Banner Before Header

Metsäyhtiön kansainväliseen maineeseen nostanut toimitusjohtaja jätti yhtiön ja jakaa nyt neuvojaan ilmaiseksi: ”Aina tulee takkiin jossain vaiheessa”

Suomenlahden rannikolle Pyhtäälle on saapunut kunnon talvi, ja lumisateiden myötä hiihtoladutkin on saatu viimein ajettua.

Lunta oli etelärannikolla paljon myös viime talvena, mutta kaikki ei ole kuitenkaan ennallaan.

Pyhtääläiselle Markku Hämäläiselle kahden talven välissä on ehtinyt tapahtua paljon. Syksyllä Hämäläinen jätti paikkansa metsäyhtiö Kotkamillsin toimitusjohtajana, ja jatkoi työskentelyä omassa metsäteollisuuden konsultointiin keskittyneessä yrityksessään.

Joulukuussa kuvioon tuli mukaan Suomen tiettävästi ensimmäisen residenssiyrittäjän pesti. Sen keksineen Pyhtään kunnan ajatuksena on, että kokenut yrittäjä auttaa muita yrityksiä esimerkiksi rahoitukseen, myyntiin ja markkinointiin liittyvissä asioissa.

Kysyntää neuvoille on riittänyt.

– Lähinnä sellaista mentorointia. Puhelinpalavereita ja kokoushuonekokouksia on ollut kymmenkunta parin ensimmäisen viikon aikana. Se on yllättävän paljon, sanoo Markku Hämäläinen.

Hämäläinen on tiettävästi Suomen ensimmäinen residenssiyrittäjä.

Markku Hämäläinen on asunut Pyhtäällä jo pitkään. Taustalla Pyhtäänlinna, jossa sijaitsee muun muassa kunnanvirasto. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kontaktit käyttöön

Vuosikymmenien työuran aikana Markku Hämäläiselle on kertynyt pitkä lista yritysmaailman kontakteja. Juuri niitä hän pitää valttikorttinaan muiden yrittäjien auttamisessa.

– Mikä tahansa haaste tulee, niin jonkin mutkan kautta löytyy joku, joka siitä tietää. Minähän en tiedä paljon mistään mitään, mutta tiedän ihmisiä jotka tietävät. Se on tärkeää, Hämäläinen sanoo.

Pyhtään kunta ei maksa Hämäläiselle residenssiyrittäjän työstä korvausta, mutta hän kertoo saavansa auttamisesta hyvän mielen.

– Tässä myös oppii tuntemaan uusia ihmisiä ja yhtiöitä. Niistä varmaan on hyötyä jossain vaiheessa tulevaisuudessa.

Markku Hämäläisellä on pitkä kokemus yritysmaailmasta. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Markku Hämäläinen on uransa aikana työskennellyt johtotehtävissä useissa eri metsäteollisuuden yrityksissä. Parhaiten Hämäläinen muistetaan Kotkamillsin toimitusjohtajana ja kehittämästään muovittomasta kuppikartongista.

Viime vuonna Kotkamills siirtyi satojen miljoonien eurojen arvoisissa kaupoissa itävaltalaisen kartonkijätti Mayr-Melnhofin omistukseen. Syksyllä myös Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtui.

Yhtiön jättäminen taakse oli Hämäläiselle vaikea paikka.

– Kyllä se oli haikeaa. Siellä on valtavan hyvä jengi, kaikki noin 550 ihmistä ovat todella loistavia tyyppejä. Sinne jäi paljon hyviä tuttuja, työtovereita ja ystäviä.

Kaikki käy

Valtaosa tuoreen residenssiyrittäjän tähän mennessä auttamista yrityksistä on ollut Pyhtäältä, mutta Markku Hämäläinen on valmis auttamaan myös muita. Yksi Hämäläisen apua pyytäneistä yrityksistä onkin ollut muualta Etelä-Kymenlaakson alueelta.

Tähän mennessä Markku Hämäläisen puheille tulleet yritykset ovat olleet eri aloilta laidasta laitaan. Hämäläiselle autettavan yrityksen toimialalla ei olekaan merkitystä.

– Kaikki sopii minulle.

Markku Hämäläinen on valmis auttamaan minkä tahansa alan yrittäjää. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Toistaiseksi Hämäläisen pakeille ei ole vielä hakeutunut nuoria yrittäjiä, mutta Hämäläinen auttaisi ja ennen kaikkea rohkaisisi heitä mielellään.

– Täytyy tiedostaa, että jos oman yrityksen laittaa pystyyn, se vaatii valtavasti töitä, aivan valtavasti. Se saattaa olla yllätys etenkin nuorille.

Tuoreella residenssiyrittäjällä on yksi neuvo, joka sopii kaikille yrittäjille.

– Täytyy olla sitkeä, armottoman sitkeä. Aina tulee takkiin jossain vaiheessa, mutta täytyy vain jaksaa. Muuten ei onnistu.

Lue lisää:

Source Link yle.fi