Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f020c2f2ec7016eb5b83b8a50fce765d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Miljonääri pani testamenttiinsa hyvin erikoisen ehdon – yli 90 vuotta myöhemmin nuori perijätär avautui synkistä seurauksista – Uutisalue

Miljonääri pani testamenttiinsa hyvin erikoisen ehdon – yli 90 vuotta myöhemmin nuori perijätär avautui synkistä seurauksista

Yksi erikoisimmista testamenteista koskaan lienee amerikkalaisen puutavaraparonin Wellington R. Burtin testamentti.

Elämässä varmaa ovat vain kuolema ja verot. Kun ne yhdistetään mittavaan omaisuuteen, kimuranttiin testamenttiin tai huonoihin väleihin, edessä voi olla vuosien oikeusvääntö.

Ilta-Sanomat esittelee maailmalta kolme tapausta, joissa kuolinpesän tapahtumat ovat saaneet hyvin erikoisia piirteitä.

1. Miljoonat jakoon 92 vuotta kuoleman jälkeen

Amerikkalainen puutavaraparoni Wellington R. Burt kuoli Saginawissa Michiganin osavaltiossa 2. maaliskuuta 1919.

Burt oli hankkinut mittavan omaisuuden puu- ja rautateollisuudessa. Hän istui myös Saginawin pormestarina vuoden 1867. Suurmieheltä jäi miljoonaperintö – mutta sitä ei aivan heti jakamaan päästykään.

87-vuotiaana kuollut teollisuuspamppu määräsi testamentissaan, että leijonanosa omaisuudesta jaetaan 21 vuotta hänen viimeisen elossa olevan lapsenlapsensa kuoleman jälkeen.

Siihen meni seitsemän vuosikymmentä. Viimeinen Burtin elinaikana syntynyt lapsenlapsi kuoli 84-vuotiaana marraskuussa 1989. Samalla käynnistyi 21 vuoden lähtölaskenta perinnönjakoon.

Mielestäni hän oli viisas vanhus, ja vähän ovela.

87-vuotiaana kuollut Wellington R. Burt kuului 1900-luvun alkupuolella Yhdysvaltain varakkaimpiin ihmisiin.

Marraskuussa 2010 jäljellä olevat perilliset – kolme lapsenlapsenlasta, seitsemän lapsenlapsenlapsenlasta ja kaksi lapsenlapsenlapsenlapsenlasta – istuivat lakimiesten pöytään selvittämään, kuinka massiivinen omaisuus jaettaisiin. Neuvottelut saatiin loppuun seuraavana keväänä.

ABC Newsin mukaan perinnön suuruus oli vuonna 2011 noin 98 miljoonaa euroa. Se jaettiin 12 ihmisen kesken – joista moni ei ollut koskaan edes kuullut Wellington R. Burtista. Vanhin edunsaaja oli 94, nuorin 19.

Nuoret perijät, tuolloin 19- ja 20-vuotiaat sisarukset, antoivat haastattelun The Saginaw News -lehdelle.

Molemmat perivät huomattavan summan, mutta paljastivat haastattelussa, etteivät miljoonat olleet tuoneet jälkipolville vain onnea: jättipotti jätti synkän varjon monen sukupolven ylle.

Sisarusten äiti ja isoisä olivat kuolleet kahden edellisen vuoden aikana eivätkä siis koskaan saaneet mahdollisuutta vaatia osuuttaan rahoista.

– Se (rahasumma) ei ole niin iso asia minulle, mitä se oli monelle muulle perheessäni, 19-vuotias nainen kommentoi.

Kaikkiaan 30 mahdollisesti suoraa perillistä ehti kuolla ennen kuin perinnön jakaminen käynnistyi.

Varoja vartioiville pankkiireille ja lakimiehille kertyi yli 40 laatikollista Burtin viimeiseen tahtoon liittyvää materiaalia.

Pienempiä summia pohatan perinnöstä oli jaettu jo aikaisemmin. Burtin testamentti määräsi aikanaan lapsille muutaman tuhannen euron luokkaa olevia vuosittaisia suorituksia. Sihteerilleen hän määräsi vajaan 4 000 euron suuruisen suorituksen. Kokki, vossikkakuski, autonkuljettaja ja taloudenhoitaja saivat vajaan tonnin vuodessa.

Myöhemmin on arveltu, että ristiriidat perheenjäsenten kanssa saivat patruunan päätymään vähintäänkin erikoiseen testamenttiin.

– Mielestäni hän oli viisas vanhus, ja vähän ovela. Olen varma, että hän tiesi, mitä oli pitkällä tähtäimellä tekemässä, testamentin vahvistanut tuomari Patrick McGraw kommentoi ABC:n WJRT-kanavalle perinnönjaon jälkeen.

2. Urheilutähden ruumiista tuli riitaa

Ted Williams oli yhdysvaltalainen baseball-legenda. Kuvassa myös hänen lapsensa Claudia ja John-Henry, jotka puolsivat isänsä syväjäädytystä kuoleman jälkeen. Kuva: Colin Braley / Reuters

Boston Red Soxin supertähti Theodore Samuel ”Ted” Williams kuoli kesällä 2002 sydänkohtaukseen sairaalassa Floridassa.

Kahdesti Yhdysvaltain baseballin ammattilaissarjan MLB:n arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Williams oli kuollessaan 83-vuotias. Hänen kuolemastaan käynnistyi erikoinen tapahtumaketju, joka ratkaistiin oikeudessa.

Tapauksesta tuoreeltaan uutisoinut New York Times kertoi, että poika John-Henry Williams lennätti isänsä ruumiin välittömästi kuoleman jälkeen Alcor Life Extension Foundationin laboratorioon Arizonaan syväjäädytettäväksi.

Tämän jälkeen Williamsin ystävät tulivat julkisuuteen ja kertoivat muistavansa, että Red Sox -legenda halusi polttohautauksen ja tuhkien ripottelun merelle Florida Keys -saarilta. Williamsin lainmukaisen testamentin mukaan asia olikin näin.

Ted Williamsin vanhin tytär Bobby-Jo Ferrell käynnisti oikeustoimet saadakseen isänsä polttohaudattua testamentin mukaisesti. John-Henry toimitti lakimiehille kuitenkin rypistyneen paperin, joka hänen mukaansa todisti Williamsin muuttaneen mielensä.

Lappusen olivat allekirjoittaneet Ted Williams, John-Henry ja tämän sisko Claudia sairaalassa marraskuun 2. päivänä vuonna 2000. Siinä luki: JHW, Claudia ja isä ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että heidät syväjäädytetään kuoleman jälkeen. Tätä me haluamme, jotta voimme olla yhdessä tulevaisuudessa, vaikka se olisikin vain mahdollisuus.

Ted Williams kuoli vuonna 2002. Kuva: Brian Snyder / Reuters

Sisarukset toimittivat lapun mukana lausunnon, jossa he kertoivat isänsä suhtautuneen epäilevästi kryoniikkasäilytykseen, mutta muuttaneen mielensä.

– Me uskomme mahdollisen elvyttävän tieteen kehittyvän merkittävästi seuraavan sadan vuoden aikana, sisarukset sanoivat ja lisäsivät isänsä suostuneen syväjäädytykseen.

– Hänen asenteensa oli, että mikäli on mahdollista, että voimme tavata tulevaisuudessa, yritetään edes.

Williamsin kanssa kolme kirjaa kirjoittanut John Underwood sanoi New York Timesin mukaan, että Williams halusi polttohautauksen:

– Jäätyneenä maalauksena oleminen on viimeinen asia, jona Ted Williams, sikäli kuin hänet tunsin, halusi olla.

Tältä näyttää Alcor Life Extension Foundationin sisällä, minne baseball-tähti vietiin syväjäädytettäväksi. Vainajia säilytetään nestemäisessä typessä, jonka lämpötila on -196 celsiusta. Kuva: Jeff Topping / Reuters

Ferrell, joka oli 20 vuotta sisarpuoliaan vanhempi, luovutti oikeustaistelun rahojen loputtua. Hän yritti kerätä varoja lakimiesten kuluihin, mutta keräys ei tuottanut.

Oikeusjutun kaaduttua Williamsin ruumis jäi syväjäädytykseen Scottsdaleen.

Kaksi vuotta myöhemmin samaan paikkaan päätyi John-Henry Williams itse. Boston Globe uutisoi 8. maaliskuuta 2004 Williamsin kuolleen leukemiaan sairaalassa Kaliforniassa. Hän oli 35-vuotias. Lehden tietojen mukaan ruumis kuljetettiin Alcor Life Extension Foundationiin Scottsdaleen.

Claudia Williamsilta ilmestyi toukokuussa 2014 kirja Ted Williams, My Father: A Memoir (suom. Ted Williams, Isäni: muistelmat). Hän kertoo kirjassa ensimmäistä kertaa tarkemmin, miksi hän ja edesmennyt veli päättivät lähettää Red Sox -legendan maalliset jäänteet syväjäädytyslaboratorioon.

– Voin kertoa, että perheeni valitsi kryoniikan rakkaudesta, Williams kirjoitti.

– Kukaan ei käytä yli sataa tuhatta taalaa päätyäkseen julkisen raivon kohteeksi tai yrittääkseen nolata syvästi rakkaan ihmisen muistoa. Kyseessä ei ollut paha tahto tai petollinen suunnitelma. Se (kryoniikka) toimi kuin uskonto; se antoi meille jotain, mihin uskoa.

3. Fengshui-rakastaja väärensi testamentin

Kiinan rikkain nainen Nina Wang oli kuollessaan 69-vuotias. Hänen rakastajansa ilmoittautui miljardiomaisuuden ainoaksi perijäksi. Kuva: Johnathan Midgley of Haldanes/REUTERS

Kiinan rikkain nainen Nina Wang kuoli sairaalassa Hong Kongissa huhtikuussa 2007. Kuolinsyyksi epäiltiin syöpää. Tarkkaa tietoa ei saatu, mutta hänen johtamansa yhtiö Chinachem tiedotti Wangin taistelleen tuntematonta sairautta vastaan kolme vuotta.

Wang jätti jälkeensä omaisuuden, jonka arvoksi laskettiin vuonna 2007 reilut 3,5 miljardia euroa. Hänen rakastajansa, fengshui-mestari Tony Chan ilmoittautui Wangin ainoaksi perilliseksi, vaikka oikeusistuin oli määrännyt kaiken omaisuuden hyväntekeväisyyteen.

Fengshui on vuosituhansia vanha kiinalainen ympäristöoppi, jonka päämääränä on luoda ympäristö, joka edistää ihmisen hyvinvointia. Chan päätti edistää omaansa väärentämisen avulla, ja väärensi oikeuden mukaan Nina Wangin viimeisen tahdon.

Fengshui-mestari tuomittiin väärennöksestä vankeuteen. Kuva: Bobby Yip / Reuters

Fengshui-mestari Tony Chan ilmoittautui Wangin ainoaksi perilliseksi.

Todellisuudessa Wang oli jättänyt omaisuutensa perheensä johtamalle Chinachem Charitable Foundationille. Kuva: TPG / Zuma / MVPhotos

Chan esitti vuodelta 2006 peräisin olevan dokumentin, jonka väitti olevan Nina Wangin testamentti. Siinä nainen jättää kaiken omaisuutensa hänelle. Wang oli kuitenkin laatinut jo 2002 testamentin, jonka mukaan hänen omaisuutensa siirtyisi kuolemantapauksen myötä Chinachem Charitable Foundation -järjestölle, jota johti hänen perheensä.

Tuomari Johnson Lam kuvaili Wangin allekirjoitusta vuoden 2006 dokumentissa ”taitavaksi jäljennökseksi”. Hong Kongin poliisi pidätti Chanin seuraavana päivänä. Hänet tuomittiin 4. heinäkuuta 2013 testamentin väärentämisestä ja tekaistujen asiakirjojen käytöstä 12 vuodeksi vankeuteen. Hänet tunnetaan nykyään nimellä Peter Chan.

Oikeustaisto kesti vuosia. Nina Wang kuoli 2007, mutta oikeusprosessi saatiin päätökseen vasta vuonna 2013. Kuva: Bobby Yip / Reuters

Nina Wang nousi aikoinaan Chinachemin johtoon, kun hänen miehensä, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Teddy Wang katosi kidnappauksen jälkeen huhtikuussa 1990. Nina Wang maksoi miehestään vaaditut 53,5 miljoonan euron suuruiset lunnaat, mutta Teddy Wangia ei koskaan enää nähty. Hänet julistettiin kuolleeksi 1999.

Teddy Wang oli siepattu ensimmäisen kerran jo huhtikuussa 1983. Tuolloin hänet palautettiin vaimon maksamia vajaan 30 miljoonan euron lunnaita vastaan.

Lähteet: ABC, Tulsa World, New York Times, Boston Herald, Saginaw News, Associated Press, Boston Globe, BBC

Source Link is.fi