Banner Before Header

Miljonääri Anders Wiklöf lahjoitti kotisaarelleen YK:n päämajastakin tutun rauhanveistoksen

Kauppaneuvos Anders Wiklöf on lahjoittanut 100-vuotiaalle kotisaarelleen ruotsalaisen taiteilijan Carl Fredrik Reuterswärdin (1934–2016) suunnitteleman pronssiveistoksen Non-Violence.

Puolentoista metrin levyinen ja metrin korkuinen, rauhaa symboloiva teos esittää Colt Python .357 -revolveria, jonka piippu on solmittu.

Wiklöf huusi teoksen itselleen ruotsalaisen taide- ja antiikkiasiantuntija Knut Knutsonin huutokaupassa 20. toukokuuta. Veistos paljastettiin yleisölle Maarianhaminassa tänään kello 15.

– Teos sijoitettiin paraatipaikalle Ahvenanmaan maakuntapäivien itsehallintotalon edustalle, puhelimitse heti julkistustilaisuuden jälkeen tavoitettu Wiklöf kertoo Ilta-Sanomille.

Solmu-Coltin vuonna 1984 valmistunut alkuperäisversio sijaitsee YK:n päärakennuksen edustalla New Yorkissa. Siitä löytyy 28 erilliskappaletta ympäri maailmaa esimerkiksi Sveitsin Lausannesta tai Pohjois-Irlannin Belfastista.

– Tämä kyseinen kappale on valmistunut vuonna 2015 eli vuotta ennen Carl Fredrikin kuolemaa, Knut Knutson taustoittaa.

Non-Violencen sisarteoksia löytyy useampia kokoluokkia. Maarianhaminassa paljastettu veistos on suunnilleen samankokoinen kuin alkuperäisversio.

– Tämän kokoisia versioita teoksesta löytyy yhteensä kahdeksan.

Carl Fredrik Reuterswärd omisti alkuperäisen Non-Violence-veistoksen ystävälleen, lauluntekijä John Lennonille. Veistos esittää samaa käsiasetta, jolla Mark Chapman murhasi Lennonin 8. joulukuuta vuonna 1980. Sittemmin teoksesta on tullut maailmankuulu rauhansymboli.

Knutson on pakahtua innosta, kun hän avaa taidekaupan taustoja.

– Tämä on uskomaton harvinaisuus! Ei ole mitenkään yleistä, että yksityinen keräilijä lähtee tämän luokan teosta myymään. Tällä kertaa syyt olivat taloudelliset. Myös taidemarkkinoiden tilanne oli nyt otollinen.

Teoksen aiempi omistaja ei halua itseään julkisuuteen. Veistos on aiemmin sijainnut yksityisessä kokoelmassa sisätiloissa Tukholmassa, eikä se ole ollut esimerkiksi näyttelyissä esillä.

– Nyt veistos pääsee sinne minne se kuuluukin eli ulkoilmaan. Tämän myötä se tulee vain kaunistumaan vanhetessaan!

Knutson viittaa prosessiin, jossa kupari hapettuu ilman hapen ja hiilidioksidin vaikutuksesta vihreäksi. Myös pronssi sisältää kuparia.

Veistoksen julkistustilaisuudessa puhunut Knut Knutson on Ruotsissa alansa julkkis. Hänet tunnetaan erityisesti päälle 30 vuotta SVT-kanavalla pyörineestä Antikrundan-televisio-ohjelmasta.

”Ahvenanmaan kuninkaaksikin” kutsuttu Anders Wiklöf on harras taiteen keräilijä. Hän on erikoistunut erityisesti suomalaiseen ja ruotsalaiseen kuvataiteeseen 1800–1900-lukujen taitteesta.

Persoonallisen yrityspohatan mittavasta kokoelmasta löytyy lukuisia suomalaistenkin suurnimien töitä, kuten Järnefeltiä, Schjerfbeckiä ja Edelfeltiä.

Non-Violence edustaa tyyliltään myöhempää aikakautta.

– En hankkinut sitä itseäni vaan Ahvenanmaata varten, Wiklöf korostaa.

Teoksen myyntihintaa ei ole kerrottu julkisuuteen, eikä Wiklöfkään sitä kysyttäessä avaa.

– Kuulehan, ei sillä hinnalla ole väliä. Tärkeää on, että tällainen symbolisesti hyvin vahva teos on saatu juuri Ahvenanmaalle ja vielä tällaisena maailmanaikana, hän painottaa.

Huutokauppa, jossa teos myytiin, järjestettiin Unicefin työn tukemiseksi sodan runtelemassa Ukrainassa. 40 prosenttia teoksen ostohinnasta lahjoitetaan Unicefille. Kaupan kulut kustannettiin Wiklöfin omasta pussista.

Anders Wiklöf kuvattuna ”kesämökillään” Andersuddessa kesällä 2021.

Sekä Knutson että Wiklöf korostavat teoksen symboliarvoa etenkin aikana, jolloin Euroopassa on sota.

– Hienoahan tässä teoksessa on se, että se on sanomaltaan niin voimakas ja selkeä, Knutson ylistää.

Wiklöf muistuttaa, että Ahvenanmaata kutsutaan myös nimellä Rauhan saaret. Vuonna 2022 ei juhlisteta vain alueen 100-vuotista itsehallintoa, vaan myös vuosisataa demilitarisoituna alueena.

Sotilaallinen läsnäolo maakunnassa ei siis ole sallittua, eikä saaria saa linnoittaa.

– On mittaamattoman arvokasta, että tällainen näin väkevä teos julkistetaan juuri täällä vain päivää virallista juhlavuosipäivää, Wiklöf hehkuttaa.

Silti Suomen Nato-hakemus on nostanut esiin keskustelun Ahvenanmaan asemasta. Wiklöf itse lausui aiemmin keväällä, että toivottaisi Suomen puolustusvoimat saarelle ”mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään”.

– Olen edelleen tätä mieltä. Onhan se selvää, että vaaran tullen tarvitsemme apua. Mutta tietenkin ensisijaisesti toivon, ettei suomalaisia joukkoja tarvitsisi nähdä täällä koskaan.

Ahvenanmaan itsehallinnon varsinainen merkkipäivä on huomenna keskiviikkona 9. kesäkuuta. Juhlassa muun muassa Suomen presidenttipari ja Ruotsin kuningaspari tapaavat toisensa.

Lue lisää: Ruotsin kuninkaalliset ja Suomen presidentti­pari tapaavat toisensa Ahvenanmaalla

Wiklöf isännöi juhlavieraita juhlapäivän iltana.

– Päiväohjelman jälkeen he tulevat minun ja vaimoni kesämökille syömään, Wiklöf selostaa illan kulkua.

– Meitä on illallisella kaiken kaikkiaan 40–50 henkeä. Tämän lisäksi tennisstadionillani järjestetään juhlakonsertti. Siitä tulee komea tilaisuus!

Wiklöfien ”kesämökki”, Andersudde, on useamman hehtaarin kokoinen niemenkärki Ahvenanmaan Järsössä. Sen yksityiselle tennisstadionille mahtuu jopa neljän tuhannen ihmisen konserttiyleisö.

Artikkelia korjattu 8.6.2022 klo 20.07: Non-Violence-veistoksen ase on malliltaan Colt Python .357, ei .375 kuten artikkelissa aiemmin luki.

Rauhanveistos ystävälle

Kuvataiteen lisäksi Carl Fredrik Reuterswärd kirjoitti myös runoja.

  • Non-Violence on ruotsalaisen Carl Fredrik Reuterswärdin (1934–2016) maailmanlaajuisesti tunnetuin veistos. Sen ensimmäinen kappale valmistui vuonna 1984.

  • Hän suunnitteli alkuperäisen teoksen ystävänsä Beatles-legenda John Lennonin muistolle. Ase, jonka piippu on solmittu, on malliltaan Colt .357. Se on sama, jolla Mark Chapman ampui Lennonin 8. joulukuuta vuonna 1980.

  • Alun perin veistos sijaitsi New Yorkin keskuspuistossa John Lennonin ja hänen vaimonsa, taiteilija Yoko Onon entisen kodin edustalla, kunnes se siirrettiin YK:n päärakennuksen eteen Luxemburgin hallituksen lahjoituksena.

  • Non-Violencesta on olemassa yhteensä 28 erilaista versiota. Osa solmituista aseista ovat eri malleja kuin alkuperäinen Colt. Maarianhaminaan lahjoitettu teos on kuitenkin alkuperäisen veistoksen kaltainen sekä malliltaan että kooltaan.

Source Link is.fi