Banner Before Header

Mies, jolla olisi ollut tilaisuus tappaa Hitler – kurkkulääkärin kirjeet natsidiktaattorin hoidosta tulivat päivänvaloon Sveitsissä

Jos Carl Otto von Eickenin käsi olisi toukokuun 23. päivänä 1935 lipsahtanut muutaman millimetrin, maailmanhistoria olisi toisenlainen. Von Eickenin skalpelli oli tuolloin koodinimellä ”Adolf Müller” klinikalle tulleen potilaan kurkussa.

Potilas oli natsidiktaattori Adolf Hitler.

Mutta kuten von Eicken kirjoitti kirjeessä serkulleen, senttimetrin kokoisen polyypin poisto sujui epätavallisen jouheasti.

Von Eicken oli aikansa johtava korva-, nenä- ja kurkkuspesialisti Saksassa. Hän oli myös yksi Hitlerin lääkäreistä vuodesta 1935 aina tämän vuoden 1945 itsemurhaan saakka.

Von Eickenin jälkeläisiin kuuluva sveitsiläinen Robert Doepgen antanut julkaistavaksi joukon hänen kirjeitään, jotka kuvaavat kuinka Hitlerin ääntä hoidettiin. Kirjeistä kertoo sveitsiläinen NZZ am Sonntag.

Hitlerin tavoista ja terveydestä on kirjoitettu paljonkin. Tämä oli enemmän tai vähemmän luulosairas ja pelkäsi muun muassa kurkkusyöpää. Hitlerin ääni oli 1935 jo käheytynyt paljoista puheista ja rajusta äänenkäytöstä. Hän pelkäsi menettävänsä instrumenttinsa kokonaan.

Leikkauksellaan von Eicken palautti Hitlerin työvälineen täyteen kuntoon.

Adolf Hitler,  Nürnberg, 09.09.1935
Hitler Nürnbergissä syyskuussa 1935.E-PRESS PHOTO.COM/All Over Press

Kerrasta luottolääkäriksi

Von Eicken tutki Hitlerin kurkun ensimmäisen kerran viikkoa ennen leikkausta. Kirjeiden mukaan Hitler oli vakuuttunut siitä, että hän oli vakavasti sairas.

”Jos jotain pahaa löytyy, minun on ehdottomasti tiedettävä”, von Eicken kirjoittaa Hitlerin sanoneen.

Hitler ja von Eicken suunnittelivat leikkauksen ajankohtaa yhdessä. Von Eicken olisi voinut leikata välittömästi, mutta Hitlerillä oli puhe pidettävänä ja ääntä piti leikkauksen jälkeen lepuuttaa. Niinpä leikkaus tehtiin vasta puheen jälkeen viikon kuluttua.

Hitler oli selvästikin tyytyväinen von Eickenin työhön, sillä käyntejä kertyi kymmenen vuoden aikana tusinoittain. Von Eicken muun muassa hoiti Hitleriä vuoden 1944 salamurhayrityksen jälkeen – pommi ei tappanut Hitleriä, mutta rikkoi tämän tärykalvot.

”Miksi et tappanut Hitleriä?”

Sodan jälkeen von Eickeniä kuulustelivat niin amerikkalaiset kuin venäläisetkin. Venäläiset kuulustelijat kysyivät, miksi von Eicken ei tappanut Hitleriä, tilaisuuksia kun oli.

– Olin hänen lääkärinsä, en hänen murhaajansa, oli von Eickenin vastaus. Samaa vastausta hän sen jälkeen toisti aina kun aihe tuli esille. Kirjeissään von Eicken ei mitenkään tuo esille suhtautumistaan Hitlerin julmuuksiin.

Von Eicken kuoli 1960. 21-vuotias Robert Doepgen löysi hänen kirjeensä kaivellessaan perheen arkistoja kouluprojektia varten.

– Jos hän olisi silloin lipsauttanut skapelliaan, minäkään en olisi tässä. Koko perhe olisi tuhottu, Doepgen sanoo NZZ am Sonntagille.

Lue myös:

Ullakolta löytyneet kirjeet paljastavat, että Adolf Hitlerin isä oli uratietoinen ja oppimishaluinen – ja hakkasi lapsiaan

Kuuntele täältä Hitlerin salaa tallennettu keskustelu

Katso Yle Areenassa:

Historia: Hitlerin aikakausi

Source Link yle.fi