Banner Before Header

Lukashanka BBC:lle Valko-Venäjälle tulleista siirtolaisista: ”En kutsunut heitä tänne”

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka kertoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa, että Valko-Venäjän hallituksen joukot ovat mahdollisesti auttaneet siirtolaisia Puolan rajalle.

– Pidän sitä mahdollisena. Olemme slaaveja ja meillä on hyväntahtoisuutta. Joukkomme tiesivät, että siirtolaiset ovat menossa Saksaan. Ehkä joku on auttanut heitä, Lukašenka sanoi haastattelussa.

Lukašenkan mukaan Valko-Venäjä on halunnut auttaa siirtolaisia, joiden se tiesi yrittävän Saksaan. Lukašenka kuitenkin kiisti, että Valko-Venäjä olisi houkutellut ihmisiä muiden muassa Irakista kiristääkseen Eurooppaa.

– En kutsunut heitä tänne enkä suoraan sanottuna halua heidän kulkevan Valko-Venäjän läpi, Lukašenka sanoi BBC:lle.

Euroopan unioni on syyttänyt Valko-Venäjän johtajaa Lukašenkaa siirtolaisten usuttamisesta EU-maiden rajoille.

Valko-Venäjän presidentin tiedottaja kertoi torstaina, että raja-alueella on arvioltaan 2 000 ihmistä. Tänä aamuna Valko-Venäjän rajavalvontaviranomaiset sanoivat, että siirtolaisleirit on tyhjennetty ja ihmiset ovat lähteneet pois raja-alueelta.

Puolan viranomaiset kuitenkin sanoivat perjantaina, että sadat siirtolaiset ovat jälleen yrittäneet ylittää Valko-Venäjän Puolan vastaisen rajan.

Kaikkiaan ryhmissä oli yli 500 ihmistä. Rajavartijoiden mukaan osa heitteli kiviä ja kyynelkaasukranaatteja viranomaisia päin.

Torstaina Valko-Venäjältä järjestettiin ensimmäinen palautuslento Irakiin sitten viime elokuun. Koneessa oli 430 ihmistä.

Source Link yle.fi