Maailman suurimman shoppailupäivän hohto himmenee

Kiinalainen Singles’ Day eli sinkkujen päivä, joka pidetään maailman suurimpana verkkokauppasesonkina on hurjien kasvuvuosien jälkeen alkanut menettää hohtoaan. Tulevina vuosina ostostapahtuma kasvun odotetaan jäävän aiempaa vaatimattomammaksi. Syynä tähän on talouskasvun hidastuminen sekä säätelyn kiristyminen.

Kiinalainen verkkokauppajätti Alibaba Group ilmoitti perjantaina myyntinsä arvon kasvaneen 11 päivää kestäneen ostostapahtuman aikana vain 8,5 prosenttia, mikä on kaikkien aikojen pienin luku.

Sen jälkeen kun Alibaba käynnisti vuosittaisen myyntitapahtuman vuonna 2009, sinkkupäivän myynti on kasvanut vuosittain kaksinumeroisin luvuin. Viime vuonna se paisui yhden päivän tapahtumasta peräti 11 päivää kestäväksi. Alkujaan ostospäivää vietettiin vain yhtenä päivänä 11.11., jota pariutumattomat pitivät omana juhlapäivänään.

Kiinan valtiojohdon tukema Securities Daily -sanomalehti paheksui keskittymistä suuriin myyntilukuihin kestämättömänä ja kaaokseen johtavana ja huomautti, ettei ”liikevaihdon palvonta” sovi yhteen Kiinan uuden kehityspolun kanssa.

Markkinaa seuraavat analyytikot arvioivat, että tämän vuoden kehitys kertoo myös siitä, että kiinalaiset kuluttajat suhtautuvat yhä varovaisemmin myyntipäivän tarjouksiin ja palvelun laatuun. Monet vertailut ovatkin osoittaneet, että sinkkupäivänä joidenkin tuotteiden hinnat itse asiassa nousevat.

Alibaba ja sen kilpailijat ovatkin joutuneet kuluneen vuoden aikana viranomaisten entistä tarkempaan syyniin, syynä muun muassa yritysten markkinointitavat.

Kiinan talous kasvoi kolmannella neljänneksellä hitainta tahtiaan vuoteen.

Sinkkujen päivän myyntitapahtumat ovat nousseet useina vuosina otsikoihin poikkeuksellisten tarjousten ja verkossa tapahtuvien myyntitapahtumien johdosta. Se lisää merkittävästi myös sellaisten isojen kuluttajatuotteita myyvien firmojen kuten Applen ja L’Orealin myyntiä. Molemmat myivät tuotteitaan yli sadalla miljoonalla juanilla (13,7 miljoonaa euroa) 11 päivän aikana tänä vuonna.

Source Link is.fi