Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2523d0d20a98d9411f20f98b1d366ff9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mansikkakausi on etelässä käynnistynyt – näin helle vaikuttaa mansikkasatoon – Uutisalue

Mansikkakausi on etelässä käynnistynyt – näin helle vaikuttaa mansikkasatoon

Kesän marjakausi on kovaa vauhtia käynnistymässä. Kolea kevät viivästytti joidenkin marjojen kuten mustikan kukintoa, mutta kesäkuun lopun helteet ovat antaneet ainakin mansikkakaudelle lentävän lähdön.

Viime vuonna mansikkasato oli jopa pari viikkoa etuajassa, mutta nyt se on palannut normaalille kohdalleen, eli heinäkuun alkuun.

– Auringonpaiste ja nätit yli 20 asteen lämpötilat nopeuttavat kypsymistä, ja niistähän olemme saaneet nyt nauttia, raportoi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki Taloussanomille.

Pelkästä helteestä mansikat eivät kuitenkaan tykkää. Olennaista on, että ne saavat kypsyä olosuhteissa, joissa yö- ja päivälämpötilojen ero suuri.

Tulevalle viikolle on ennustettu jopa trooppisia öitä, eli lämpötila ei laske alle 20 asteen yölläkään. Tämä ei silti mansikan kannalta haittaa, Ilomäki sanoo.

– Mitä nyt ennustetta katselen, niin suurilta osin yölämpötilat laskevat silti 18–16 asteeseen, jolloin lämpötila voi vaihdella päivän 30 asteesta kymmenestä viiteentoista astetta. Sekin tuo jo riittävästi vaihtelevuutta ja lisää makeutta.

Kuuma ja kuiva kesä tekee sadosta runsaan, mutta se voi jäädä myös lyhyeksi. Ilomäki ei lähde vielä arvioimaan kauden pituutta.

– Se kätevä juttuhan tässä on, että Suomessa mansikoita viljellään etelärannikolta eteläiseen Lappiin Rovaniemen seutuville asti. Se jaksottaa kautta hyvin.

Satokausi on siis nyt käynnissä Lounais- ja Etelä-Suomessa, mistä se etenee pohjoista kohti.

– Keski- ja Itä-Suomen kausi alkaa viikkoa myöhemmin, ja pohjoisemman Suomen sesonki osuu varmaankin heinäkuun toiselle tai kolmannelle viikolle.

Pakastemansikoiden otollinen aika on nyt, Ilomäki korostaa.

– Jos lähtee itse mansikkamaalle poimimaan, kannattaa sato kerätä mahdollisimman nopeasti ja pakastaa vaikka saman päivän aikana.

– Itsepoiminnassa pätevät toki tilakohtaiset säännöt, eli marjatarhureilta on hyvä kysyä neuvoa, hän lisää.

Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa, että myös luonnonvaraisten marjojen kausi on pikkuhiljaa käynnistymässä. Alkukesän näkymät ovat satovuodelle varsin suotuisat, tiedotteessa sanotaan.

Puolukan pääkukinta on havaintojen mukaan keskimääräisellä tasolla, ja suomuuraimen eli hillan tai lakan kukinta on Keski- ja Pohjois-Suomen havaintopisteillä ollut erittäin runsasta.

Lue lisää: Hilla-ammattilaiset odottavat jo tulevaa marjakautta innolla – ”hillatohtori” ennustaa: ”vähintään keskinkertainen sato tulossa”

Myös mustikan raakileita on havaittu runsaasti, kertoo Luken erikoistutkija Rainer Peltola tiedotteessa.

– Niitä on selvästi enemmän kuin vuonna 2021. Innokkaiden marjastajien kannattaa nyt seurata sadekertymiä tarkalla silmällä. Viime kesän kuivuus kutisti mustikkasadon. Toivotaan, että sama ei toistu tänä vuonna.

Source Link is.fi