Mari Eder ja ampumahiihdon pikakisa voivat olla Suomen syömähammas olympialaisissa – suomalainen teki tärkeän havainnon hiihtokunnostaan

Pekingin olympialaisten ampumahiihtoon jo joulun alla nimetty Mari Eder todisti vuoden ensimmäisessä maailmancup-kisassa Oberhofissa, että hän pystyy hyvänä päivänä taistelemaan jopa kärkisijoista.

Eder nappasi perjantain pikakisasta kauden parhaansa, kahdeksannen sijan. Aiemmin joulukuussa hän oli Ranskassa yhdeksäs niin ikään pikakisassa.

Onnistumiset juuri pikakisasta eivät ole Yle Urheilun asiantuntijan Laura Toivasen mukaan sattumaa.

– Kaksi ammuntapaikkaa ja sprintti sopivat Mari Ederin sprinttikyvyille. Hän pystyy keskittymään ja tekemään sitä aggressiivista suoritusta koko matkan ajan. Voi olla, että se olisi se meidän syömähammas olympialaisissa, Toivanen hehkuttaa.

Kolme kisaa viikonloppuna voittaneesta Norjan Marte Olsbu Röiselandista 34-vuotias suomalainen jäi7,5 kilometrin pikakisassa alle puoli minuuttia. Taakse jäivät muiden muassa Ruotsin Hanna Öberg ja Italian Dorothea Wierer.

Kärkikymmeniköstä yksikään ei ampunut nollia. Eder ampui monen muun tavoin yhden ohilaukauksen.

– On tärkeää nähdä, että nollilla taistellaan podiumpaikasta. Se on hyvä asetelma. Toki 0+0:n tuottaminen on oma haasteensa. On realismia taistella ihan niistä kärkisijoista, kun hyvän suorituksen saa kasaan, Eder arvioi Yle Urheilulle puhelimitse.

Mari Eder on napannut kahdessa viimeisimmässä maailmancupin pikakisassa top-10 -sijan. Kuva: imago images/Harald Deubert/ All Over Press

Sunnuntain takaa-ajossa Eder taipui 24:nneksi. Yksin loppumatkasta hiihtänyt suomalainen huomasi, että oli viimeisellä pystypaikalla fyysisesti ahtaalla, eikä ammunta sujunut toivotunlaisesti.

Itselleen ankaran Ederin tunnelmat koko viikonlopusta olivat sunnuntai-iltana kaksijakoiset.

– Kokonaisuus ei pikakisan hyvästä tuloksesta huolimatta ole tulla ihan kasaan. Parannettavaa on, mutta onneksi myös mahdollisuuksia on, Eder sanoo.

Sekaviestissä jopa mitalitaistelua?

Lauantain sekaviestissä Suomi antoi vahvan olympianäytön kahdeksannella sijallaan. Joukkue Tero Seppälä, Olli Hiidensalo, Suvi Minkkinen ja Mari Eder oli pitkään jopa podiumtaistossa, mutta joutui käyttämään kisan loppuvaiheilla toivottua enemmän varapatruunoja.

Joka tapauksessa joukkue onnistui tärkeässä paikassa ja sinetöi paikkansa Pekingiin. Seppälä, Hiidensalo ja Eder olivat jo saaneet henkilökohtaisen paikan olympiakisoihin.

– Suomihan oli pitkään pronssitaistelussa mukana sekaviestissä. Sitä odotellessa myös Pekingiä kohti. Suomi pystyy olemaan mitalin tuntumassa. Nyt heillä oli käytössä yhdeksän varapatruunaa, mikä on pikkuisen liian paljon, Laura Toivanen toteaa.

Mari Ederin lisäksi Pekingin olympialaisten ampumahiihtoon on jo nimetty Olli Hiidensalo (kuvassa) ja Tero Seppälä. Kuva: DeFodi Images via Getty Images

Mari Eder piti Suomen joukkueen suoritusta ”perussuorituksena”, mikä lupaa hyvää olympiakisoihin. Eroa kisan voittaneeseen Norjaan oli yli kolme minuuttia, mutta kolmanneksi sijoittuneeseen Ranskaan ero oli reilu minuutti.

Pyeongchangin olympialaisissa neljä vuotta sitten Suomen sekaviestijoukkue oli kuudes.

– Tiukkaa on ja se on pienistä asioista kiinni. Meitä edellä olevat maat ovat kivenkovia ja sinne (kärkikahinoihin) murtautuminen on iso haaste. Siitä kisasta näki, että se on mahdollista. Ihan realistista on parantaa tuota meidän tulosta, Eder sanoo.

Tiukka kisaohjelma ennen olympialaisia

Ederin ajatukset ovat jo tiukasti uran neljänsissä olympialaisissa, vaikka maailmancup-kiertue jatkuu vielä tällä viikolla Saksan Ruhpoldingissa ja ensi viikolla Italian Anterselvassa ennen helmikuista päätavoitetta.

– Meillä on kova ohjelma ennen olympialaisia. Oberhofissa oli kolme kisaa ja ensi viikolla on naisilla jo keskiviikkona sprintti. Voi tulla tilanteita, joissa kuormitus alkaa kasaantua. Siinä tapauksessa pitää jättää yksittäisiä kisoja väliin.

Lisäkuormitusta tuovat myös Kiinaan matkustaminen ja aikaero, joten tarkkana täytyy olla. Arvokisoihin virittäytymisestä Ederilla toki on vankka kokemus.

– Tauko maailmancupin ja olympialaisten välillä on hyvin lyhyt. Koko ajan rakennan kuntoa kohti pääkisoja. Toivotaan että kaikki etenee hyvin ja kisat palvelevat matkaa kohti Pekingiä, kertoo Vancouverissa 2010 olympiadebyyttinsä tehnyt Eder.

Lue myös:

Source Link yle.fi