Banner Before Header

Löytääkö hallitus sovun hoitaja­mitoituksen lykkäämisestä? – ”Kaukana ollaan”

Hallitus yrittää löytää opposition välikysymyksen alla sopua hoitajamitoituksen toimeenpanon aikataulusta.

Vasemmistoliiton on kuitenkin edelleen vaikea hyväksyä sitä, että ensi vuoden huhtikuussa voimaan tulevan 0,7:n hoitajamitoitusta lähdettäisiin siirtämään myöhemmäksi.

Asiasta kertoivat aikaisemmin myös STT ja Yle.

Hallituksen sote-ministerityöryhmä on tiistaina yrittänyt löytää sopua asiassa, mutta laihoin tuloksin. Kokousta jatketaan uudelleen kello 14.

IS:lle kommentoidaan hallituslähteestä, että sovusta ollaan edelleen kaukana.

Ensi vuoden huhtikuun alusta alkaen jokaista vanhusta kohden tulisi lain mukaan olla tehostetussa palveluasumisessa sekä laitoshoidossa vähintään 0,7 työntekijää. Vuonna 2020 voimaan tulleelle lakimuutokselle annettiin pitkä siirtymäaika, jotta kenttä voisi varautua siihen, että hoitohenkilökuntaa tultaisiin väistämättä tarvitsemaan lisää.

Nykyisellään hoitajamäärät eivät kuitenkaan yksinkertaisesti riitä uuden hoitajamitoituksen tarpeisiin. Vanhuspalveluihin tarvittaisiin huhtikuuhun mennessä tuhansia uusia työntekijöitä.

Vaarana onkin, että tuhansia hoivapaikan osastoja joudutaan lakkauttamaan, sillä niissä ei kyettäisi muuten noudattamaan lakia.

Pääministeripuolue Sdp:ssä on ollut valmiutta lähteä siirtämään hoitajamitoituksen toimeenpanoa, sillä tarvittavia uusia hoitajia ei saada ensi kevääseen mennessä alalle töihin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) on aikaisemmin todennut, että hänen mukaansa olisi turvallisempaa porrastaa hoitajamitoituksen toimeenpanoa esimerkiksi yhdellä vuodella siten, että ensin mitoitus asetettaisiin ensi keväänä 0,65:een ja vuoden kuluttua keväällä 0,7:ään.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) on puhunut vastaavan porrastamisen puolesta.

IS:n tietojen mukaan porrastetut mallit ovatkin olleet esillä hallituksen neuvotteluissa.

Lue lisää: Aki Lindén: Hoitajamitoitus tarvitsee lisäaikaa – ”Emme saa 3 500 hoitajaa kevääseen mennessä”

Lue lisää: Vasemmistoliitto suhtautuu hoitajamitoituksen lykkää­miseen ”erittäin varauk­sellisesti” – Saramo: päästökaupan hyllytys ”hörhöilyä”

IS:lle kuvaillaankin hallituslähteestä, että hallituksen on silti valittava kahden huonon vaihtoehdon välillä.

Joko asetetaan aloittavat hyvinvointialueet tilanteeseen, jossa he joutuvat toimimaan lainvastaisesti ja toivotaan, etteivät valvovat viranomaiset tulkitse lakia niin, että hoivakoteja jouduttaisiin lähteä sulkemaan tai vuodepaikkoja vähentämään.

Toinen vaihtoehto on tilanne, jossa hoitajajärjestöt hermostuvat entisestään siitä, että toimeenpanoa päätetään siirtää.

Lue lisää: Yle: Tehyn irtisanoutumisbussi parkkeerasi sairaalan pihaan– hoitajajärjestöt maksavat irtisanoutuville 100 euroa päivältä

Tavoitteena on ollut löytää asiassa hallituksen kesken sopu ennen suurimpien oppositiopuolueiden huomenna keskiviikkona käytävää välikysymyskeskustelua, jonka aiheena on vanhuspalveluiden ja terveyspalveluiden kriisiytyminen.

Eräs hallituslähde toteaa, että on vaikea nähdä kysymyksen ratkeavan enää sen jälkeen.

– Jokainen päivä, joka asiaa vatvotaan, tekee mitoituksen toimeenpanon siirtämisen vaikeammaksi.

Hoitajamitoituksen siirtäminen vaatisi nimittäin sekin lakimuutoksen, jolla alkaa olla kiire hallituskauden kääntyessä loppupuolelle.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) on linjannut, että hallituksen tällä vaalikaudella käsiteltävät lakiesitykset olisi annettava eduskunnalle viimeistään 17. marraskuuta.

Source Link is.fi