Lukuisia lintu­influenssa­tapauksia raportoitu Aasiassa ja Euroopassa

Viime päivinä Aasiassa ja Euroopassa on raportoitu useita lintuinfluenssatapauksia, kertoo eläintautien tutkinta- ja seurantaorganisaatio World Organisation for Animal Health (OIE). Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Etelä-Koreassa todettiin viruksen levinneen 770 000 linnun farmilla. Kaikki linnut teurastettiin. Myös koillis-Japanissa havaittiin lintuinfluenssatapaus siipikarjassa.

Norjassa Rogalandin alueella 7 000 linnun tilalla havaittiin H5N1-tyypin lintuinfluenssaa.

Maanantaina Belgia asetti maan kohonnen lintuinfluenssan riskiluokkaan sen jälkeen, kun Antwerpenin lähellä hanhesta löydettiin korkean vaarallisuusluokan virusvarianttia. Belgia määräsi siipikarjan pidettäväksi sisätiloissa.

Aiemmin myös Ranskassa ja Alankomaissa siipikarja on väliaikaisesti määrätty pidettäviksi sisätiloissa.

Siipikarjantuottajat seuraavat tilannetta huolestuneina.

Aiempien lintuinfluenssaepidemioiden aikaan kymmeniä miljoonia lintuja on jouduttu tappamaan ja hävittämään. Epidemia merkitsisi todennäköisesti myös vienti- ja tuontirajoituksia alalle.

Myös epidemiologit seuraavat tilannetta, sillä virus voi siirtyä myös ihmiseen.

Kiinassa on raportoitu tänä vuonna 21 lintuinfluenssatapausta (virustyyppi H5N6) ihmisellä.

Valtaosa lintuinfluenssaa aiheuttavan viruksen alatyypeistä on taudinaiheuttamiskyvyltään heikkoja, mutta kahteen alatyyppiin (H5 ja H7) kuuluu kuitenkin myös sellaisia viruksia, jotka voivat aiheuttaa vakavia lintuinfluenssaepidemioita ja suuria menetyksiä siipikarjataloudelle.

Lintuinfluenssa tarttuu erittäin helposti linnusta toiseen. Infektion saanut lintu erittää virusta hengitysilmaan ja erityisen runsaasti ulosteisiin.

Eräillä lintuinfluenssaviruksilla, kuten H5N1, on kyky tartuttaa ihmisiä. Tartunnat ovat hyvin harvinaisia.

Lähes kaikki infektioon sairastuneet ihmiset ovat saaneet tartunnan käsiteltyään lintuinfluenssaan sairastunutta tai kuollutta siipikarjaa tai sen eritteitä heikoissa hygieniaoloissa. Tartuntaa ei voi saada linnun lihan syömisestä.

Source Link is.fi