Macron ei sulje pois länsi­joukkojen lähettämistä Ukrainaan

Kiireellä kootussa kokouksessa puitiin sitä, miten länsimaat voisivat vahvistaa tukeaan Ukrainalle.

Presidentti Sauli Niinistö kehui Pariisin maanantaisen kokouksen keskusteluita hyviksi ja syvällisiksi. Niinistön mukaan kokouksessa keskusteltiin muun muassa aseavusta Ukrainalle, erityisesti ammusten ja ilmatorjunnan osalta.

– Se oli oikeastaan hyvin selkeä sanoma kaikilla, että nyt tehdään ja tavallaan palataan siihen tunnelmaan, joka oli alkuvuodesta 2022 [kun päätöksiä tehtiin Venäjän hyökkäyksen takia nopeasti], Niinistö sanoi median edustajille kokouksen jälkeen Pariisissa.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin isännöimään kokoukseen Élysée-palatsiin saapui edustajia 20 Euroopan maasta. Lisäksi kokouksessa oli Yhdysvaltain ja Kanadan edustus. Kokoukseen osallistui Niinistön lisäksi muun muassa Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Britannian ulkoministeri David Cameron, Puolan presidentti Andrzej Duda, Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Tšekin pääministeri Petr Fiala.

Kiireellä kootussa kokouksessa puitiin sitä, miten länsimaat voisivat vahvistaa tukeaan Ukrainalle, joka on kärsinyt muun muassa vakavasta ammuspulasta.

– Kiireellisyyden tunne oli vahvasti läsnä, Hollannin Rutte kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan kokouksen jälkeen.

Macron ilmoitti kokouksen jälkeen, että tekeillä on uusi liittouma, jonka tarkoituksensa on toimittaa Ukrainalle muun muassa pitkän kantaman ohjuksia. Hän ei myöskään sulkenut pois mahdollisuutta, että Ukrainaan lähetettäisiin sotimaan länsimaisia joukkoja.

– Tänään ei syntynyt yksimielisyyttä maajoukkojen lähettämisestä Ukrainaan, mutta mitään ei pidä sulkea pois. Teemme kaikkemme, jotta Venäjä ei voita tätä sotaa, Macron sanoi kokouksen jälkeen.

Slovakian pääministeri Robert Fico sanoi maanantaina ennen kokousta, että osa EU- ja Nato-maista harkitsee sotilaiden lähettämistä Ukrainaan. Ficon mukaan tämä perustuisi kahdenvälisiin sopimuksiin.

Tšekki on johtanut aloitetta, jossa ajatuksena on ostaa satoja tuhansia ammuksia kolmansista maista. Pääministeri Fialan mukaan aloitteeseen on lähtenyt mukaan tai vähintään osoittanut kiinnostusta noin 15 maata.

Ranska on suhtautunut Tšekin aloitteeseen varauksella, koska se haluaa asettaa eurooppalaiset teollisuuden kehittämisen etusijalle. Reutersin viranomais­lähteiden mukaan Ranskakin on kuitenkin lämmennyt Tšekin ehdotukselle.

Emmanuel Macron toivotti tervetulleeksi Tšekin pääministerin Petr Fialan Pariisin kokoukseen maanantaina. Kuva:  LUDOVIC MARIN / AFP / Lehtikuva

Rutte ilmoitti Hollannin tukevan Tšekin aloitetta sadalla miljoonalla eurolla.

– Toivon, että muut maat seuraavat perässä, Rutte sanoi medialle kokouksen jälkeen. Hän ei kommentoinut, mitkä kolmannet maat tuottaisivat ammuksia.

Pariisin kokouksen taustalla oli myös Yhdysvaltain takkuileva tuki Ukrainalle. Yhdysvaltojen tuki on tällä hetkellä jäissä, sillä noin 55 miljardin euron arvoiset Ukraina-tuet sisältävä paketti on jumissa kongressissa. Senaatti on hyväksynyt paketin, mutta republikaanienemmistöinen edustajainhuone antaa odottaa päätöstään.

Macronin mukaan Yhdysvallat on tukenut Ukrainaa runsaasti ja siitä pitäisi olla kiitollinen. Samalla Euroopassa ei pidä tuudittautua siihen, että vain Yhdysvallat tukee Ukrainaa, Macron totesi.

Presidentti Niinistö kommentoi jumiutunutta tukea lyhyesti medialle.

– Yhdysvallat tekee omia ratkaisujaan, jotka eivät uutisten mukaan tule olemaan kovin huonoja. Toiveessa eletään, Niinistö sanoi.

Source Link is.fi