Banner Before Header

Mediatiedot: Kazakstanin protesteissa kuolleiden määrä yli 160

Kazakstanin levottomuuksissa kuoli ainakin 164 ihmistä, kertovat useat uutistoimistot. Tieto perustuu Kazakstanin terveysministeriön lausuntoon, josta on kerrottu maan valtiontelevisiossa.

Määrä on selvästi suurempi kuin aiemmat tiedot: Lauantaina kerrottiin, että kuolleita olisi 26 siviiliä sekä 16 poliisia ja sotilasta.

Eniten ihmisiä kuoli maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa. Venäjän valtiollisen Sputnik-uutistoimiston mukaan kuolleista kaksi oli lapsia. Lisäksi satojen ihmisten on kerrottu loukkaantuneen, ja lähes 6 000 on pidätetty.

Kazakstanissa puhkesi viikko sitten mielenilmauksia hallituksen päätettyä nostaa polttoaineen hintaa. Viikon varrella protestit laajenivat, ja niissä vastustettiin yleisemminkin sekä nykyhallintoa että entistä pitkäaikaista presidenttiä Nursultan Nazarbajevia.

Kovia käskyjä ja Venäjän sotilaita

Sunnuntaina Kazakstanin viranomaiset ilmoittivat saaneensa tilanteen hallintaan. Presidentti Kasym-Žomart Tokajev on syyttänyt levottomuuksista ulkomailta ohjailtuja terroristeja. Hän antoi perjantaina poliisille ja armeijalle luvan ampua mielenosoittajia ilman varoitusta.

Perjantaina Kazakstaniin saapui Tokajevin kutsumana myös Venäjän johtaman CSTO-turvallisuusjärjestön joukkoja. Niiden tehtävänä on vartioida strategisia kohteita.

Kazakstania on hallinnut sama puolue sitten Neuvostoliiton romahduksen, ja hallinto on esiintynyt aiemmin varsin yhtenäisenä. Tämän viikon kriisi on saanut rivit kuitenkin rakoilemaan. Tokajev erotti Nazarbajevin maan turvallisuusneuvoston johdosta ja tämän liittolaisen Kärim Mäsimovin tiedustelupalvelun johdosta.

Lisäksi tiedustelupalvelu ilmoitti lauantaina, että aiemmin pääministerinäkin toiminut Mäsimov on pidätetty epäiltynä maanpetoksesta. Epäilyjä ei ole eritelty tarkemmin.

Kazakstanissa jonotettiin lauantaina pankkeihin, jotka oli suljettu aiemmin viikolla protestien kiihdyttyä. Venäläisen uutistoimisto Tassin välittämän kuvan saatetiedoissa ei kerrota tarkemmin, missä kuva on otettu. Kuva: Valery Sharifulin / AOP

Verkkoyhteyksiä rajoitetaan edelleen

Uutistoimisto Reutersin mukaan Almatyn kaduilla elämä näytti palaavan sunnuntaina lähemmäs normaalia tiesuluista ja turvallisuusjoukkojen tarkastuspisteistä huolimatta.

Internet-yhteyksiä rajoitettiin kuitenkin edelleen tiukasti: verkossa pääsi lähinnä presidentinkanslian sekä muutaman paikallisen uutispalvelun sivuille.

Kremlistä kerrottiin sunnuntaina, että CSTO järjestää Kazakstanin tilanteesta ylimääräisen etäkokouksen, johon osallistuu myös presidentti Vladimir Putin. Samaan aikaan Genevessä Venäjän edustajien on määrä neuvotella yhdysvaltalaisten kanssa Ukrainan tilanteesta.

Aiemmin aiheesta:

Source Link yle.fi