Banner Before Header

Massiivinen tulva: Oulu kaaoksessa

Tulvatilanne Oulussa on taas pahentunut, kun taivas aukesi uudelleen illalla.

Vettä on satanut niin paljon, että viemärit ja kaivot eivät vedä. Vesi tulvii kaduilla ja täyttää kellareita. Teillä olevat autot ovat paikoitellen ikkunoita myöten veden alla.

– Vesi työllistää nyt, sitä tulvii kellareihin ja alikulkuihin, päivystävä palomestari Antti-Juhani Ervasti kertoo.

Tällä hetkellä pelastuslaitoksella on noin 30 tehtävää hoidossa ja koko ajan tulee Ervastin mukaan lisää tehtäviä.

– Tasaiseen tahtiin tulee tehtäviä.

Pelastustehtävät liittyvät Ervastin mukaan eniten Oulun keskustan alueelle. Pahimmat tulvat ovat kaupungin ydinkeskustassa.

– Niin paljon tulee kerralla vettä, etteivät kaivot ehdi vetää.

Vettä sataa vielä kello 21 aikoihin, muta sade ei Ervastin mukaan ole yhtä voimakasta kuin pari tuntia sitten ukkoskuuron alettua.

Ilta-Sanomien lukijan Saana Knuutin lähettämällä videolla näkyy, kuinka alikulkukäytävä täyttyi vedestä Joutsentiellä Oulussa noin kello 19.30 aikaan. Auto ei päässyt eteenpäin tulvivan veden takia ja paikalle saapui pelastuslaitos.

Ilta-Sanomien kuvaaja Ville Honkonen ei muista nähneensä kymmeneen vuoteen samanlaista määrää vettä kulkuväylillä. Vettä lainehtii joka paikassa.

– Ajoin juuri rampista Kuusamontietä Pohjantielle, noin 30 metrin matkalta koko moottoritien ramppi oli täynnä vettä.

Moottoritien reunoilla on paljon vettä ja suurin osa alikulkutunneleista tulvii. Tuirassa on yksi Tulliväylä suljettu kokonaan liikenteeltä.

– Siellä on tolkuton määrä vettä, neljä kaistaa melkein.

Honkonen kertoo, että Toppilansalmen alikäytävässä oli noin puolitoista metriä vettä ja alikäytävän rinteessä virtasi noin viiden sentin joki.

Ville Honkonen kertoo, että sade hyytyi hetkeksi illalla, mutta sitten sade yltyi uudelleen.

Viikko sitten Oulussa oli myös rankkasade. Sade on Honkosen mukaan siitä poikkeuksellinen, että vettä on joka paikassa. Viikko sitten vain muutama alikulku oli veden vallassa.

– Ja salamat lyövät täällä koko ajan. Melkein minuutin välein salamoi mihin tahansa suuntaan, Honkonen kertoo.

Sade ei Honkosen mukaan ole loppumassa. Ilmatieteen laitos ennustaa, että yöllä on tulossa toinen samanlainen ukkoskuuro.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuominen kertoo, että nauhamaisen ukkosjonon pää on pohjoisessa Ranuan ja Posion välillä. Ukkosjono liikkuu Oulusta kohti Iin seutua.

Rankasti vettä tuli myös Kalajoen ja Raahen seuduilla. Yksittäisiä ukkoskuuroja ja rankkasateita esiintyy myös Vaasan seudulla. Myös rakeita saattaa sataa.

Tuominen sanoo, että sade jatkuu tiistai-iltana Oulussa ainakin noin kello 21 asti.

Alla oleva video on kuvattu Tuiran Valtatiellä.

Source Link is.fi