Banner Before Header

Menohaluinen Alien Hill pakotti ohjastajan aktiiviseen taktiikkaan – ”Aika totiset ohjat”

Alien Hill on tämän hetken mielenkiintoisimpia nousukkaita Suomen kaviourilla. 4-vuotias lämminveritamma aloitti uransa synnyinmaassaan Ruotsissa viime vuonna, mutta muutti Juho Ihamuotilan valmennukseen Hausjärvelle viime kesänä.

Hevonen palasi kilparadoille syyskuussa. Se on ehtinyt kilpailla uusista käsistä nyt neljästi ja sijoittunut aina kolmen parhaan joukkoon.

Keskiviikkona tuli ylivoimainen T65-voitto. Alien Hill haki kärkipaikan puolimatkassa ja alkoi repiä eroa vastustajiinsa jo takasuoralla. Ykköstila varmistui hyvissä ajoin.

Rohkea taktiikka ei ollut pelkästään ohjastaja Iikka Nurmosen oivallus. Hän sanoi voittajahaastattelussa, että menohaluinen tamma ei tykännyt hitaasta alkuvauhdista toisten hevosten takana.

– Alien Hill oli liian innokas, joten oli pakko ajaa eteenpäin matkalla. Päästin pätkän matkaa kovaa etusuoralla ja hevosella jäi kaasu päälle, joten annoin sen sitten mennä. Varoja oli paljon jäljellä maalissa.

Nurmonen kuvaili myös, että tammalla on ”aika totiset ohjat”.

Niin sanottu totisuus ei ole hyve kilpaa juoksevalle hevoselle. Ohjastajat arvostavat huomattavasti enemmän rentoa ja kuuliaista luonnetta. Se säästää koko valjakon voimia oikeille hetkille.

Alien Hillin omistavat suvukkaisiin lämminveriravureihin kovasti satsanneet Hannu ja Mikko Laakkonen.

T65-rivin suurista suosikeista myös Panthera hoiti leiviskänsä tyylikkäästi. Se johti alusta loppuun suomenhevosten Sisusarjaa ja oli kuin kotonaan pitkällä kolmen kilometrin matkalla.

Ari Moilanen ohjasti Pertti Hakkaraisen valmentamaa oria, joka kuuluu Alien Hillin tavoin syksyn menestyjiin. Voitto oli jo kolmas vajaan 1,5 kuukauden sisään.

Moilasen mukaan oli positiivinen juttu, kun valjakko pääsi volttaamaan yksin paalulla. Hevonen lähti rauhassa matkaan, minkä jälkeen sillä ei ollut minkäänlaisia ongelmia.

– Pantheralla on iso moottori. Vielä kun se löytää vähän lisää malttia porukassa juoksemiseen, niin pärjää kyllä jatkossakin, ajuri toivoi.

Keskusradan ajajaliigan voitosta jälleen kerran kisaileva Moilanen teki lisää eroa Antti Teivaiseen ja Hannu Torviseen Trixton Jr:n rattailla.

Markku Niemisen valmentama ruuna hallitsi juoksua kärkipaikalla. Moilanen varmisti lopussa, ettei puserossa peesannut The Story saanut liian aikaisin kiriväylää.

– Kun päästiin keulaan, kaikki oli helppoa. Oikein miellyttävä ja ravivarma hevonen.

Piikkipaikalla juosseiden hevosten voittokulku katkesi kierroksen kovimmassa lämminveristen lähdössä. Siinä True Devotionin kirivoimat olivat valttia ja toivat vihdoin viimein voiton, joka on roikkunut ilmassa koko syksyn.

Kari Venäläinen tuurasi rattailla Pekka Korpea, joka myös valmentaa hevosta. Lainakuskin mukaan Korpi lomailee Espanjassa.

– Saatiin seurailla hyvien vastustajien selissä matkalla. Loppukurvissa tuntui, että kärki on liian kaukana, mutta sitkeästi tamma kiri perille, Venäläinen sanoi.

– Täydet pisteet hevoselle, se halusi voittaa.

True Devotion oli ravien nopein hevonen kilometriajalla 13,3a/1620 metriä.

Seppo Markkula ajoi T65-voiton Tarja Tuomisen valmentamalla Nu Delillä. Hevonen oli lähtönsä selvä ennakkosuosikki ja runttasi ykköseksi kärkihevosen kupeelta.

Vaativa juoksupaikka ei ollut ohjastajan suunnitelmissa etukäteen. Takarivistä startannut valjakko ennemminkin ajautui johtavan rinnalle.

– Hevonen meni epävarmaksi viimeisessä kurvissa ja loppusuoran alussa. Jouduin vähän ”kantamaan” sitä ja siksi voitto meni tiukaksi. Se kuitenkin vastasi hyvin vetolappuihin lopussa ja rykäisi eroa muihin.

Suosikkipitoisen ravirivin ainoa yllättäjä oli päätöskohteessa juhlinut Oilsheik. Pelisuosikki Federal Hill näytti jo karanneen, mutta Oilsheikin räväkkä loppuveto kantoi rinnalle ja ohi kalkkiviivoilla.

Ohjastaja-valmentaja Hannu Korpi tuuletti ykköstilaa riemukkaasti.

– Mukava oli voittaa, kun viime lauantain kilpailussa hepalla oli epäonnea. Saatiin balsamia haavoihin.

Korpi kertoi myös, että suunnittelee talvista kilpailuturneeta Pohjois-Ruotsiin. Kovakuntoinen Oilsheik on yksi tallin hevosista, jolle kiertue sopisi mainiosti.

Oikea T65-rivi

T65-1: 6 Alien Hill

T65-2: 1 Panthera

T65-3: 4 Trixton Jr

T65-4: 6 True Devotion

T65-5: 10 Nu Del

T65-6: 11 Oilsheik

Kuusi oikein tuloksille: 286,67 euroa

Viisi oikein: 7,61 e

Source Link is.fi