Banner Before Header

Mikkelissä uskotaan lentoliikenteen paluuseen 18 vuotta tyhjänä olleelle kentälle: ”Lentämisen uber” ja sähkölentokoneet ruokkivat toiveita

Mikkelissä luotetaan vahvasti lentoliikenteen elpymiseen, vaikka kaupungin ylläpitämä kenttä on ollut vailla säännöllistä liikennettä 18 vuotta. Mikkelissä uskotaan kyytisovellukseen perustuvaan liikenteeseen ja sähkölentokoneiden tuloon.

Mikkelin lentokentän 1,7 kilometrin kiitotielle pystyy laskeutumaan noin 100-paikkainen kone.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei ja Etelä-Savon kauppakamari selvittävät parhaillaan yritysten halukkuutta lähteä mukaan uber-tyyppiseen kyytisovelluspohjaiseen lentoliikenteeseen.

– Teimme selvitystä jo viime vuoden puolella, mutta kysymme tarkemmin yrityksen halusta sitoutua lentämiseen, Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen sanoo.

Suomalainen startup-yritys aikoo käynnistää uber-tyyppisen kyytisovelluksen pohjautuvan liikennöinnin.

Sovellus valitsee matkustajamäärän ja matkan pituuden perusteella operaattorin ja konetyypin, jolla reitti kannattaa lentää.

Mikkeli on suunnitelmissa välilaskupaikka matkalla Iisalmesta Helsinkiin, jossa olisi jatkolentoja ainakin Pohjoismaihin ja Baltiaan.

Uusi toimintamalli on korvaamassa perinteisiä reittilentoja, jotka ovat vähentyneet viime vuosina voimakkaasti.

Jukka Kumpusalo ja Teppo Leinonen uskovat lentoliikenteen murroksen tuovan liikennettä Mikkelin kentälle. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Mikkelin kentällä lakkautusuhka

Mikkelistä on lennetty säännöllisesti viimeksi vuonna 2005. Siitä lähtien kaupunki on ylläpitänyt kenttää lähes armeijan ja erityisesti kaupungissa toimivan Maavoimien esikunnan tarpeita varten.

Lisäksi kenttä on ollut ilmailun harrastajien käytössä. Kentältä on tehty lisäksi muutamia elinsiirtolentoa vuodessa.

Puolen miljoonan euron kuluerä on ollut säästöjä etsien päättäjien hampaissa vuosikausia. Suomen lentokenttiä ylläpitää Finavia Mikkeliä, Lappeenrantaa, Seinäjokea ja Enontekiötä lukuunottamatta.

Kauppakamari vetoaa kentän jatkon puolesta.

– Lentäminen on nyt suuressa murroksessa, joten olisi paha sulkea kenttä tässä vaiheessa. Uber-tyyppinen lentäminen tulee ja myös sähkölentokoneet voivat nousta ilmaan hyvinkin nopeasti, Teppo Leinonen perustelee.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksein viestintäpäällikkö Jukka Kumpusalo vahvistaa, että neuvotteluita lentoyhtiöiden kanssa käydään jatkuvasti.

– Varmaan kymmenen kanssa on keskustelu. Yritysten ja elinvoiman kannalta lentäminen on tärkeä vaihtoehto. Yritykset ovat myös valmiita maksamaan, sillä niissä palkka, päivärahat ja kilometrikorvaukset juoksevat koko ajan.

Kauppakamari pitää lentoliikenteen elvyttämistä tärkeänä myös tavaraliikenteen kannalta.

– Tänne on syntymässä juuri logistiikkakeskus ja yksi Suomen logistiikan solmukohtia. Tavaran ja varaosien pitää liikkua nopeasti, sillä suuria varastoja ei nykyisin pidetä, Teppo Leinonen muistuttaa.

Tankkaus- ja latausinfraa paranneltu

Mikkelin lentoaseman päällikön Sami Kahilakosken mukaan kenttä voidaan ottaa säännöllisen liikenteen käyttöön, vaikka korjausvelkaa on vajaassa 20 vuodessa syntynyt.

–Toisaalta meillä on poistettu puusto kiitotien päästä ja kohennettu myös tankkaukseen ja mahdollisen sähkölentokoneiden lataamiseen liittyvää infraa.

Mikkelin lentojen kysyntää on vähentänyt myös viitostien ja ratayhteyksien paraneminen. Autolla tai junalla hurauttaa Helsinkiin reilussa kahdessa tunnissa.

– Helsinkiin varmaan mennään jatkossakin, mutta jos on tarve mennä Tampereelle, Vaasaan, Seinäjoen, Tukholmaan, Kööpenhaminaan tai Riikaan, mikään ei voita lentämisen tehokkuutta.

Sami Kahilakosken mukaan lentokentän infran puolesta liikenne voisi alkaa pian. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Voit keskustella aiheesta 8.2. klo 23.00 saakka.

Source Link yle.fi