Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8187c8fd8ef8fa4404a87bc3de9111c6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Markku Kanerva kertasi Huuhkajien ainutlaatuista vuotta – Teemu Pukin ja Lukas Hradeckyn lupaus sai päävalmentajan iloiseksi – Uutisalue
Banner Before Header

Markku Kanerva kertasi Huuhkajien ainutlaatuista vuotta – Teemu Pukin ja Lukas Hradeckyn lupaus sai päävalmentajan iloiseksi

Se oli maajoukkuevuosi vailla vertaa. Mielipiteeseen yhtyivät Huuhkajien Ranska-ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa niin päävalmentaja Markku Kanerva kuin Teemu Pukki ja Lukas Hradeckykin.

Kesän EM-kisojen jälkeen Huuhkajat tarjosi kannattajilleen uuden tunteiden vuoristoradan, kun MM-karsintojen ratkaisu venyi viimeiselle kierrokselle asti. Aivan kuten kesällä Pietarissa, maailman terävimpään kärkeen kuuluva vastustaja vesitti haaveet jatkopaikasta viimeisessä ottelussa toisella jaksolla.

EM-kisoissa se oli Belgia, MM-karsinnoissa Ranska. Viimeinen oljenkorsi eli Ukrainan kompastuminen Bosnia-Hertsegovinassa ei sekään realisoitunut. Suomi jäi pisteen erolla ulos jatkokarsinnasta.

– Ainutlaatuinen vuosi suomalaisen jalkapallon historiassa. Olemme saaneet paljon arvokasta kokemusta otteluista Euroopan huippumaita vastaan. Nämä kokemukset varmasti kantavat meitä jatkossakin, Kanerva sanoi Ranska-ottelun jälkeen.

– EM-kisat olivat meidän kaikkien unelma. Sielläkin taistelimme viimeisessä pelissä jatkopaikasta niin kuin näissä karsinnoissa. Se kertoo mielestäni tästä joukkueesta. Olemme kehittyneet ja valmiita taistelemaan tulevaisuudessakin, Pukki luonnehti.

Ranskaa vastaan tasoero näkyi lopulta, vaikka Suomi pelasi hyvän ottelun. Huuhkajat pystyi ajoittain jopa kontrolloimaan peliä, mutta vaarallisia maalipaikkoja ei siitä huolimatta syntynyt. Karim Benzema ja Kylian Mbappe ratkaisivat pelin maaleillaan pian sen jälkeen, kun Suomi teki ryhmitykseensä muutoksia Ukrainan siirryttyä johtoon omassa ottelussaan.

Kylian Mbappe tuuletti 2–0-maaliaan, josta Huuhkajat ei enää noussut. Kuva: Tomi Hänninen

Etenkin Benzeman osuma jätti Hradeckylle jossiteltavaa. Pallo kimposi verkkoon Leo Väisäsestä, joka yritti blokata laukausta.

– Sen vedon olisin ottanut kiinni. En voi kieltää puolustajia blokkaamasta, koska he ottavat monta varmaa maalia niillä blokeilla kiinni. Mbappen maalissa vähän liukastuin, mutta ei sijoituskaan ollut huono, Hradecky kertasi.

Uransa sadannen A-maaottelun pelannut Pukki pääsi avausjaksolla pari kertaa laukaisupaikoille, mutta yritykset jäivät ponnettomiksi. Pukki ei tällä kertaa päässyt iskemään nopeudellaan vastustajan selustaan.

– Meillä oli siinä hyvä vaihe, jossa olisi muutaman kerran ehkä voinut pelata linjan taakse. Emme pystyneet pallonhallinnasta huolimatta oikein mitään vaarallista. Siinä näki eron maailman ehdottomaan huippuun, Pukki sanoi.

Pukki sai ottelun jälkeen arvovaltaisia onnitteluja, kun maailmanmestaruuden pelaajana ja valmentajana voittanut Ranskan luotsi Didier Deschamps onnitteli häntä rajapyykin rikkoutumisesta.

– Tervetuloa kerhoon, 103 maaottelua omalla urallaan pelannut Deschamps virnisti.

Pukki ja Hradecky jatkavat

Syksyn pelien tarinaksi nousi joukkueen nuorentuminen ja uusien kasvojen nousu avauskokoonpanoon. Yhden aikakauden päätös koettiin Olympiastadionilla tiistaina, kun Paulus Arajuuren ja Joona Toivion maajoukkueurat päättyivät herkissä tunnelmissa.

Kanervan mukaan pelaajat kertoivat päätöksestään viime viikolla valmistautumisleirillä Roomassa. Molempien peliaika Suomen puolustuslinjassa väheni syksyn mittaan. Kummatkin seurasivat koko Ranska-ottelun vaihtopenkin puolelta.

– Oli tiedossa, että jos MM-karsinta päättyy, heidän taipaleensa päättyy. Päätös ei vaikuttanut pelaajavalintoihin. Laitan valmentajana aina parhaan porukan kentälle. Uudet topparit ovat saaneet vastuuta ja pelanneet hyvin. Nyt on aika katsoa, keitä uusia kilpailijoita tulee tilalle, Kanerva kertoi.

Pettymyksestä huolimatta Niko Hämäläinen, Joona Toivio, Daniel O’Shaughnessy, Lukas Hradecky ja Paulus Arajuuri tervehtivät Pohjoiskaarretta hymyssä suin. Kuva: Tomi Hänninen

Kolmikko Väisänen–Robert IvanovDaniel O’Shaughnessy on pelannut yhdessä väkevästi. Toppariosastolla tulevaisuus vaikuttaa siis valoisalta, mutta wing-backin rooliin tarjokkaita ei ole jonoksi asti. Jere Uronen pelasi Ranskaa vastaan poikkeuksellisesti oikealla, kun Jukka Raitala oli pelikiellossa ja Nikolai Alho loukkaantuneena.

– Kyllä meillä vaihtoehtoja on, mutta siinä roolissa kilpailutilanne ei ole kaikkein kovin. Muille paikoille on enemmän kilpailua. Katsotaan, mitä tulevana vuonna sen suhteen tehdään, Kanerva totesi.

Arajuuren ja Toivion väistymisen myötä 31-vuotiaat Hradecky ja Pukki ovat joukkueen kokeneimpaa kaartia. Molemmilla oli kannattajille mieluista kerrottavaa.

– Matka jatkuu, EM-kisat 2024 Saksassa on seuraava projekti. Ne ovat isosti ympyröity kalenteriin. Alan olemaan jo nestori tässä porukassa. Minulle on mielekästä pelata, joten saatte kuunnella läppiäni jatkossakin, Hradecky lupasi.

– Joudun valitettavasti kuuntelemaan ”Luken” läppiä enemmän kuin te, eli omalta puoleltanikaan maajoukkueura ei ole loppumassa. Virtaa on vielä ja valmistautuminen seuraaviin haasteisiin alkaa, Pukki lisäsi.

Kanerva hykerteli kaksikon välissä tyytyväisenä, kun joukkueen tähtipelaajat vannoivat jatkavansa maajoukkueessa kohti seuraavia tavoitteita.

– Tuo oli tosi kiva kuulla, Kanerva hihkaisi Pukin puheenvuoron perään.

Teemu Pukki ei päässyt pahantekoon Ranskaa vastaan. Kuvassa vastassa Aurélien Tchouameni. Kuva: Tomi Hänninen

Kanerva antoi arvosanan

Jos MM-karsinnasta jotain jossiteltavaa jäi, niin kotiotteluista Bosnia-Hertsegovinaa ja Ukrainaa vastaan Huuhkajilla oli otettavissa enemmän. Maaliskuussa tyhjällä stadionilla Suomi menetti Kanervan ajalle epätyypillisessä hurlumhei-ottelussa johtoaseman viimeisen kymmenen minuutin aikana.

Lokakuun Ukraina-ottelua puolestaan sävyttivät lukuisat henkilökohtaiset virheet, jotka mahdollistivat erikoisella rekordilla karsinnat tahkonneelle Ukrainalle ensimmäisen voiton. Ukraina ei hävinnyt kertaakaan, mutta pelasi peräti kuusi tasapeliä.

Kanerva rohkaistui lehdistötilaisuudessa antamaan joukkueelleen karsinnoista arvosanan kahdeksan miinus.

– Tyydyttävän yläpuolelle. Aika vaikea on vielä summata yhteen. Iso tavoite ja unelma oli mennä kisoihin tai ainakin jatkokarsintoihin. Olimme kovassa lohkossa, Kanerva sanoi.

Kanerva aloitti Huuhkajien päävalmentajana loppuvuodesta 2017 ja on kiistatta menestynein maajoukkueluotsi historiassa. Sopimus jatkuu vielä ensi vuoden loppuun saakka. Seuraavien EM-karsintojen on määrä alkaa keväällä 2023.

Markku Kanervan katse oli Ranska-ottelun jälkeen tyhjä. Kuva: Tomi Hänninen

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi hiljattain, että Kanervan mahdollista jatkopestiä pohditaan ensi vuonna.

– Onhan tämä joukkue muuttunut siitä, kun tulin ruoriin. Joukkueen kasaaminen on jatkuva prosessi, tulee lopettamisia, joihin pitää reagoida. Mielestäni pelimme on kehittynyt. Vaatii enemmän, että pystyisimme kampeamaan maailmanmestareita, mutta olemme oikealla tiellä, Kanerva sanoi.

Maajoukkue kokoontuu seuraavan kerran tammikuussa. Joukkue tulee koostumaan pitkälti Pohjoismaissa pelaavista pelaajista, sillä leiri järjestetään kansainvälisten pelipäivien ulkopuolella. Ykköskokoonpano kokoontuu seuraavan kerran maaliskuussa, jolloin ohjelmassa on harjoitusotteluita.

Huuhkajien kilpailulliset pelit jatkuvat kesäkuussa, kun Kansojen liigan uusi kausi pyörähtää käyntiin. Suomi pelaa B-liigassa, jossa arpa saattaa heittää samaan lohkoon esimerkiksi Ruotsin.

– En tiedä, mitä mieltä pelaajat ovat, mutta eiköhän tavoitteena ole nousta A-liigaan, Kanerva lupasi Pukin ja Hradeckyn nyökytellessä vieressä.

Kun viimeiset kysymykset oli Olympiastadionin uumenissa esitetty ja pelaajille annettu lupa mennä suihkuun, Hradecky halusi vielä yhden puheenvuoron. Kaikesta aisti, että juuri tämä puheenvuoro oli hänelle kaikista tärkein.

– Haluan kapteenina kiittää kannattajia. Tämä oli ikimuistoinen ilta ”Paukulle” ja Joonalle. Nämä illat tatuoituvat mieleen. Kampeamme itsemme kohti tulevia hienoja iltoja ja sitä, kun menemme seuraavan kerran kisoihin.

Pohjoiskaarre piti tuttuun tapaan tunnelmaa yllä Ranskaa vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

Lue myös:

Source Link yle.fi