Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_65d5890b3295e3c4398e63d31ddc17c4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Loppuottelusarjasta pahnan pohjalle – Johtajuusvajeesta kärsivä Canadiens hakee nyt kasvojenkohotusta pelin yksinkertaistamisen kautta: ”Todella vaikeaa on ollut” – Uutisalue

Loppuottelusarjasta pahnan pohjalle – Johtajuusvajeesta kärsivä Canadiens hakee nyt kasvojenkohotusta pelin yksinkertaistamisen kautta: ”Todella vaikeaa on ollut”

Stanley Cupin loppuottelusarjahuumasta ei ole kuin muutama kuukausi, mutta tunnelmat kiekkohullussa Montrealissa ovat muuttuneet nopeasti. Kesän huuma on vaihtunut tappiokierteisiin ja vajoamiseen koko NHL:n pohjille. Kun päivä painui maanantaina Pohjois-Amerikassa mailleen, Canadiens oli koko liigan toiseksi huonoin joukkue Arizonan jälkeen.

Les Habitants on saanut kasaan ainoastaan 29 prosenttia tarjolla olleista pisteistä. Kääntäen tämä tarkoittaa neljää voittoa 17 ottelusta. Tappioista ainoastaan kaksi on tullut niin sanotusti jatkojen kautta, joten kasassa on vaatimattomat kymmenen pistettä. Kesällä hurmiossa ulvonut kotiyleisö on syksyllä viheltänyt joukkonsa muutamaan kertaan tauolle ja kotiin.

Joukkueen suomalaislaituri Joel Armia ei lähde kaunistelemaan totuutta.

– Eihän se hyvältä missään nimessä tunnu, jos meidät vihelletään ulos kaukalosta, Armia myöntää Yle Urheilulle.

– Onhan meillä ollut todella vaikeaa, ei sitä voi kiistää. Voittojen kaapimisesta on tullut todella vaikeaa, vaikka 6-7 viimeistä peliä onkin ollut jo parempaa tekemistä. Nyt on viime peleissä jo annettu itsellemme mahdollisuus taistella voitoista. Välillä on vähän huonoa tuuriakin nyt ollut mukana ratkaisumaaleissa, Armia jatkaa.

Armia, 28, on oikeassa siinä, että joukkue on pelannut viime kierroksilla paremmin. Käteen ei hyvästä yrittämisestä ole kuitenkaan niin sanotun paremman jakson aikana jäänyt juurikaan enempää. Montreal on voittanut seitsemästä edellisestä ottelustaan vain kaksi, jos kohta se on hävinnyt kahdesti vasta jatkojen jälkeen.

Ässissä kiekkokasvatuksensa saanut laitahyökkääjä myöntää, ettei joukkue pysty kulkemaan läpi vaikeiden karikoiden ilman, että jatkuva häviäminen vaikuttaisi kollektiivin itseluottamukseen, ja juuri siksi valmennusjohto onkin pyrkinyt yksinkertaistamaan peliä mahdollisimman paljon viime viikkoina.

– Kun tilanne on, mikä se on, niin tuskin täällä kenenkään itseluottamus juuri nyt kauhean korkealla on. Silloin on turha lähteä yrittämään mitään erityistä tai jotakin isomman riskin ratkaisuja. Nyt on pyritty pelaamaan mahdollisimman simppelisti ja saamaan sitä kautta itseluottamusta kuntoon. Työn kautta pyritään juuri nyt voittamaan, Armia järkeilee.

Yksinkertaistaminen on toiminut, vaikka tuloskunto ei vielä pystysuoraan osoitakaan. Etenkin erikoistilannepelaamiseen joukkue on saanut viime otteluissa kaivattua ryhtiä. Siinä, missä Montrealin yli- ja alivoimaprosenttien summa kaudelta kohoaa ainoastaan 85:een, viimeisen seitsemän ottelun osalta se nousee jo yli 103:n.

Etenkin avohaavan tavoin vuotaneen alivoimapelin parsiminen parempaan kuntoon antaa toiseksi eniten pieniä jäähyjä ottaneelle joukkueelle suuremman mahdollisuuden voittaa. Marraskuun osalta Montrealin alivoimapeli (80,3) on jo NHL:ssä jo ylempää keskikastia.

– Isossa kuvassa tuntuu, että ollaan otettu aivan liikaa jäähyjä. Katsoo vaikka viimeistä ottelua, niin tekivät ainoan ylivoimamaalinsa viidennellä yrittämällä. Onhan viisi kakkosta peliin aivan liikaa. Sama Bostonia vastaan. Oltiin pari erää nollattu ne ja sitten se ylivoimamaali taas tuli sieltä.

Suuri johtajuusvaje näkyy

Montrealin vaikea syksy on silti mitä suurimmassa määrin monen asian summa. Yhtä lailla voidaan puhua pelillisistä ongelmista, yksittäisistä virheistä, kurittomuudesta, heikoista erikoistilanteista kuin siitä, miten monta todella tärkeää pelaajaa Montreal Cup-finaaleissa vierailun jälkeen on menettänyt.

Paperilla Montreal oli jo lähtökohtaisesti heikompi kuin menneellä kaudella. Kun lumipallo pelaamisen suhteen lähti vielä alusta asti pyörimään väärään suuntaan, lopputulemaa ei voi pitää täytenä yllätyksenä, vaikka tuskin kukaan Montrealin aivan pohjalle odotti valuvan. Kyse on yhtä kaikki monen asian summasta.

– Täsmälleen näin. Kaikki tässä nivoutuu yhteen ja mitä voittamiseen tulee, niin meidän pitää nyt vain saada tämä kokonaispaketti kuntoon. Kun saadaan voittoja alle, niin koko solmu alkaa hiljalleen auta oli kyse sitten ylivoimasta, alivoimasta tai viisvitosesta, Armia näkee.

– Enemmän itse peilaan kokonaisuuteen kuin yhteen osaan pelistä.

Eikä Armia lähde kaunistelemaan totuutta myöskään, kun puhe kääntyy eräänlaiseen johtajuusvajeeseen joukkueessa. On selvää, että harva NHL-joukkue selviäisi ongelmitta, mikäli se menettäisi yhden kesän aikana Carey Pricen, Shea Weberin ja Philip Danaultin kaltaiset huippupelaajat, jotka myös kovan luokan johtajiksi tunnustetaan.

– Lisäisin tuohon listaan vielä Corey Perryn ja Eric Staalin. Kaikki olivat täällä viime kaudella suuria johtohahmoja. Olivathan he merkittäviä pelaajia ja kyllä siitä lähti iso läjä kokemusta. Price ja Weber ovat pelaajia, jotka ovat tuoneet rauhallisuutta tänne kaikella tekemisellään jo pitkään. Ei näiden pelaajien poissaolon merkitystä vähätellä voi.

Montreal on menettänyt yhden kesän aikana liudan tähtiä, kuten yli tuhat NHL-ottelua pelanneen eläköityneen Shea Weberin. Kuva: AOP

Toisaalta Armia varoo pakenevansa muutosten taakse.

– Se tietenkin ottaa oman aikansa, että ne uudet johtajat löytyy, mutta ei me näiden asioiden taakse silti voida mennä. Tässä on se hyvä puoli, että nyt täällä on roolia muille tarjolla. Tämä on urheilua ja meidän pitää vain keksiä uudet keinot voittamiseen. Meidän suurin ongelma on kuitenkin ollut sen kokonaisuuden kasaaminen joka pelissä, Armia linjaa.

Porilaishyökkääjä ei myöskään suosittele sarjataulukon tuijottelua joukkuetovereilleen juuri nyt. Vaikeasta syksystä huolimatta Armian kaikesta puheesta kuultaa kokemuksen tuoma ja rauhallisuus sekä maltti. Vaikka alus on eksynyt kurssistaan, Armia ei hapuile paniikkinappia.

– En lähtisi nyt katselemaan kauheasti taulukoita. Enemmän itse mietin asian niin, että tässä on vielä hyvin aikaa kääntää tämä homma. Kausi on kuitenkin pitkä ja 82 ottelua pelataan. Viimeiset 6–7 peliä ollaan saatu vietyä peliä oikeaan suuntaan ja sen päälle pitää nyt rauhassa rakentaa. Luotan prosessiin.

”On turhauttanut tosi paljon”

Jos on ollut Montrealilla joukkueena hankalaa, samaa voi sanoa Joel Armian henkilökohtaisesta syksystä ainakin maalinteon osalta. Kauden ensimmäinen osuma synty vasta kaksi päivää takaperin kauden 17:nnessä ottelussa. Armian joukkue- ja ketjukaveri Artturi Lehkonen ei ole tehnyt vielä ensimmäistäkään.

– Oli tosi helpottavaa saada se ensimmäinen maali tehtyä. On turhauttanut tosi paljon se, etten ole saanut palkintoa tekemälleni työlle. Jotenkin olen kuitenkin ollut senkin suhteen luottavaisin mielin, että niitä tulee kyllä sitten, kun niitä alkaa tulla. Olen pyrkinyt sellaiseen terveeseen itseluottamukseen tämän suhteen, että kyllä niitä vielä tulee.

Armia on kuivan kauden keskellä keskittynyt hakemaan positiiviset ajatukset esimerkiksi alivoimapelistä, missä laiturilla on kuluvallakin kaudella merkittävä rooli. Muutenkin Armian vahvudet ovat laadukkaassa kokonaisvaltaisessa pelaamisessa, joten pelkistä maaleista tämä ei elä, vaikka suomalainen laukauksestaan ja maalintekotaustastaan tunnetaankin.

– Tietenkin omia maalejaan murehtii, että saakeli, kun ei saa aikaiseksi. Kuitenkin alivoimapelin kautta voi saada toisenlaista itseluottamusta ja muuta ajateltavaa, ettei pelin jälkeen tarvitse katsoa vain pistesaraketta. Hyvän fiiliksen saa siitäkin, jos ollaan pidetty vastustajan ykkönen nollilla. Ei tarvitse velloa negatiivisuudessa, ei siitäkään mitään tule.

Vaikka Armia ja Lehkonen eivät ole onnistuneet maalinteossa enemmälti, kaksikko on pelannut viime otteluissa hyvin. Ketjukoostumus, missä kahden suomalaisen välissä pelaa Jake Evans, on ollut toimiva kokonaisuus. Ketju on voittanut ykkössektorin maalipaikat viidellä viittä vastaan 17–11 ja sen maalisaldo on 4–2.

– Ketju ”Arsin” ja Evansin kanssa on toiminut tosi hyvin. Tiedetään oma roolimme ja on luotu paljon paikkoja pelistä toiseen. Ei olla vielä kauheasti päästy pelaamaan keskenämme, joten rakennellaan vielä kemioita, mutta olen aika luottavaisin mielin tämän ketjun suhteen, nelivuotisen jatkosopimuksen kesällä tehnyt Armia päättää.

Montreal päättää kolmen ottelun vieraskiertueensa tiistaiaamuna New Yorkissa Rangersin vieraana.

Lue myös:

Source Link yle.fi