Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bc858b4452a08ff00c4463de3eafcd61, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Maratonin nuoren ME-miehen kuolemassa synkkää symboliikkaa – ”Automatkan mitta olisi ollut 42 kilometriä” – Uutisalue

Maratonin nuoren ME-miehen kuolemassa synkkää symboliikkaa – ”Automatkan mitta olisi ollut 42 kilometriä”

Ensimmäistä kahden tunnin alitusta varten harjoitellut Kelvin Kiptum kuoli traagisessa autoturmassa. Keniassa toimiva suomalaisvalmentaja ylistää nuorta urheilijaa.

Kelvin Kiptum juhlii kuvassa Lontoon maratonin voittoaan huhtikuussa 2023.

Kelvin Kiptumista ei tullut ensimmäistä kahden tunnin alittajaa miesten maratonilla. Nuori mies kuoli traagisesti autoturmassa sunnuntaina Keniassa. Kuva: MICAH CROOK/PPAUK/Shutterstock/All Over Press

Keniassa jo lähes 20 vuotta toimineen suomalaisen juoksuvalmentajan Simo Wannaksen viikko sai synkän alun. Viisuminhakumatkalla Sambiassa oleva Wannas luki viestipalvelu X:stä, että lokakuussa maratonin ME-ajan 2.00.35 Chicagossa juossut Kelvin Kiptum oli menehtynyt auto-onnettomuudessa, joka vei ajasta ikuisuuteen myös hänen valmentajansa, matkustajana olleen Gervais Hakizimanan.

Onnettomuus tapahtui Länsi-Kenian kestävyysjuoksuhautomossa Kaptagatin ja Eldoretin kaupunkien välillä vuoristoisella tiellä. Kiptumin lyhyeksi jäänyttä, upeaa uraa intensiivisesti seuranneen Wannaksen mukaan kuolinpaikka sisälsi synkkää symboliikkaa.

Kartalla Eldoretin kaupunki Keniassa.

Onnettomuus tapahtui lähellä nimenomaan kestävyysjuoksijoistaan tunnettua Eldoretin kaupunkia läntisessä Keniassa. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

– Kaptagatista vähän eteenpäin on Chepkorion treenikylä, josta Kelvin oli paluumatkalla. Automatkan mitta olisi ollut 42 kilometriä eli maratonin verran, Eldoretissa asuva Wannas kertoi.

Onnettomuustie on hänen mukaansa varsin rauhallinen, mutta pinnanmuodostukseltaan ajoittain vaativa ja vaarallinen.

Jyrkkiä alamäkiä

– Tullaan vuoristosta alaspäin, ja matkalla on useita varsin jyrkkiäkin alamäkiä, joissa autonhallinnan voi kyllä menettää. Eikä tuollainen nuori kundi varmaan alinopeutta ole ajanut.

Wannaksen mukaan Kiptumin potentiaalista ehdittiin nähdä vasta pieni osa. Tänä vuonna Kiptum olisi todennäköisesti hyökännyt kahden tunnin haamurajan kimppuun kahdella maratonilla, minkä lisäksi hän kuului ryhmään, josta Kenia valitsee edustajansa Pariisin olympiamaratonille.

– Potentiaali oli mieletön. Kahden tunnin raja olisi erittäin todennäköisesti mennyt reilustikin puhki jo nyt Rotterdamissa keväällä (12.4.), jos sääolot olisivat suosineet ja jänikset osanneet hommansa, Wannas uskoo.

Kenialainen maratonmestari, kaksinkertainen olympiavoittaja Eliud Kipchoge, 37, jatkaa kohti Pariisia 2024

Maratonin kaksi edellistä olympiakultaa voittanut Eliud Kipchoge oli maanmies Kelvin Kiptumin suuri esikuva. Kuva: Getty Images

Kiptum ehti juosta kolme maratonia. Valenciassa joulukuussa 2022 kulki 2.01.53, mikä on debytanttien maailmanennätys. Viime huhtikuussa Lontoossa kulki 2.01.25 eli reittiennätyksen verran, ja Chicagossa Eliud Kipchogen ME:stä leikkautui sitten 34 sekuntia. ME-juoksussa erikoista oli se, että jälkimmäinen puolikas oli minuutin nopeampi kuin ensimmäinen.

– Tuollainen vauhdinjako osoittaa toisaalta ällistyttäviä kykyjä, mutta myös sitä, että kaveri tavallaan vasta opiskeli kyseistä matkaa, Wannas sanoo.

Kiptum kuului Itä-Afrikan uuden polven kestävyysjuoksijoihin, jotka jättävät ratamatkat käytännössä kokonaan väliin. Maraton on luupissa jo teinivuosista asti. Maratonin huipuista esimerkiksi Kipchoge ja etiopialaiset Kenenisa Bekele sekä Haile Gebrselassie juoksivat ensin loistavan ratauran.

– Kyse on rahasta, jota on maantiellä tarjolla selvästi enemmän kuin radalla. Kelvin oli tietääkseni myös niin vaatimattomista oloista, ettei hänen ollut mahdollistakaan treenata kentällä, koska sellaista ei ollut lähelläkään kotia. Ei ole toki epäilystäkään, etteikö hän olisi ollut ME-potentiaalin kaveri myös kympillä ja vitosella, toteaa Wannas.

Kenian edellinen saman profiilin liikenneturmassa menehtynyt urheilija oli Nicholas Bett 2018. Hän voitti 400 metrin aidat Pekingin MM-kisoissa 2015. Kymmenen vuotta sitten liikenneturma vei Mbulaeni Mulaudzin, 800 metrin eteläafrikkalaisen maailmanmestarin.

Source Link yle.fi