Banner Before Header

Mikä ihmeen B.1.1.529? Uusi eteläafrikkalainen virusmuunnos leviää ärhäkästi – tämä tilanteesta tiedetään nyt

Etelä-Afrikassa on havaittu koronavirusmuunnos, johon liittyy epätavallisen suuri määrä mutaatioita. Virus on myös hyvin erilainen kuin Kiinan Wuhanissa pandemian alkuvaiheessa levinnyt virus. Kokoamme tähän juttuun keskeisimmät kysymykset ja vastaukset uudesta koronavirusmuunnoksesta.

1. Miten ärhäkästi virus leviää?

Kuten alla oleva grafiikka osoittaa, virus leviää huomattavasti nopeammin kuin alfa- ja betamuunnokset. Toisilla muunnoksilla kesti kuukausia nousta vallitsevaan asemaan, kun nykyvirukselta se vei alle kolme viikkoa. Virusmuunnosta on myös kuvattu ”merkittävimmäksi tähän asti”.

Etelä-Afrikan epidemiakeskuksen johtaja, professori Tulio de Oliveira kertoo Financial Timesin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että virusmuunnos aiheutti noin 90 prosenttia keskiviikkona raportoiduista uusista tartunnoista Gautengin provinsissa.

Uusi virusmuunnos vaikuttaisi aloittavan uuden korona-aallon Etelä-Afrikassa.

2. Missä virusta esiintyy?

Virusta on havaittu Etelä-Afrikan lisäksi myös Botswanassa ja Hongkongissa. Etelä-Afrikassa tartuntoja on havaittu myös nuorilla ihmisillä.

Euroopassa ensimmäinen koronamuunnostartunta löytyi perjantai-iltapäivällä Belgiasta. Lisäksi maassa analysoidaan kahta koronavirusnäytettä sen selvittämiseksi, ovatko ne koronaviruksen uutta, Etelä-Afrikassa havaittua muunnosta.

Uusi muunnos on löytänyt tiensä myös Israeliin. Maassa on tähän mennessä varmistettu yksi virusmuunnoksen aiheuttama tartunta. Se havaittiin Malawista palanneelta matkailijalta (siirryt toiseen palveluun).

3. Mikä muunnoksessa on erilaista kuin aiemmissa?

Professori de Oliveira kertoo BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että B.1.1.529 poikkeaa merkittävästi aiemmista koronavirusvarianteista. Virusmuunnoksella on kaikkiaan noin 50 mutaatiota, joista yli 30 viruksen niin sanotussa piikkiproteiinissa.

Suurin osa koronarokotteista toimii niin, että ne käynnistävät piikkiproteiinisynteesin ihmisen elimistössä ja tätä kautta saavat aikaan vasta-ainevasteen.

Variantti leviää nopeammin kuin alfa- ja deltamuunnokset.

4. Miten rokotteet tehoavat siihen?

Hoitaja valmistaa koronarokoteruiskun käytettäväksi 31 toukokuuta. Kuva: AFP

Vielä ei tiedetä, miten rokotteet tehoavat virusmuunnokseen.

Lääkeyhtiö Biontech kertoi perjantaina tutkivansa, kuinka hyvin sen Pfizerin kanssa kehittämä koronavirusrokote suojaa uutta virusmuunnosta vastaan.

Yhtiön mukaan tuloksia laboratoriotesteistä on odotettavissa viimeistään kahden viikon kuluttua. Tällöin myös selviää, onko nykyistä rokotetta mahdollisesti säädettävä virusmuunnoksen takia.

5. Miksi se syntyi juuri Etelä-Afrikassa?

Financial Times muistuttaa (siirryt toiseen palveluun), että ei ole olemassa yhtä syytä, miksi vaarallisempaa virusmuunnosta ei ole toistaiseksi syntynyt. Ei ole myöskään yhtä syytä, miksi muunnos syntyi juuri Etelä-Afrikassa.

Asiantuntijat ovat kuitenkin laajalti yksimielisiä, että maailmanlaajuinen rokotekampanja on auttanut hillitsemään mutaatioiden syntyä.

Etelä-Afrikan väestöstä vajaa neljännes on saanut täyden rokotesuojan koronavirusta vastaan. WHO on toistuvasti varoitellut pandemian aikana, että alhainen rokotekattavuus mahdollistaa uudet virusmuunnokset.

Mitä enemmän virus leviää, sitä useammin sen on mahdollista muuntua. Muutokset viruksessa auttavat sitä selviytymään.

6. Miten sen leviämistä yritetään estää?

WHO on kehottanut harkitsemaan matkustusrajoitusten asettamisessa muunnoksen takia. WHO suositti perjantaina, että maat jatkaisivat riskiperusteisen ja tieteellisen lähestymistavan soveltamista matkustustoimenpiteitä toteuttaessaan.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi perjantaina, että EU aikoo ehdottaa lentojen kieltämistä eteläisestä Afrikasta virusmuunnoksen takia. Jäsenmaiden suurlähettiläät neuvottelevat rajoituksista komission johdolla perjantaina.

Esimerkiksi Saksa, Italia, Britannia ja Israel ovat jo ilmoittaneet matkustusrajoituksista.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 27.11. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Source Link yle.fi