Banner Before Header

Menikö vatsa sekaisin vegeruoasta? Asiantuntija kertoo, mikä auttaa rauhoittamaan tilanteen ja paljastaa vatsan yllättävät ärsyttäjät

”Aloin kasvissyöjäksi 2016 ja hirveät vatsakivut alkoivat. Alle vuosi sitten sain diagnoosin ärtynyt suoli. Olen nyt välttänyt paljon ruokia, jotka aiheuttavat vatsavaivoja. Onko mahdollista, että ärtynyt suoli johtuu vegaanisuudestani ja auttaisiko siitä luopuminen?”

Asiantuntija vastaa: Valitettavasti monet kasvisruokavalion proteiinilähteet aiheuttavat varsin usein ainakin jonkinasteisia vatsavaivoja.

Erityisesti palkokasvit ovat tällaisia, eikä herkkä vatsa yleensä pitemmänkään totuttelujakson jälkeen siedä niitä.

Kasvisruokavaliossa on tärkeää yhdistää eri proteiininlähteitä monipuolisesti, sillä kasvikunnan proteiininlähteistä puuttuu lähes poikkeuksetta jokin välttämätön aminohappo.

Aminohapot ovat proteiinien rakenneosasia ja välttämättömät aminohapot sellaisia, joita elimistö ei voi itse valmistaa. Niitä on kymmenenkunta.

Proteiininlähteiden yhdistämisessä tulee olla huolellinen.

Soijaproteiini on monipuolista, samoin hampunsiemenproteiini – ne molemmat sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot.

Jos kasvissyöjän vatsa ei kestä palkokasveja, tulee olla huolellinen muiden proteiininlähteiden yhdistämisessä, jotta proteiinia tulee riittävästi ja aminohappokoostumus on tarpeeksi monipuolinen.

Palkokasvien lisäksi muita vatsaoireiden aiheuttajia ovat muun muassa kaalikasvit, sipulit, oliivit ja vesimeloni.

Makeutusaineista ksylitoli, sorbitoli, maltitoli, laktitoli, mannitoli ja isomalti aiheuttavat joillekin hankaliakin varsaoireita.

Kofeiini voi myös aiheuttaa oireita, joten kahvin määrää voi olla syytä tarkkailla.

Ruokavalio tulisi pitää niin monipuolisena kuin mahdollista.

Myös kaura, jota pidetään hyvin vatsaystävällisenä, aiheuttaa joillekin hankalaakin vatsanturvottelua ja kipua. Senkin sopivuus kannattaa testata, jos oireet tuntuvat jatkuvan rajoituksista huolimatta.

Oireilu ruoka-aineille on hyvin yksilöllistä. Minkään rajoituslistan mukaan ei tulisi ruokavaliota koostaa, vaan tunnustella, mikä itselle sopii ja mikä ei.

Ruokavalio tulisi pitää niin monipuolisena kuin mahdollista ja välttää turhia rajoituksia, jotta ruoka olisi ravitsemuksellisesti riittävää ja syöminen nautinnollista.

Vegaanisuuden on vaikea kuvitella aiheuttaneen ärtyneen suolen oireyhtymän, mutta oireet ovat tulleet esille vegaaniruokavalioon siirryttyä, sillä siinä käytetään enemmän sellaisia ruokia, jotka aiheuttavat herkkävatsaiselle oireita.

Jos vegaaniruokavalion koostaminen ilman oireilua tuntuu hankalalta, oloa voi helpottaa jonkinasteinen joustavuus, esimerkiksi maitovalmisteiden (tarvittaessa laktoosittomina) tai kalan lisääminen ruokavalioon. Tällöin määrältään ja monipuolisuudeltaan riittävän proteiinin saanti on varsin vaivatonta turvata.

Asiantuntijana ravitsemusterapian professori Ursula Schwab.

Source Link is.fi