Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_45ed450d633c09eda55a3b2250e9b9f0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mies tumppasi savukkeen maahan Kala­joella – aiheutti tuhoisimman metsä­palon vuosi­kymmeniin – Uutisalue

Mies tumppasi savukkeen maahan Kala­joella – aiheutti tuhoisimman metsä­palon vuosi­kymmeniin

Oulun käräjäoikeus on tuominnut 28-vuotiaan miehen 30 päiväsakkoon yleisvaaran tuottamuksesta Kalajoen laajaan metsäpaloon liittyen. Miehen tuloilla se tekee noin tuhat euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen myös yhdessä Destia Oy:n kanssa vahingonkorvauksiin usealle asianosaiselle. Korvattavaa kertyy noin 15 855 euroa.

Oikeuden mielestä palo on saanut alkunsa tuulivoimatyömaalla töissä olleen miehen savukkeesta. Miehen syyllisyydestä ei jäänyt oikeuden mielestä varteenotettavaa epäilyä.

– Hän on huolimattomuudestaan sytyttänyt tulipalon siten, että siitä on ollut yleistä erittäin huomattavan taloudellisen vahingon vaaraa. Maaston kuivuuteen nähden seurausta ei voi pitää ennalta-arvaamattomana, käräjäoikeus toteaa tuomiossaan.

Oikeudessa punnittiin syttymissyynä myös sivullisen varomattomuutta, kytöpalon kehittymistä metsäpaloksi ja sitä, että palo olisi alkanut lasinpalasesta.

Aluesyyttäjä Ville Rutanen vaati miehelle tuomiota yleisvaaran tuottamuksesta tai vaihtoehtoisesti varomattomasta käsittelystä.

Syyttäjän mukaan mies oli Kalajoen Rautiossa ollessaan tupakoinut kuivassa maastossa sillä seurauksella, että Keimiöniemen maastoon jääneestä palavasta savukkeesta on aiheutunut voimakas tulipalo.

Tulipalon seurauksena paloi yhteensä 227 hehtaaria metsää. Palo aiheutti metsänomistajille merkittävät taloudelliset vahingot.

Maastopalo levisi voimakkaimmillaan 500–600 metrin rintamalla ja siitä syntyi myös uusia paloja. Sammutustyöt kestivät useita päiviä.

Valtava metsäpalo syttyi Kalajoella 26. heinäkuuta 2021 Raution kylästä seitsemän kilometriä lounaan suuntaan. Alueella oli voimassa metsäpalovaroitus.

Paloa on luonnehdittu Suomen suurimmaksi yli 50 vuoteen.

Tuulivoimatyömaalta lähteneessä laajassa metsäpalossa tuhoutui noin 227 hehtaaria metsää. Palossa ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Paloa oli sammuttamassa kaikkiaan noin 250 henkilöä. Sammutustyöt kestivät useita päiviä.

Oulun käräjäoikeuden antama tuomio ei ole lainvoimainen.

Source Link is.fi