Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d090e664bba7b6fe10cc6759606bef0a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Maajoukkuehiihtäjä Verneri Suhonen sai tyrmäävän diagnoosin kesken kauden: ”Kuukauden levolla voidaan edesauttaa sitä, pystynkö urheilemaan vielä 50 vuoden päästä” – Uutisalue

Maajoukkuehiihtäjä Verneri Suhonen sai tyrmäävän diagnoosin kesken kauden: ”Kuukauden levolla voidaan edesauttaa sitä, pystynkö urheilemaan vielä 50 vuoden päästä”

Maajoukkuehiihtäjä Verneri Suhosen vuosi alkoi huonoilla uutisilla lääkärin vastaanotolta. Jo pitkään jatkunut tunne siitä, ettei kaikki ole hyvin, sai vahvistuksen.

Lääkäri kehotti panemaan loppukauden osalta pillit pussiin, sillä Suhosen sydänpussista oli löytynyt nestettä. Diagnoosi oli Rovaniemellä asuvalle lahtelaishiihtäjälle samalla pettymys ja helpotus.

– Pitkin syksyä ja alkutalvea oli sellainen olo, ettei tehoa löydy. Tunsin rinnassa satunnaisesti pistosta, joka heijastelee selkäänkin välillä. Se ei katso sitä, onko rasitusta vai ei, vaan tuli välillä levossa ja välillä treenissä, Suhonen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Hollolan Urheilijoita edustava Suhonen, 24, toteaa, että kauden päättyminen ennen aikojaan on paha pettymys. Hän oli merkinnyt helmikuussa kilpailtavat Pekingin olympialaiset kalenteriinsa jo kauan aikaa sitten.

– Tietysti harmittaa, koska olympialaiset olivat iso tavoite tälle kaudelle ja kausi onkin mennyt mönkään, ensimmäisiin aikuisten arvokisoihinsa tähdännyt Suhonen sanoo.

Suhonen sijoittui Rukan maailmancupin sprintissä 20:nneksi. Kuva: Tomi Hänninen

Syyskuussa Suhonen voitti rullahiihdon Suomen mestaruuden jättäen taakseen muiden muassa Iivo Niskasen. Odotukset uran tärkeimpään kauteen olivat korkealla.

Hiihtokauden avausta Suhonen lykkäsi loppusyksystä rintatuntemusten ilmoitettua itsestään ensimmäisen kerran. Tuolloin tutkimukset eivät vielä antaneet selkeää selitystä ongelmille.

Kun Suhonen pääsi avaamaan kautensa Rukan maailmancupissa, hän ei ollut sillä tasolla, millä oli syksyn testien ja harjoituskisojen perusteella odottanut olevansa. Hän oli Rukalla perinteisen hiihtotavan sprintissä 20:s. Siitä saadut maailmancup-pisteet jäivät tyngäksi jääneen kauden ainoiksi.

Joulun alla Suhonen otti härkää sarvista, kun rintakipu säikäytti uudestaan.

– Hiihdin kilpaa joulun aikoihin. Rinta vähän suutahti siitä ja tuli vielä kipeämmäksi. Onneksi Helsingistä löytyi hyvä lääkäri, joka paikansi ongelman.

Viime kaudella Suhonen hiihti uransa parhaan maailmancup-sijoituksen. Hän oli helmikuussa 2021 vapaan sprintissä Ulricehamnissa kymmenes.

Aiheuttiko korona sydänongelmat?

Suhonen kertoo sairastaneensa kesällä koronaviruksen aiheuttaman taudin ja pystyneensä palaamaan sen jälkeen melko nopeasti harjoittelun pariin. Pitkään kaikki sujui ongelmitta, kunnes syksyllä harjoitukset eivät enää kulkeneetkaan samalla tavalla.

– Varmasti sillä koronalla on ollut osansa tässä hommassa. Mitään tämän tyyppistä tuntemusta ei ole ikinä ollut ennen koronaa, mutta sen jälkeen näitä on ilmaantunut. Jos laskee 1+1, ja kun on ollut long covidista puhetta, sitä tämä tuntuu olevan, Suhonen pohtii.

Suhonen kilpaili vielä viikko ennen joulua Saksassa Dresdenin maailmancupissa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Long covid -termillä tarkoitetaan koronavirusinfektion pitkäaikaisoireita. Niitä ovat Terveyskirjaston mukaan (siirryt toiseen palveluun) muun muassa uupumus, muistiongelmat, hengitysvaikeudet, rintatuntemukset ja päänsärky. Oireet tyypillisesti uusiutuvat parempien jaksojen jälkeen.

Yle Urheilu jututti syksyllä suomalaisurheilijoita, jotka ovat kärsineet koronaviruksen pitkäaikaisoireista. Muiden muassa maajoukkuekoripalloilija Topias Palmi listasi oireikseen väsymyksen ja rintakivut.

Toipuminen vie yhdestä kolmeen kuukautta

Suhosen kohdalla pitkä urheilukielto tarkoittaa sitä, että lopputalvi on hyvin erilainen kuin koskaan aikaisemmin.

– Ei sinänsä pitäisi olla kovin vakavasta jutusta kyse. Mitään pysyvää vauriota ei siellä ole. Sydäntä aletaan lääkkeillä ja levolla hoitaa, jotta neste poistuisi. Urheillessa vaiva ei parane. Toivon mukaan kuukaudesta kolmeen olisi toipumisaika, mutta se on henkilöstä kiinni.

Suhonen on toiveikas, että hän palaa kotimaisen maastohiihdon huipulle entistä vahvempana. Hän tietää, että uraa on vuosia jäljellä, jos terveyden malttaa nyt hoitaa kuntoon.

– Kuukauden levolla voidaan edesauttaa sitä, pystynkö urheilemaan vielä 50 vuoden päästä. Sillä saattaa olla iso vaikutus. Nyt olisi tyhmää hiihtää puolikuntoisena kansallisia kisoja. Ei minulla ole halua lähteä leikkimään terveydellä, Suhonen toteaa.

– Sydän on kuitenkin kohtuullisen tärkeä lihas ihmiselle. Haluan hoitaa sen nyt kuntoon. Katsotaan urheilua sitten sen jälkeen.

Suhosen, 24, seuraava tilaisuus tehdä aikuisten arvokisadebyytti on vuoden 2023 MM-kisoissa Sloveniassa. Kuva: All Over Press

Enemmän energiaa tehdä muita asioita

Jo useamman vuoden ajan ammatikseen urheillut ja maailmancupia talvet kiertänyt Suhonen on huomannut, että urheilukielto on tuonut mukanaan rutkasti vapaa-aikaa.

– Kun treenaa kaksi kertaa päivässä, on aika väsynyt siinä välissä. Olen joskus ajatellut, että olenko näin laiska ja aikaansaamaton. Kun treenejä ei ole ollut, nyt viikon ajan on ollut energiaa tehdä muita juttuja.

– Täytyy antaa perheelle ja läheisille kiitosta. He ovat tsempanneet ja pitäneet mielen virkeänä, Suhonen kertoo.

Vaikka lepääminen on ainakin seuraavan kuukauden ajan Suhosen ykkösprioriteetti, aikoo hän satsata YouTube-videoihin, joita hän tekee yhdessä treenikaverinsa Lauri Vuorisen kanssa

– YouTuben puolella on enemmän aikaa olla kameran takana. Lauri saa hoitaa näyttelemisen, Suhonen nauraa.

Lue myös:

Source Link yle.fi