Banner Before Header

Mies jymäytti myyjiä härskisti autokaupoilla – petostehtailija maksoi ajoneuvoista vain senttejä

Eteläpohjalainen nuorukainen keksi mielestään oivan tavan ansaita rahaa. Poliisi ja Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus olivat sitä mieltä, ettei ansaintamalli ollut lainmukainen.

Mies aloitti petostehtailunsa maaliskuun lopulla 2020. Hän maksoi autoa kaupanneen naisen tilille 12 senttiä, mutta muokkasi pankkikuittia niin, että nainen luuli saaneensa autosta 12 000 euroa. Petostehtailija myi auton eteenpäin, mutta poliisi pääsi kaupassa lopulta väliin ja nainen sai autonsa takaisin kuukautta myöhemmin.

Kittilästä mies osti kesäkuun lopulla 2020 pakettiauton. Myyjä luuli saavansa 8 625 euroa miehen edustamalta yhdistykseltä, mutta jälleen oli maksukuittia muokattu. Tapauksen selvittelyssä kävi ilmi, että auto oli myyty tuntemattomalle henkilölle ja se jäi kateisiin.

Heinäkuussa oli ensimmäisenä huijausvuorossa autoliike. Maksu 1,25 euroa, jonka ostaja muokkasi 10­125 euroksi. Tämä auto päätyi huijarin lähipiirin käyttöön ja auto saatiin myöhemmin takaisin.

Autokaupan jälkeen mies oli kolmen päivän poliisin toimesta kiinniotettuna, mutta se ei tahtia hidastanut. Jo huhtikuussa 2020 hän oli ollut kahden päivän ajan pidätettynä petostensa tutkimusten yhteydessä.

Vaikka miehen tiedossa oli, että poliisi on kannoilla, niin se ei tahtia hidastanut. Vain neljä päivää poliisikuulusteluista pääsyn jälkeen kaveri sai ison kalan verkkoon. Yhden sentin maksu muokattiin 650 euron kuitiksi, jolla oli maksettu matkailuauton vuokra etukäteen. Mies sai käyttöönsä 20 000 euron arvoisen auton, jonka ajoi ulkomaille ja myi siellä edelleen.

Vauhti huijauksissa kiihtyi. Heinäkuun lopussa mies osti yhdellä sentillä lähes 4 000 euron arvoisen paljun, saman verran hän maksoi omakotitalon lähes kolmen tonnin arvoisesta lämmitysyksiköstä ja 13 000 euron hintaisesta mönkijästä. Sentin ”kauppasumma” tuli maksettua myös yli 5 000 arvoisesta ulkoporeammeesta. Kaikki nämä tavarat myytiin edelleen tuntemattomaksi jääneelle henkilölle ja jäivät kateisiin.

Elokuussa yhden sentin muokatulla maksulla irtosi lähes kahdeksan tonnin moottorikelkka, kymmenellä sentillä yli 4 400 euron työvaatteet. Syyskuun saldo oli yli kymppitonnin maksanut henkilöauto ja kolmen tonnin mönkijä.

Syyskuun 2020 lopussa peliin puuttui jälleen poliisi. Kaksi yötä poliisin suojissa sai miehen pysymään kaidalla tiellä reilut kaksi viikkoa. Sen jälkeen sentin kauppahinnalla lähti liikenteen 3 500 euron edestä tavaraa kodinkoneliikkeestä.

Pian kodinkonekaupan jälkeen poliisi otti miehen kiinni lokakuussa 2020. Poliisitutkinnan selvisi miehen onnistuneen tehtailemaan petoksia myös ilman väärentämistä. Hän oli saanut vuokrattua muun muassa kaksi arvokaista pienkuormaajaa, joista 33 000 arvoinen kone trailereineen jäi kateisiin.

Vuonna 1995 syntynyt Jyri Johannes Harju-Seppänen tuomittiin helmikuussa 2021 Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen törkeästä petoksesta sekä lukuisista väärennyksistä ja petoksista.

Juttuvyyhdessä tuomittiin myös kolme muuta henkilöä ehdollisiin vankeustuomioihin. Yksi petoksissa avustaneista henkilöistään valitti tuomiostaan Vaasan hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan valituslupaa myöntänyt. Päätekijä itse ei tuomiostaan valittanut.

Source Link is.fi