdyttiin Suomessa järjestämään vuonna 1920 eri alojen merkkihenkilöille.

Ennen vuoden 1989 tiukennusta valtiollisia hautajaisia oli järjestetty yli 70 ansioituneelle suomalaiselle, jotka olivat vaikuttaneet muun muassa tieteessä, taiteessa ja urheilussa.

Urheilijoista valtiolliset hautajaiset on myönnetty Hannes Kolehmaiselle (1966), Paavo Nurmelle (1973), Armas Taipaleelle (1976), Ville Ritolalle (1982) ja Tapani Nikulle (1989).

Teatterialalta valtiollisin menoin on haudattu näyttelijä Tauno Palo (1982), taiteilija Esa Pakarinen (1989) ja ohjaaja Edvin Laine (1989).

Tiukennusten jälkeen valtiolliset hautajaiset on myönnetty kahdeksalle merkkihenkilölle.

Valtiollisin menoin on haudattu entinen pääministeri Ahti Karjalainen (1990), kirjailija Väinö Linna (1992), jääkärikenraali Väinö Valve (1995), entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Johannes Virolainen (2000), entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Kalevi Sorsa (2004), jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth (2004), entinen pääministeri Harri Holkeri (2011) ja presidentti Mauno Koivisto (2017).

Viimeksi valtiolliset hautajaiset on järjestetty presidentti Mauno Koivistolle vuonna 2017.

Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset pidettiin helatorstaina 25.5.2017.

Ensin oli siunaustilaisuus Helsingin tuomiokirkossa. Sen jälkeen surusaatto lähti kohti Hietaniemen hautausmaata.

Saatto pysähtyi Valtioneuvoston linna, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan kohdalle. Presidentin linnan edustalla surusaatto ja sotilaista koostuva kunniaosasto pitivät hiljaisen hetken. Kaikki Helsingin kirkot soittivat kelloja surusaaton aikana.

Presidentti Koivisto haudattiin sotilaallisin kunnianosoituksin Hietaniemen hautausmaalle, jossa sijaitsevat presidenttien haudat. Arkunkantajina toimivat presidentin entiset adjutantit.

Monet kansalaiset tulivat saattelemaan presidenttiä viimeiselle matkalle. Helsingin poliisi arvioi ainakin yli 20 000 ihmisen kokoontuneen Helsingin kaduille seuraamaan surusaattoa.

Source Link is.fi