Banner Before Header

Mikromuovia löytyi tuoreesta Etelämantereen lumesta

Tutkijat ovat löytäneet ensimmäistä kertaa mikromuovia tuoreesta, juuri sataneesta lumesta Etelämantereella, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Uusiseelantilaisen Canterburyn yliopiston tutkijat keräsivät näytteitä 19 paikasta Antarktiksella. Kaikista niistä löytyi mikromuovia.

Keskimäärin löydöt olivat 29 muovipartikkelia litrassa sulatettua lunta. He tunnistivat 13 eri muovityyppiä. Yleisin oli polyetyleenitereftalaatti eli PET-muovi, jota käytetään muun muassa juomapulloissa ja vaatteissa. PET-muovia oli lähes 80 prosentissa näytteistä.

– Todennäköisin lähde tälle mikromuoville ovat paikalliset tieteelliset tutkimusasemat, kommentoi tutkija Alex Aves Cryosphere-julkaisussa.

Tosin mallinnusten mukaan muovin alkuperä voi olla jopa 6 000 kilometrin päässä.

Aiemmin mikromuovia on löydetty Etelämantereen merijäästä ja pintavedestä, tämä on ensimmäinen raportoitu tapaus, kun sitä löydetään tuoreesta lumesta.

Mikromuovi kulkeutuu virtausten mukana

Aiempien tutkimusten mukaan mikromuovit kulkeutuvat ympäri maapalloa esimerkiksi tuulen ja valtameren virtausten mukana.

Mikromuovilla voi olla paikallisia ja laajempia vaikutuksia.

– Esimerkiksi raskasmetallit ja levät voivat tarttua mikromuovin pintaan, kertoo apulaisprofessori Laura Revell Canterburyn yliopistosta BBC:lle.

– Ne voivat tarjota haitallisille lajeille keinon päästä kaukaiselle ja herkälle alueelle, jonne ne muuten eivät pääsisi, Revell kuvailee.

Mikromuovin vaikutusta ihmisen terveyteen on tutkittu vähän. Esimerkiksi Hullin yliopiston tutkimus kertoo, että nieltynä suuret määrät mikromuovia voivat aiheuttaa ihmisen kehossa esimerkiksi allergisen reaktion tai solukuoleman.

Mikromuovi voi myös lisätä ilmaston lämpenemisen vaikutuksia. Jäätiköt ja lumikentät sulavat jo nopeasti. Tutkijoiden mukaan tummat mikromuovit näissä paikoissa voivat pahentaa tilannetta, sillä ne imevät auringonvaloa ja nostavat lämpötilaa paikallisesti.

Nopeasti sulavat jäätiköt tekevät vuoristot vaarallisiksi, sillä ne aiheuttavat maanvyörymiä, lumivyöryjä ja saavat jäätikköjärvet tulvimaan.

Lue myös:

Ihmisten veressä havaittiin ensi kertaa muovia

Maailman syvimmälle sukeltanut muovipussi – muoviroska on saavuttanut syvänmeren pohjan

Tutkimus: Valtaosa Jäämeren mikromuovista on peräisin pyykkäämisestä – vaatteiden polyesterikuituja löytyi jopa pohjoisnavan vesistä

Source Link yle.fi