Banner Before Header

Lounasravintolassa testattiin, miten ihmiset saadaan syömään kasvisruokaa – kolme ihmisryhmää erottui yli muiden

Tutkimus toteutettiin Kouvolassa, koska tutkijat halusivat päästä Helsingin ”vegekuplan” ulkopuolelle.

Vegetarisk pastarätt

Tutkimuksessa tarkasteltiin, kuinka ihmiset saataisiin valitsemaan lounaslistalta hernehärkäpapupastan. Kuvan pasta ei liity tutkimukseen. Kuva: Mostphotos

Tutkijat ovat selvittäneet, voiko ihmisiä houkutella valitsemaan lounaalla mieluummin kasvisvaihtoehdon muiden vaihtoehtojen joukosta.

Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkijat selvittivät muutaman eri konstin avulla, miten Kouvolan Rosso-ravintolan lounastajat olisivat valmiit valitsemaan ruuakseen hernehärkäpapupastan.

– Olimme erityisen kiinnostuneita lounasruokailusta, koska se on hyvä väylä arkipäiväistää kasvispainotteista syömistä, toteaa Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian vanhempi yliopistonlehtori Hanna Konttinen.

Tutkimuksen ensimmäisellä viikolla kasvisruokaa ei tuotu esiin erityisellä tavalla. Toisella viikolla sen erottuvuutta ruokalistassa lisättiin vihreällä pohjavärillä, ja kolmannella viikolla pastaa markkinoitiin lisäksi digitaalisilla kanavilla, kuten sosiaalisessa mediassa.

Konttisen mukaan mikään keino ei erottunut tutkimuksessa muiden yli.

– Tämä oli vasta pilottitutkimus. Emme varsinaisesti havainneet, että näillä keinoilla olisi ollut merkittävää vaikutusta siihen, valitaanko kasvispastaa vai jokin muu pasta-annos.

Lounasruokailussa tottumus ohjaa valintoja

Tutkimuksen aikana havaittiin, että tietyt ihmisryhmät valitsivat kasvisvaihtoehdon muita todennäköisemmin.

– Kokeilunhaluiset asiakkaat, kasvisruokailijat ja koulutetummat henkilöt, Hanna Konttinen listaa.

Kouvolan Rosso-ravintola valikoitui tutkimuskohteeksi etupäässä siksi, koska tutkijat halusivat päästä kauemmaksi Helsingin ”vegekuplasta”.

Konttinen tarkastelee tutkimustuloksia sosiaalipsykologian näkökulmasta. Hänen mukaansa tutkimus oli tärkeää tehdä nimenomaan lounasruokailijoille.

– Lounasruokailussa valinnat tapahtuvat nopeasti ja tottumusten ohjaamana.

Hanna Konttisen mukaan hankkeen tavoitteena on lisätä kotimaisten palkokasvien viljelyä ja käyttöä ruokaketjun läpi.

Tutkimukseen osallistuneilta lounastajilta on saatu positiivista palautetta.

– Oli kiinnostava havainto, että kaikkia pasta-annoksia arvioitiin hyvin positiivisesti ja kasvispastan saamat arviot olivat keskimäärin hyvin samanlaisia kuin näiden muiden pasta-annosten, Konttinen toteaa.

Source Link yle.fi