Banner Before Header

Marja Sannikka kommentoi ohjelmastaan noussutta rasismikohua – ”Olen valtavan pahoillani”

Toimittaja Marja Sannikka kommentoi sunnuntaina Instagramissa kohua, joka nousi hänen perjantaina esitetystä keskusteluohjelmastaan.

– Olen valtavan pahoillani siitä, että ohjelmaani osallistuminen oli niin epämiellyttävä kokemus yhdelle vieraistani, Sannikka sanoo.

Ohjelman teemana oli rasismi, woke- ja cancel-kulttuurit ja yhteiskunnan valtarakenteet. Kohu nousi, kun avaruustähtitieteen professori emeritus Esko Valtaoja keskusteli aiheesta toimittaja Renaz Ebrahimin kanssa.

Lue lisää: Marja Sannikan ohjelmassa täysi rähäkkä: Esko Valtaoja käytti N-sanaa kahdesti, Renaz Ebrahimille turvaton olo

Valtaoja käytti pariin otteeseen n-sanaa puheenvuorossaan, mikä sai Ebrahimin tolaltaan. Hän sanoi kokevansa tilan epämukavaksi, epäsensitiiviseksi ja turvattomaksi.

Sannikan mukaan hän oli tilanteesta pahoillaan jo heti ohjelman jälkeen ja olevansa siitä edelleen todella surullinen.

– Olen pahoitellut tilannetta suoraan hänelle monta kertaa ja pahoittelen edelleen, koska koen tietenkin vastuuta siitä, että näin tapahtui. Se ei missään nimessä ollut tarkoitus, pyrkimys oli tismalleen päinvastaiseen.

Sannikka kertoo toivoneensa ja odottaneensa rakentavaa, toisia kunnioittavaa keskustelua.

– Pidin toivettani perusteltuna, koska luotin vieraideni haluun käydä aitoa ja rakentavaa keskustelua.

– Vaikka ymmärsin mitä Esko yritti ohjelmassa havainnollistaa, en silti olisi halunnut kuulla n-sanaa studiossa, en koko ohjelmassa, enkä ylipäätään missään. Olin siitä ällistynyt.

Valtaoja kommentoi tapahtunutta Ilta-Sanomille sunnuntaina. Hän kertoi pitävänsä kohua naurettavana ja olevansa siitä surullinen.

– Yritin esittää mahdollisimman ymmärrettävällä tavalla sen, että ei kyse ole vain sanoista, vaan teoista. Jos sanoja käyttää aggressiivisesti, niin se on aivan eri asia kuin se, että vaikkapa vanhassa lastenkirjassa tai Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisessä käytetään tätä sanaa, Valtaoja kommentoi.

Sannikka kertoo, että osittain järkytyksestä ja ällistyksestä johtuen hän oli pitkään hiljaa ohjelmassa.

– Mietin mikä olisi paras tapa puuttua asiaan, kun näin, että vieraani on todella järkyttynyt. Harkintani jälkeen tulin siihen tulokseen, että on tärkeää kuulla Renazia, antaa ääni tässä asiassa hänelle. En halunnut ottaa häneltä tilaa, tai tuoda pöytään omaa tulkintaani asiasta, vaan kuulla häntä.

Ohjelman jälkeen tilannetta käytiin Sannikan mukaan läpi hänen, Ebrahimin ja Valtaojan sekä hänen, Ebrahimin ja tuottajan kesken.

– Olemme tarjonneet mahdollisuutta käydä tilannetta edelleen läpi. Itse olen tarjonnut Renazille myös tulitukeani palautteen kanssa, ja se tarjous on edelleen voimassa, Sannikka kertoo ja toivottaa Ebrahimille voimia ja tsemppiä.

– Puhuit ohjelmassani paljon tärkeitä asioita toisten näkemisestä, kuulemisesta ja huomioonottamisesta, ja olen siitä sanomasta kiitollinen ja iloinen. Tätä sanomaa tarvitsemme toinen toisiamme ymmärtääksemme.

Sannikka kertoo saaneensa jaksosta paljon palautetta. Hän sanoo olevansa kiitollinen kaikille asiallista palautetta lähettäneille.

– Monella on palautteessaan erittäin hyviä näkökulmia, ja näen tässä keskustelussa myös paljon mahdollisuuksia oppia, Sannikka toteaa ja sanoo palaavansa palautteeseen ja ohjelmaan pidemmin myöhemmin.

Source Link is.fi