Banner Before Header

”Meidät käännytettiin” – venäjän­kielisillä keskustelu­kanavilla kuhisee

Suomen itäraja sulkeutui venäläisturisteilta perjantain vastaisena yönä vuorokauden vaihtuessa.

Lue lisää: Näin historiallinen rajan sulkeutuminen venäläisiltä turisteilta tapahtui Vaalimaan raja-asemalla – Volodia: ”Minulla ei ole enää kotia”

Uutinen näkyy myös suosituissa Telegram-kanavissa, joissa Suomessa asuvat venäläiset ja Venäjältä pois pyrkivät keskustelevat.

Kauhua kuvaavia hymiöitä on kerännyt valokuva viisumista, joka on leimattu ”kumottu” -tekstillä.

Moni Telegram-ryhmissä keskusteleva paneutuu nyt Suomen uuteen rajapäätökseen rivi kerrallaan ja yrittää löytää siitä porsaanreikiä. Toiset julkaisevat ryhmissä helpottuneita viestejä Suomen puolelle päästyään.

Osa kertoo olevansa jumissa rajalla.

– Meidät käännytettiin. Meitä on 5–8, jotka haluaisivat päästä takaisin Pietariin. Olisimme todella kiitollisia kyydistä, kirjoittaa nimellä Juan esiintyvä henkilö, joka on ilmeisesti rajalla ilman autoa.

Lue lisää: Puolet viime yönä Kaakkois-Suomen rajalle tulleista venäläisistä käännytettiin takaisin

Ilta-Sanomat seurasi kolmea suosittua Telegram-kanavaa myös aiemmin tällä viikolla: suosittua venäjänkielistä Helsinki-keskustelua, muutaman tuhannen suomenvenäläisten käyttäjän kanavaa ja suosittua “Viikonlopuksi Suomeen” -kanavaa.

Pelko, avuntarve ja epätietoisuus olivat päällimmäiset tunnelmat kanavissa Vladimir Putinin liikekannallepanopuheen jälkeen.

Osaisitteko sanoa, kuka voisi majoittaa miehen ja kissan yhdeksi yöksi?

“Helsinki-chatissa” ja viikonloppukanavassa vilisi tasaiseen tahtiin kyytipyyntöjä ja -tarjouksia.

– Yksi paikka bussiin huomiselle, 8 000 ruplaa (noin 140 euroa), Olga tarjosi Pietarista Helsinkiin maanantaina.

Normaalisti välimatka taittuu alle satasella, parhaimmillaan 50 eurolla. Korkeimmillaan hinnat olivat liikekannallepanojulistuksen jälkeen, ja röyhkeimmät pyysivät matkasta yli 350 euroa.

– Te, jotka pyydätte 20–30 tuhatta, palakaa helvetissä, Jevgen-nimimerkillä keskusteleva henkilö parahti.

Mobilisaatiota itärajan yli pakenevat hakeutuivat keskustelukanaville ja kyselivät kaikkea turistivinkeistä turvapaikanhakemuksiin.

Itärajan tilanne oli aiheena lähes jokaisessa viestissä. Ryhmissä kyseltiin paljon käytännön asioita – jonotusaikoja ja tietoa Venäjän raja-asemien toiminnasta.

Myös rajalle Venäjän puolelle tupsahtanut armeijan kutsuntaparakki herätti huolestunutta keskustelua. Moni torppasi tuttuun venäläiseen tapaan sen heti ”valeuutiseksi”.

Pelkään tarttua aseisiin ja lähteä tappamaan ihmisiä heidän mailleen.

Apua pyydettiin keskustelukanavissa jatkuvasti. Suomeen matkanneet kyselivät käytännön asioista, kuten vinkkejä turistinähtävyyksistä ja hyvistä ravintoloista sekä parkkeeraukseen liittyvien tieliikennemerkkien merkityksistä.

Ryhmissä kyseltiin myös hotellisuosituksia, ja aika ajoin vastaan tupsahti myös suoranaisia majoituspyyntöjä.

– Osaisitteko sanoa, kuka voisi majoittaa miehen ja kissan yhdeksi yöksi, nimellä Anton esiintyvä henkilö kyseli maanantaina pienessä suomenvenäläisten ryhmässä.

Samassa ryhmässä keskustelu äityi tiistaina kovaksi, kun apua kyselevältä mieheltä tivattiin, miksi hän haluaa ylipäätään lähteä pois Venäjältä.

– Pelkään tarttua aseisiin ja lähteä tappamaan ihmisiä heidän mailleen. Pelkään, että vaimoni ja poikani jäävät ilman miestä ja isää. Pelkään, jos kieltäydyn, joudun kymmeneksi vuodeksi linnaan, mies luetteli.

Monet kyselivät keskusteluryhmissä jatkuvasti tietoa siitä, miten muuttaa pysyvästi toisaalle – kenties Suomeen. Kyseltiin työstä, oleskeluluvista, turvapaikanhakuprosessista.

Osa niistä keskustelukanavien venäläisistä, jotka kertoivat asuvansa Suomessa, tuntui vastustavan pakenevia venäläisiä. Osa myötäili uutisia viisumirajoituksista. Osa kommentoi varsin suorin sanakääntein:

– Suomi ei ole velvollinen ottamaan vastaan kaikkia, eikä se myöskään tule niin tekemään.

Apua kysellyt mies vastasi ymmärtävänsä, etteivät suomalaiset ole hänelle velkaa mitään.

Lue lisää: Ilja pyöräili kaatosateessa aikaa vastaan Suomen rajalle – ”Minäkin olen peloissani”

Kun torstaina uutisoitiin, että Venäjän ja Suomen välinen raja sulkeutuu turisteilta torstain ja perjantain välisenä yönä, sitäkin epäiltiin ensin vääräksi tiedoksi.

– Älkää valehdelko, eräs kirjoitti.

– Lopettakaa jaarittelu, toinen komppasi.

Vasta asian varmistelu ja venäjänkielisten käännösten tulva saivat ihmiset vakavoitumaan.

– Myykö joku matkalippua tälle päivälle, Daniel kysyi.

Oppositiomedia Meduzan lähteet kertoivat aiemmin tällä viikolla, että mobilisaatiota pakenevien kansalaisten määrä olisi yllättänyt Venäjän johdon. Venäläislehti Novaja Gazetan mukaan maasta poistuneita on jo yli 260 000.

Source Link is.fi