Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d6b0231e51fe973f6ad0fa57caee7d2c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Miksi 12-vuotias epäilty avasi tulen koulussa? Nämä kysymykset ovat avoinna Vantaan kouluampumisessa – Uutisalue
Banner Before Header

Miksi 12-vuotias epäilty avasi tulen koulussa? Nämä kysymykset ovat avoinna Vantaan kouluampumisessa

Koska tutkinta on vasta alkuvaiheessa, kaikkiin kysymyksiin ei vielä ole vastauksia.

Vantaan Viertolassa tapahtunut kouluampuminen on järkyttänyt laajasti Suomessa ja maailmalla. 12-vuotiaan oppilaan epäillään avanneen tulen koulun sisällä. Yksi 12-vuotias kuoli ja kaksi oppilasta loukkaantui. Poliisin mukaan loukkaantuneiden vammat ovat erittäin vakavia.

Kosovon ulkoministeriön mukaan toinen loukkaantuneista lapsista on kosovolaistyttö.

Epäilty ampuja on 12-vuotias lapsi ja uhrit hänen koulutovereitaan. Epäilty saatiin kiinni Helsingin Siltamäessä.

– Ampumavälikohtauksen osalliset ovat kaikki kuudesluokkalaisia. Yksi uhreista menehtyi tapahtumapaikalla, kaksi uhreista toimitettiin sairaalahoitoon. Molempien sairaalaan toimittujen uhrien vammat ovat erittäin vakavia, kertoi tutkinnanjohtaja rikoskomisario Marko Särkkä tiedotteessa.

Poliisi on kuullut ampumisesta epäiltyä ja ja tutkinta jatkuu muun muassa silminnäkijöiden kuulemisilla ja teknisellä tutkinnalla.

Tutkinnan ollessa alkuvaiheessa moni kysymys on vielä ilman vastausta.

Mikä on teon motiivi?

Poliisin mukaan ampumisesta epäiltyä lasta on päästy kuulemaan. Poliisi ei kuitenkaan ole tiedottanut ampumiseen johtaneista tapahtumista tai mahdollisesta motiivista.

– Poliisi selvittää muun muassa teon motiivia sekä tapahtuneeseen johtaneita syitä, Särkkä sanoi tiistai-iltapäivänä julkaistussa tiedotteessa.

Tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa poliisista kerrottiin, ettei ollut mitään viitteitä siitä, että näin tulisi käymään. Teosta epäilty henkilö ei ollut aiemmin syyllistynyt mihinkään rikoksiin.

Ampuminen tapahtui Viertolan koulun Jokirannan toimipisteessä. Koulun edustalle on tuotu kynttilöitä. Kuva: Janne Aaltonen

Miten tapahtumat tarkalleen etenivät koulussa?

Poliisi ei ole vielä kertonut, kuinka tapahtumat koulussa etenivät. Poliisi ei myöskään ole vahvistanut, missä tarkalleen ottaen ampuminen tapahtui. STT:n mukaan poliisi­operaation keskiössä oli yksikerroksinen parakkikoulurakennus.

HS:n tietojen mukaan ampuminen tapahtui toisen oppitunnin alussa. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Poliisi sai hätäkeskuksen kautta kello 9.08 tehtävän Viertolan koulun Jokirannan opetus­pisteelle. Tehtäväilmoituksen mukaan koululla oli ammuttu. Poliisin ensimmäiset yksiköt olivat paikalla noin kello 9.17.

Ensimmäinen ensihoitoyksikkö oli paikalla kello 9.23. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos hälytti paikalle viisi ambulanssia, lääkäriyksikön sekä kenttäjohdon. Yksi uhreista oli kuollut tapahtumapaikalla. Kaksi vakavasti haavoittunutta vietiin Husiin jatkohoitoon.

Epäilty 12-vuotias poika otettiin kiinni kello 9.58 Helsingistä Siltamäestä. Poliisin mukaan kiinniotto sujui rauhallisesti. Epäillyllä oli käsiase mukanaan.

Olivatko uhrit sattumanvaraisia?

Poliisi on vahvistanut epäillyn tekijän ja uhrien olleen kuudennella luokalla samassa koulussa. Tarkempaa tietoa ei ole heidän keskinäisistä väleistään.

Poliisin mukaan osallisten taustoista ei ole löydetty mitään, mikä voisi selittää tekoa.

Tikkurilan kirkossa järjestettiin hartaustilaisuus ampumien uhrien kunnioittamiseksi ja muistamiseksi. Kuva: Ivan Bessedin

Miten lapsi sai aseen?

Epäillyllä oli käytössä luvallinen käsiase. Ase kuului epäillyn lähisukulaiselle.

Poliisi kertoi tiistaina selvittävänsä sitä, onko epäillyn lähisukulaista syytä epäillä rikoksesta ampuma-aseen luovuttamisen osalta.

– Vielä ei ole tiedossa, miten ase on epäillyn haltuun siirtynyt.

Poliisi ei ole myöskään vahvistanut, minkälaisesta aseesta oli kyse. Iltalehti julkaisi epäillyn kiinniotosta videon, jossa näkyisi olevan ase. Asemestari Kari Laurila arvioi IS:lle, että kyse voisi olla .22 kaliiperin pienoisrevolverista.

– Näytti aika hentoiselta, pienikokoiselta. Minulla on itselläkin ollut niitä myynnissä ja käsissä. Pienoisrevolverit ovat juuri tuon näköisiä.

Laurila kertoo, että tyypillisesti pienoisrevolvereita käytetään tarkkuusammunnassa ja loukkupyynnissä lopetusaseena.

Tiistai-iltana paikalle tuotiin yhä uusia kynttilöitä ja kukkia. Kuva: Ivan Bessedin

Mitä epäillylle tekijälle tapahtuu?

Ilta-Sanomien tietojen mukaan poliisi luovutti lapsen sosiaaliviranomaisille vielä tiistain aikana. Sosiaaliviranomaiset päättivät, missä lapsi vietti yönsä.

Sosiaaliviranomaisilla on mahdollisuus myös pyytää poliisilta turvaamisapua lapsen majoituspaikkaan.

Julkisuuteen ei ole kerrottu tarkempia tietoja siitä, minne epäilty viedään tai mitä hänelle tapahtuu.

Koska epäilty on alaikäinen ja alle 15-vuotias, ei hän ole ikänsä takia rikos­oikeudellisessa vastuussa. Häntä ei voida pidättää tai vangita.

Epäilty on kuitenkin vahingonkorvausvelvollinen. Mahdollisten korvausten määräämisessä huomioitaisiin kuitenkin hänen ikänsä.

Source Link is.fi