Marin painotti kysely­tunnilla: ”Suomi ei hyväksy hybridi­vaikuttamista omilla rajoillaan

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan Suomi ei hyväksy hybridivaikuttamista omilla rajoillaan eikä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla.

Marin sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että Valko-Venäjän ja Puolan rajalla käynnissä oleva hybridioperaatio on hyökkäys koko Euroopan unionia kohtaan. Marinin mukaan Valko-Venäjän toiminta tapauksessa on täysin tuomittavaa.

Oppositiopuolueet nostivat Valko-Venäjän ja Puolan rajalla vallitsevan tilanteen kyselytunnin pääaiheeksi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ilmoitti puheenvuorossaan, että puolue aikoo tehdä jälleen välikysymyksen hallituksen maahanmuuttopolitiikasta.

Marinin mukaan Suomen on katsottava, onko lainsäädännössä korjaamisen tarpeita hybridivaikuttamisen suhteen.

– Haluan myös vakuuttaa, että ilman muuta hallitus tällaisessa vastaavassa tilanteessa toimisi ja koko Suomi toimisi. Me emme tällaista toimintaa hyväksy tuolla rajalla ja me emme hyväksyisi sitä meidän omilla rajoillamme, Marin sanoi kyselytunnilla.

– On tärkeää, että Euroopan unioni on tässä kysymyksessä yhtenäinen ja on näiden maiden tukena, Marin jatkoi.

ISTV näytti torstaina suorana eduskunnan kyselytunnin, jossa kansanedustajat saavat kysyä hallitukselta haluamiaan asioita. Lähetys on nyt päättynyt.

Oli odotettua, että Suomen varautuminen mahdolliseen hybridioperaatioon itärajalla nousee puheenaiheeksi.

Muistissa on loppuvuosi 2015 ja alkuvuosi 2016, kun Venäjältä tuli Suomeen tipoittain turvapaikanhakijoita kahdelle pohjoisen raja-asemalle ja Suomi päästi kaikki tulijat Suomeen. Hybridioperaatio loppui, kun Suomi ja Venäjä neuvottelivat keskenään.

Tänä syksynä Valko-Venäjä on toteuttanut omaa hybridioperaatiotaan ja lähettänyt lähinnä Lähi-idästä kotoisin olevia turvapaikanhakijoita kohti EU:n rajaa. Aiemmin syksyllä turvapaikanhakijoita lähetettiin Liettuan rajalle, nyt Puolan rajalle, ja Liettua ja Puola eivät ole heitä päästäneet rajan yli.

Liettuan ja Puolan toiminnalla on ollut EU:n hyväksyntä. EU oli tiukan linjan puolesta myös ennen koronaa talvella 2020, jolloin Turkista alkoi tulla turvapaikanhakijoita Kreikan rajalle, ja Kreikka piti turvapaikanhakijat rajojen ulkopuolella.

Hallitus on valmistelemassa lakimuutosta, mutta opposition mielestä se on riittämätön. Viime vaalikaudella hallituksessa ollut kokoomus valmisteli valmiuslakiin muutosta, jotta hybridioperaatioissa voitaisiin jättää turvapaikkahakemuksia käsittelemättä.

Hallituspuolueista vain vihreät on ollut sitä mieltä, että mahdollisessa Venäjän hybridioperaatiossa itärajalla turvapaikkahakemukset pitäisi käsitellä.

Source Link is.fi