Banner Before Header

Mansikan­viljelijät tuskailevat ”mieletöntä” kulujen nousua – ”Jos kustannukset eivät näy marjan hinnassa, on pian entinen mansikanviljelijä”

Mansikkamailla toivotaan viime vuonna marjoja kurittaneen hellekesän jälkeen sopivaa viileyttä ja kosteutta tuleville viikoille.

– Mansikasta tulee aromikas ja hyvä, kun päivällä paistaa aurinko ja yöllä on viileää, kertoo Suonenjoen Mansikkamaan yrittäjä Ari Kähkönen.

Tunneleista ja harsojen alta tulee kotimaista mansikkaa aiemmin, mutta avomaanmansikkaa pitää vielä odottaa.

Kirkkonummella Anttilan marjatilalla mansikkaa viljelevä Teemu Anttila kertoo, että mansikan kukinta on hieman myöhässä.

– Veikkaan, että vasta viikon päästä alkaa olla enemmän kukkia auki. Siitä menee kuukausi eteenpäin, että alkaa sadonkorjuu. Heinäkuun alkupuolella alkaa sitten tulla avomaan mansikkaa.

Suonenjoella mansikka kypsynee hieman aikaisemmin. Kähkönen uskoo, että avomaasta voi saada maistiaisia jo juhannukseksi.

– Ensimmäistä satoa poimitaan kuukauden vaihteessa, mutta alun määrät ovat pieniä ja vähäisiä.

Kustannukset ovat karanneet mielettömästi.

Kymmeniä vuosia mansikoita viljelleet miehet kertovat, että mansikkatilojen suurin ongelma on tällä hetkellä nousevat kulut. Polttoaineen, lannoitteiden, torjunta-aineiden ja palkkojen nousu vaikuttaa myös mansikan hintaan.

– Kustannukset ovat karanneet mielettömästi. Jos kustannukset eivät näy marjan hinnassa, on pian entinen mansikanviljelijä, Kähkönen maalailee.

Palkkojen nousun on voinut ennustaa, mutta muissa tuotteissa kustannukset ovat nousseet yllättäen. Kähkönen muistuttaa, että lopulta kuluttaja päättää, mitä haluaa tuotteesta maksaa.

Anttila ei ole ostanut tänä vuonna lannoitteita, vaan käyttää niitä, mitä varastoissa on ollut. Tulevaisuudessa lannoiteostoksillakin pitää venyttää senttiä.

Anttilan mukaan mansikan kilohintaa on vaikea arvioida.

– Siinä on kyse kysynnän ja tarjonnan laista, markettien tarjoukset voivat vaikuttaa jonkin verran. Joskus marketit voivat myydä alennuksessa mansikkaa jopa halvemmalla kuin ovat ostaneet. Se laskee marjan hintaa.

Anttila myy marjansa pääasiassa suoraan kuluttajille. Vuosikymmenien aikana on muotoutunut vakioasiakaskunta ja varauslistat ovat jo pitkät.

– Meillä on hyvää marjaa, emme lähde kilpailemaan tarjouksilla.

Anttila luettelee, että mansikkasatoa haastavat pakkasöiden lisäksi peurat, etanat, linnut ja monenlaiset hyönteistuholaiset.

Suonenjoen Mansikkamaan mansikoita menee ympäri maan myyjille niin toreille kuin kauppojen eteenkin.

– Pohjoisin ostaja mahtaa olla Ivalossa ja eteläisin Hangossa, Kähkönen muistelee.

Jos halla pääsee haukkaamaan mansikan kukkaa, sillä voi olla tuhoisat seuraukset.

Noin 15 vuoden ajan Suonenjoen Mansikkamaan pelloilla on ollut töissä lähinnä ukrainalaisia.

– Vakituinen ammattitaitoinen työväki on ollut meillä miehiä. Vanhimmat työntekijät ovat olleet talossa 15 vuotta. Nyt tuttu ammattitaitoinen väki puuttuu. Se vaikuttaa satoon ja aiheuttaa aika paljon sekasotkua.

Anttilan tilalla marjamäärät ovat sen verran maltillisempia, että normaalisti poimijat ovat löytyneet kotimaasta, mutta parhaillaan tilalla on töissä myös kaksi ukrainalaista pakolaista kitkemässä.

– Viime vuonna oli 50 paikallista nuorta töissä. Tänä vuonna on vähemmän, koska pinta-alaakin on vähemmän, mansikkamaidensa määrää vähentänyt Anttila kertaa.

Source Link is.fi