Banner Before Header

Lumimyräkkä yllätti kaksi aikuista ja lapsen Riisitunturilla – poliisi neuvoo perusvinkit retkeilijöille

Lapin poliisilaitoksen moottorikelkkapartiot hakivat eksyneet pois tunturista tiistaina.

Poliisi sai hätäkeskuksen kautta tiedon noin kello 15:n aikaan, että kaksi aikuista ja yksi lapsi olivat eksyneet Riisitunturilla.

Retkeilijät olivat lähteneet kävelemään Riisitunturintien päässä olevan parkkipaikan läheisyydestä kelkkareitille. Sää kuitenkin muuttui nopeasti, ja kova tuuli puhalsi lunta polulle, mikä vaikeutti takaisin löytämistä. Lisäksi pöllyävä lumi esti suunnistamisen.

Kelkkapartio löysi eksyneet hieman ennen klo 17:ää hyvässä kunnossa ja kuljetti heidät takaisin.

Poliisi muistuttaa, että etenkin tunturissa sääolosuhteet voivat muuttua hyvinkin nopeasti, alle puolessa tunnissa äärilaidasta toiseen.

Oulun poliisilaitoksen johtokeskuspäivystäjä kertoi Ilta-Sanomille perusasiat ja -varustuksen, jotka kaikkien tiettömien teiden päähän lähtevien retkeilijöiden tulisi ottaa huomioon.

Muista nämä

Muista varustautua retkeilyyn oikein.

Muista nämä, kun olet lähdössä retkelle:

  • Kerro läheisille, minne olet menossa

  • Muista ilmoittaa, kun olet perillä/palannut

  • Pue päälle riittävästi vaatetta

  • Ota mukaan nestettä ja energiaa

  • Lataa matkapuhelimen akku täyteen ja puhelimeen 112-sovellus

  • Älä epäröi pyytää apua, jos huomaat eksyneesi.

– Kerro läheisille, minne olet menossa ja muista ilmoittaa, kun olet perillä. Ota mukaan nestettä ja energiaa, huolehdi, että matkapuhelimen akku on täyteen ladattu ja pukeudu asianmukaisesti, päivystäjä ohjeisti.

– Lisäksi älypuhelimiin ladattava 112-sovellus on aivan ehdoton. Silloin hätäkeskuspäivystäjä näkee kartalta heti, mistä yhteydenotto tulee, päivystäjä lisäsi.

Päivystäjä kertoo pitkään kokemukseensa viitaten, että monet luottavat ehkä liikaakin matkapuhelinten karttaohjelmiin.

– Erämaassa olisi hyvä olla mukana ihan paperikarttakin. Se ei taskussa tai repussa paljon paina.

Poliisi muistuttaa, että talvella pakkanen voi äkkiä tehdä tilanteista hengenvaarallisia, jos vaatetus ei ole riittävä. Myös sääolot ja oma fyysinen kunto tulee huomioida ja käyttää harkintaa, kannattaako retkelle lähteä.

Älypuhelimiin ladattava 112-sovellus on aivan ehdoton. Silloin hätäkeskuspäivystäjä näkee kartalta heti, mistä yhteydenotto tulee.

Jos retkelle lähtee ja ongelmia tulee, johtokeskuspäivystäjä kehottaa soittamaan apua mieluummin liian aikaisin kuin yrittämään sinnitellä luonnon armoilla. Itsestään ei auta luulla liikoja.

– Jos huomaa olevansa hukassa, niin kenenkään ei pidä olla niin ylpeä, etteikö voisi soittaa 112:een ja kertoa olevansa eksyksissä. Soitto kannattaa tehdä silloin, kun on vielä hyvävoimainen ja puhelimessa on akkua jäljellä.

Source Link is.fi