Banner Before Header

Manchester Cityä syytetään sääntörikkeistä, jotka voisivat johtaa jopa putoamiseen Valioliigasta – tästä talouskikkailussa on kyse

Jalkapallon Englannin Valioliiga syyttää sarjassa pelaavaa Manchester Cityä yli sadasta taloudellisten sääntöjen rikkomuksesta. Valioliiga julkaisi asiasta tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) maanantaina.

Valioliiga kertoo tutkineensa Manchester Cityn taloudellisia toimia neljän vuoden ajan. Sarjan tiedotteen mukaan City on syyllistynyt rikkomuksiin 14 kauden aikana.

Tutkinta aloitettiin aina kaudesta 2009–2010 saakka. Manchesterilaisseura on voittanut kuusi Englannin mestaruutta ja sijoittunut kolmesti toiseksi aikana, jota tutkinta koskee.

Asiantuntijapalveluyritys Deloitte arvioi vuoden alussa vuosittaisessa jalkapalloseurojen liikevaihtoa koskevassa raportissaan (siirryt toiseen palveluun) Cityn maailman suurimmat tulot kerääväksi jalkapalloseuraksi. Cityä kuitenkin epäillään nyt rikkomuksista, joilla se on pyrkinyt saamaan taloustilanteensa näyttämään paremmalta kun mitä se on.

Jos City todetaan syyllisiksi tutkinnanalaisiin rikkomuksiin, kohtaa se taloudellisten sanktioiden lisäksi myös urheilullisia rangaistuksia. Näihin lukeutuvat pistemenetykset, sekä maksimirangaistuksiin kuuluvana sulkeminen kilpailusta.

Tutkinta siirtyy nyt itsenäiselle kurinpitotoimikunnalle, joka päättää mahdollisista rangaistuksista.

Valioliiga kertoo julkilausumassaan, että Manchester Cityn taloudelliset rikkomukset sijoittuvat kausien 2009–10 ja 2017–18 välille. Manchesterilaisseura on myös syytettynä tutkinnan tarkoituksellisesta vastustamisesta, koska se ei ole esimerkiksi toimittanut viimeisen viiden kauden (2018–2023) talouteensa liittyviä dokumenttejaan.

Syytteisiin sisältyvät The Times -lehden jutun mukaan muun muassa seuran ex-managerin Roberto Mancinin palkkatietojen sekä pelaajien palkkiotietojen pimittäminen.

Hakkeri paljasti arabiemiraattiomistajien kikkailun

Englannin pääsarjan oma tutkinta on käynnistynyt jo joulukuussa vuonna 2018. Tuolloin saksalaislehti Der Spiegel julkaisi (siirryt toiseen palveluun) Football Leaks -paljastussivuston ja sen perustajan, hakkeri Rui Pinton hankkimia dokumentteja.

Football Leaksin paljastussähköpostit järisyttivät koko maailman jalkapallotaloutta. Cityn osalta dokumentit kertoivat (siirryt toiseen palveluun) muun muassa seuran liioitelleen sponsoritulojaan, laatineen salaisia palkkiosopimuksia ja lähestyneen sääntöjen vastaisesti alaikäisiä jalkapalloilijoita sopimustarjouksilla.

Kyseessä oli kymmenien miljoonien arvosta piilotettuja sopimuksia ja palkkioita.

Kaikki varjosopimukset, kuten manageri Mancinin saamat piilopalkkiot, johtivat lopulta seuran omistavan, Arabiemiirikuntien hallitsijaperheisiin kuuluvan, Mansour bin Zayed Al Nahyanin eli sheikki Mansourin yhtiöihin.

Liioitellut sponsoritulot kohdistuivat Etihad-lentoyhtiöön ja Etisalat-teleyhtiöön. Näiden tuomien sponsorimiljoonien katsottiin syytteiden mukaan tulleen sheikki Mansourin Abu Dhabi United Groupilta, jonka kautta hän omistaa Cityn.

Mancinin palkkatietoja puolestaan pimitettiin koko hänen seurassa olonsa ajalta (2009–2014), samalla kun hänelle maksettiin vuodettujen asiakirjojen mukaan varjosopimuksilla palkkioita. Lisäksi tiedot Cityn edustusjoukkueen pelaajien palkkioista ovat olleet vajavaiset vuosien 2010–2016 välillä.

Vanhat synnit, muttei samaa pakotietä

Euroopan jalkapalloliitto Uefa rankaisi Cityä edellä mainituista sääntörikkomuksista vuoden 2020 helmikuussa. Uefa sulki seuran kilpailuistaan (siirryt toiseen palveluun)kahdeksi vuodeksi ja määräsi sille 30 miljoonan euron sakot todeten seuran rikkoneen taloudellisen reilun pelin sääntöjä (eng. Financial Fair Play eli FFP).

Myöhemmin samana vuonna urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS kaatoi tuomion osittain (siirryt toiseen palveluun) Cityn valitettua tuomiostaan sinne. CAS katsoi että ”tuomioista osa oli vanhentuneita ja osaa ei pystytty osoittamaan todeksi”.

Tällä kertaa City ei kuitenkaan voi valittaa CAS:iin mahdollisesta tuomioistaan samoja syytteitä koskien. Valioliigan säännöissä ei ole vastaavankaltaista rikkomusten vanhenemisperustetta, mihin CAS omassa päätöksessään nojasi.

Kaksi vuotta Valioliigan tutkimuksen käynnistymisen jälkeen, Englannissa välimiesoikeus määräsi Cityn toimittamaan hovioikeuden kuvailun mukaan ”tiettyjä asiakirjoja sekä tietoja Valioliigalle ja tiedustelemaan niiden kolmansia osapuolia”.

Heinäkuussa 2021 muutoksenhakutuomioistuin antoi päätöksen, joka paljasti Cityn yrittäneen riitauttaa sekä välimiesoikeuden määräyksen asiakirjojen ja tietojen luovuttamisesta että sen toimivallan asiassa. Määräystä ei kuitenkaan muutettu.

Mitä voi olla luvassa?

Valioliigan aloittamasta tutkinnasta kerrottiin julkisesti jo vuonna 2019. Valioliigan mukaan se on kuitenkin kestänyt poikkeuksellisen kauan siksi, että City on sen mukaan pyrkinyt jarruttamaan tutkintaa tarkoituksellisesti. Tämän totesi myös muutoksenhakutuomioistuin vuoden 2021 päätöksessään.

Manchester City on kertonut olevansa yllättynyt syytöksistä. Seura väittää osallistuneensa auliisti tutkimuksiin ja tarjoneensa Valioliigalle tarvittavia tietoja.

Seuran mukaan syytteet perustuvat hakkeroituihin sähköposteihin, jotka on otettu pois kontekstistaan. Seura on kuitenkin hankkinut puolustusasianajajikseen englantilaismedioiden mukaan korkean luokan ryhmän, jota johtaa tunnettu juristi, paroni David Pannick.

Valioliiga ja City ovat yrittäneet pitää tutkinnan mahdollisimman piilossa. Molemmat osapuolet hakivat Englannin korkeimmalta oikeudelta päätöstä pitää asian oikeuskäsittely salassa. Cityn ja Valioliigan pyynnöt hylättiin.

Mikäli Manchester Cityn todetaan syyllistyneen rikkomuksiin, on sille annettavien mahdollisten rangaistusten skaala laaja. The Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) urheilullisissa rangaistuksissa Citylle voidaan tuomita esimerkiksi pistemenetyksiä. Maksimirangaistuksena seura voidaan jopa tuomita putoamaan Valioliigasta.

City on tällä hetkellä Valioliigassa toisella sijalla, viisi pistettä yhden ottelun vähemmän pelannutta sarjakärki Arsenalia perässä.

Source Link yle.fi