Banner Before Header

Migrin linja muuttui: Ukrainalaisia ja venäläisiä ei majoiteta jatkossa samoihin asuin­tiloihin vastaan­otto­keskuksissa

Ukrainalaiset ja venäläiset turvapaikanhakijat eivät asu jatkossa samoissa asuintiloissa vastaanottokeskuksissa, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela.

– Asutamme jo nyt uudet tulijat eri keskuksiin ja lokakuun aikana tänne aikaisemmin tulleet asutetaan eri keskuksiin keskenään, Haahtela sanoo.

– Ainoastaan sellaisissa poikkeustilanteissa, joissa katsotaan kohtuuttomaksi siirtää esimerkiksi lapsiperhe, jossa lapset ovat koulussa ja puolisoista toinen on venäläinen ja toinen ukrainalainen. Silloin ei katsota kohtuulliseksi rikkoa perhettä tai asuttaa heitä muualle.

Haahtelan mukaan asiasta linjattiin viime viikon lopulla. Hän toteaa, että alueilla, joilla on jo majoituskapasiteettia, siirrot tehdään mahdollisimman pian. Alueilla, joilla tarvitaan lisäkapasiteettia siirroissa voi mennä kauemmin, mutta tavoite on lokakuun lopussa.

Tilannetta helpottaa se, että suurin osa ukrainalaisista turvapaikanhakijoista asuu yksityismajoituksissa, Haahtela toteaa.

Vielä maanantaina Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen sanoi, ettei venäläisten ja ukrainalaisten täysi erottaminen ole mahdollista eikä tarpeenkaan.

Lue lisää: Venäläisiä ja ukrainalaisia on kymmenissä samoissa vastaan­otto­keskuksissa – Martti J. Kari: ”Järjetöntä”

Haahtela sanoo, että Maahanmuuttovirastolla on ollut aiemmin periaate, ettei ihmisiä ole erotettu keskuksissa eri kansallisuuksien eikä muidenkaan tekijöiden takia. Hän toteaa, että poikkeuksellinen tilanne on kuitenkin saanut arvioimaan tätä uudelleen.

Ukrainalaisten ja venäläisten sijoittaminen samoihin keskuksiin on herättänyt laajaa keskustelua ja tyrmistystä.

Salon Seudun Sanomat kertoi tiistaina, että jotkut Salon Halikon ja Meriniityn vastaanottokeskuksissa asuvat ukrainalaisnaiset ovat kokeneet olonsa turvattomaksi venäläisten saapumisen jälkeen.

Yevheniia-niminen nainen kertoo jännittävänsä yhteiskeittiöön menemistä. Moni pelkää yhteenottoa. Lisäksi venäläiset metelöivät hiljaisuuden jälkeen, ja vartijan piti tulla paikalle.

– Olemme tulleet helvetistä, ja nyt se sama helvetti on täällä.

Olena-niminen ukrainalaisnainen puolestaan menetti oman huoneensa venäläisille. Nyt hän asuu samassa huoneessa vanhempiensa kanssa. Hän kertoo olevansa stressaantunut ja lapsiensa kärsivän unettomuudesta.

Haahtela sanoo olevansa erittäin pahoillaan siitä, että ukrainalaisilla on ollut tällaisia kokemuksia.

– Meidän tulee ehkäistä kaikkea pelkoa ja turvattomuuden kokemuksia, eikä edes mahdollistaa niitä. Meidän tulee omilla toimillamme ehkäistä tällaisten tilanteiden syntymistä.

Hän sanoo, että maahanmuuttoviraston tietoon ei ole tullut varsinaisia konfliktitilanteita ukrainalaisten ja venäläisten välillä. Viime aikoina jännitteitä on kuitenkin joissain keskuksissa ilmennyt. Huuhtalan mukaan eriyttäminen aloitetaan niistä keskuksista, joissa jännitteitä on viime aikoina tullut ilmi.

Source Link is.fi