Mehiläinen varoittaa vaikeasta influenssa­kaudesta – Suomi maksaa nyt ”infektiovelkaa”

Suomi maksaa nyt ”infektiovelkaa”, Mehiläinen kertoo tiedotteessa. Infektioihin liittyvät käynnit Mehiläisessä ovat kaksinkertaistuneet heinäkuun alusta alkaen. Käyntejä on ollut selkeästi enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vaikka influenssaa on vielä vähän liikkeellä, influenssarokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin.

– Maksamme nyt koronasta johtuvaa ”infektiovelkaa”, kun infektiotaudit pääsevät vapaasti leviämään rajoitustoimenpiteistä luopumisen myötä. Tämä tarkoittaa, että myös alkutalvella tyypillisesti alkavalla influenssaepidemialla on mahdollisuus levitä voimakkaasti ja tavallista aikaisemmin, Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen sanoo.

Tällä hetkellä joka kuudes asiakas käy Mehiläisessä hengitystievirukseen viittaavien oireiden vuoksi. Oireista yleisin on kurkkukipu. Streptokokkibakteerin varalta kurkkukipuisia testattiin noin kaksinkertainen määrä vuodentakaiseen verrattuna.

Koronaviruksen aiheuttamien lievien infektioiden määrää on vaikea arvioida, koska vain pieni määrä oireilevista hakeutuu viralliseen testiin. Mehiläisen PCR-testeistä noin puolet on positiivisia.

– Jos kotitesti on ollut negatiivinen ja oireet jatkuvat häiritsevinä, lääkäri todennäköisesti pyrkii sulkemaan pois antibiootilla hoidettavan kurkkukivun ja kuumeen syyn, eli streptokokkibakteerin aiheuttaman angiinan, Hotakainen sanoo.

Osalla kurkkukivusta ja lievästä flunssasta kärsivillä on Hotakaisen mukaan hyvin todennäköisesti korona.

Syksyllä ihmisten lisääntynyt kanssakäyminen, sisätiloihin siirtyminen ja muutokset säässä lisäävät flunssatautien leviämistä. Influenssa A ja B -virusten aiheuttamasta influenssasta on vain yksittäisiä havaintoja.

– Koska koronapandemian aikana influenssaan on sairastuttu tavanomaista vähemmän, nyt on odotettavissa viime vuosia vaikeampi ja mahdollisesti jo syksyllä alkava epidemia, konsultoiva erikoislääkäri Simo Nikkari sanoo.

Influenssa on tavallista flunssaa vakavampi tauti, koska siihen liittyy jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja korvatulehdusta. Samanaikainen korona- ja influenssainfektio lisää varsinkin rokottamattomien riskiä sairastua vakavasti. Rokotesuojan kehittymisessä kestää pari viikkoa, joten rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin, Nikkari sanoo. Myös ihmisten käyttäytymisellä on merkitystä influenssan torjunnassa.

– Muistetaan noudattaa hyvää yskimis- sekä käsihygieniaa ja vältetään muiden tartuttamista esimerkiksi käyttämällä maskia julkisissa tiloissa, jos on itse flunssassa.

Juttua korjattu 5.10 klo 19.38: Kurkkukipuisia testattiin noin kaksinkertainen määrä vuodentakaiseen verrattuna streptokokkibakteerin varalta. Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti streptokokkiviruksesta.

Source Link is.fi