Banner Before Header

Markkinoilla pelätään Venäjän mahdollista hyökkäystä Ukrainaan – Helsingin pörssi pudotuksessa

Pörssiviikko on alkanut tuntuvassa pudotuksessa. Helsingin pörssissä osakekurssit ovat laskeneet yli kolme prosenttia. Markkinoilla odotetaan Venäjän mahdollista hyökkäystä Ukrainaan.

Yhdysvallat on varoittanut Venäjän voivan hyökätä Ukrainaan tällä viikolla.

Nordean päästrategin Antti Saaren mukaan osakekurssit reagoivat tietoon Yhdysvalloissa jo perjantaina, mutta Euroopassa vasta tänään.

– Sitä ryhdyttiin Yhdysvalloissa hinnoittelemaan jo perjantaina. Meillä hinnoitteluun ei ehditty vielä perjantaina, kun pörssit menivät kiinni.

Myös Danske Bankin vanhempi strategi Kaisa Kivipelto toteaa, että osakekursseissa tuntuu Ukrainan ja Venäjän tilanteen kiristyminen entisestään.

– Se aiheuttaa osaltaan nousua öljyn hinnassa, lisää inflaatiopaineita ja epävarmuutta muutenkin markkinoilla.

Ukrainan tilanne lisää Kivipellon mukaan epävarmuutta markkinoilla, vaikka todennäköisesti varsinaiset vaikutukset eurooppalaisiin yrityksiin eivät olisikaan kovin merkittäviä.

Danske Bankin vanhempi strategi Kaisa Kivipelto sanoo, että osakekursseja painavat Ukrainan kärjistynyt tilanne ja Yhdysvaltain inflaatioluvut. Kuva: Danske Bank

Antti Saari muistaa, että kun venäläiset joukot miehittivät Krimin vuonna 2014, pörssikurssit laskivat 3–5 prosenttia globaalisti.

– Jos tilanne oleellisesti muuttuu pahemmaksi kuin mitä se oli silloin, niin varmasti voidaan nähdä myös voimakkaampia liikkeitä.

Saaren mukaan kurssi laskevat nyt varsinkin yhtiöillä, joilla on liiketoimintaa Venäjälle.

Kivipelto sanoo, että alkuvuoden aikana eniten ovat kärsineet sellaiset yhtiöt, joilla on korkea arvostustaso.

– Ne ovat tyypillisesti kasvuyhtiöitä, joiden liikevaihdon ja kannattavuuden odotetaa paranevan tulevaisuudessa. Kun korkotaso on korkeampi tulevien kassavirtojen nykyarvo näyttäytyy pienempänä. Sen vuoksi etenkin kasvuyhtiöt ovat saaneet kärsiä kurssilaskusta.

Osakekursseja painaa myös inflaatio

Kivipellon mukaan kurssilaskun taustalla ovat myös Yhdysvaltain viime viikon inflaatiolukemat, jotka olivat odotettua korkeampia.

– Sen myötä odotukset Yhdysvaltain keskuspankin koronnostoista nousivat melko jyrkästi.

Yhdysvaltain inflaatio on korkeimmalla tasolla 40 vuoteen. Inflaatio oli 7,5 prosenttia, kun odotukset olivat 7,3 prosentissa. Pohjainflaatio oli 5,9 prosenttia, kun keskuspankin tavoitteena on noin kahden prosentin taso.

Yhdysvalloissakaan ei Kivipellon mukaan odotella taantumaa.

– Emme usko, että tässä vielä hinnoitellaan taantumaa. Ei ole syytä odottaa esimerkiksi Yhdysvalloista vielä taantumaa, joka oikeuttaisi laajemman kurssilaskun. Markkina etsii nyt suuntaa ja on paljon epävarmuustekijöitä.

Epävarmuus jatkuu jonkin aikaa.

– Voidaan nähdä selkeämpi suunta pörssissä kun sekä Yhdysvaltojen koronnoston osalta että Venäjän ja Ukrainan osalta tilanne helpottaa.

Nordean päästrategi Antti Saari sanoo, että sijoittajan ei kannata olla pörssin isostakaan heilunnasta huolissaan, vaan jossain vaiheessa tilanne helpottaa. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Saaren mukaan kurssiliikkeet ovat voimakkaampia nyt, kun tammikuun jyrkkä pörssilasku on vielä tuoreessa muistissa. Tuolloin osakekurssit tulivat kahtena päivänä reilut kolme prosenttia alaspäin kumpanakin.

– Markkinoiden herkkyys on korkeammalla, Saari sanoo

Isostakaan vaihtelusta ei kannata hänen mukaansa olla huolissaan, vaan jossain vaiheessa tilanne helpottaa.

– Jossain määrin lohdullista on se, että korot ovat jonkin verran laskeneet pahimmista huipuistaan jo Yhdysvalloissa, eivätkä tasot ole vieläkään korkeita.

Korot eivät ole vielä kovin korkealla, niin että raha siirtyisi selkeästi korkosijoituksiin.

– Houkuttelevuus lisääntyy kun korot nousevat. Yhdysvalloissa se hetki on lähempänä kun täällä Euroopassa, Kivipelto sanoo.

Hänen mukaansa korkojen nousu näkyy osakemarkkinoiden arvostuksissa ja odotuksissa tulevasta talouskasvusta Yhdysvalloissa. Odotukset vaikuttavat osakemarkkinoihin monta reittiä.

– Sijoittajan hyvä laittaa jäitä hattuun, korkeamman pörssiheilunnan aika vaatii omassa sijoitussuunnitelmassa pysymistä, Dansken Kivipelto sanoo.

Lue myös:

Source Link yle.fi