Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_dce1cb1ccfe8bc22d407ecf0e53705d6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Miksi Jussi Lampin sukunimi taipuu ”väärin”? Näyttelijä kertoo nyt itse – Uutisalue

Miksi Jussi Lampin sukunimi taipuu ”väärin”? Näyttelijä kertoo nyt itse

Kun IS kertoi Jussi Lampin elämänmuutoksesta, oli monen lukijan mielestä sukunimi taivutettu väärin. Lukijat huomauttivat aivan oikein, että Lampi on genetiivissä Lammen, eikä Lampin.

– Sitä palautetta olen nähnyt aika paljon, tästä on tullut ennenkin haloo, Jussi Lampi itse naurahtaa.

Media on saanut pyyhkeitä myös kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon sukunimen väärästä taivuttamisesta.

Kielitoimiston ohjeen mukaan sukunimet taipuvat samoin kuin vastaavat yleissanat. Eli genetiivissä pitäisi kirjoittaa Lammen, eikä Lampin. Myöskään Orpon ei ole kielitoimiston hyväksymä muoto, se pitäisi olla Orvon.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että kirjoitussäännöt olisivat toimittajilta hukassa. Sekä Petteri Orpo että Jussi Lampi ovat toivoneet, että heidän sukunimiään ei taivutettaisi vastaavien yleissanojen mukaisesti.

Jussi Lampi muistuttaa, että maailmassa on suurempiakin ongelmia kuin nimentaivutus. Hän noudattaa itse isänsä toivetta taivuttaa sukunimi Lampin, ei Lammen.

Annetaan puheenvuoro Jussi Lampille:

– Minulla tämä perustuu isäni päätökseen. Hän päätti aikoinaan, että sukunimemme taivutetaan Lampin, eikä Lammen. Lappajärvellä oli silloin myös Lammin perhe, joten isä halusi välttää sekaannuksia.

– Perheessäni kaikki ovat noudattaneet isän päätöstä. Edesmennyt Jukka-setäni tosin halusi taivuttaa nimen Lammen muotoon. Itse olen yrittänyt pitää kiinni isän toiveesta, Lampi kertoo.

Jussi Lampi suhtautuu ”nimikiistaan” huumorilla, sillä maailmassa on suurempiakin ongelmia. Tosin ihan samantekevää hänelle ei ole, miten hänen nimensä kirjoitetaan.

– Eikös Frank Sinatrakin sanonut, että ihan sama, mitä kirjoitetaan, kunhan nimi on oikein, Lampi toteaa.

Aiemmin mainittu Petteri Orpo on kertonut toiveelleen syyksi sen, että hän haluaa pitää kiinni yli sata vuotta suvussaan olleesta käytännöstä.

Presidentti Risto Rytikin ilmoitti aikoinaan, että hänen sukunimeään ei saa taivuttaa Rydiksi. Kielitoimiston mukaan talonnimipohjaisten sukunimien taivutus voi perustua talon nimen taivutukseen. Rytin kotitila Huittisissa oli nimeltään Ryti.

Source Link is.fi