Ministeri Antti Kurvinen vaatii maatalouden tukitalkoisiin kaupan lisäksi myös kuntia ja sairaanhoitopiirejä: ”Hankintasopimuksia pitää avata”

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) vaatii kuntia ja sairaanhoitopiirejä avaamaan hankintasopimuksiaan ja nostamaan ruoasta maksettavia hintoja. Kurvinen otti kantaa viljelijöiden ahdinkoon vierailullaan Rovaniemellä.

– Ruokaa ostetaan paljon sairaaloihin ja kouluihin. Niitäkin sopimuksia pitää avata tässä tilanteessa, jotta kustannukset saadaan tiloille katettua, Kurvinen toteaa.

Hän vetosi edelleen myös päivittäistavarakauppaan, jotta se avaisi sopimuksia ja nostaisi tuottajille maksettavia hintoja.

Mahdollisia veronalennuksia Kurvinen ei luvannut, mutta hänen mukaansa niitä pohditaan budjettiriihen yhteydessä.

– Ruoan arvonlisäveroa voidaan joutua tarkastelemaan, mutta siinä puhutaan valtavista rahoista valtion kassassa. Yksi vaihtoehto on, että hieman alennettaisiin yleistä tuloverotusta.

Hallitus on aiemmin päättänyt 300 miljoonan euron tukipaketista maatiloille sekä maatilojen tuotantorakennusten kiinteistöverojen palautuksesta.

– Se on mielestäni tosi hyvä tuki, joka osuu varsinkin niille tiloille, jotka ovat investoineet ja kehittäneet tuotantoaan, Kurvinen sanoo.

Luonnonvarakeskus arvioi, että ruoan hinta nousee tänä vuonna noin 10 prosenttia. Keskimääräiselle kotitaloudelle se tarkoittaisi 500 euron lisälaskua vuodessa.

Kurvinen arvioi, että nousu voi olla vieläkin suurempaa.

– Oma arvioni on, että se voi olla 15–20 prosenttia.

Bensan hinta noussee edelleen

Ruoan hinnan nousun lisäksi kuluttajien kukkaroa koettelee ennätyskallis polttoaine.

Heinäkuussa voimaan tuleva jakeluvelvoitteen väliaikainen alennus pienentää dieselin litrahintaa arviolta 10–15 sentillä. Jakeluvelvoite määrittelee, mikä osuus bensalitrasta pitää olla uusiutuvaa polttoainetta.

Tästäkin huolimatta polttoaineen hinta voi Kurvisen mukaan edelleen nousta. Päävastuu mahdollisista tukitoimista on valtiovarainministeriöllä, jota johtaa Kurvisen puoluetoveri Annika Saarikko.

Polttoaineveron alennus ei Kurvisen mukaan ole ratkaiseva temppu.

– Meidän pitää huolehtia, että alennus menee pumppuhinnoille tehokkaasti, eikä jää mihinkään välikäsille. Syksyn budjettiriihessä joudumme pohtimaan sekä polttoaineverotusta että tuloverotusta. Pitää miettiä tarkkaan, mikä on järkevin toimenpide.

Polttoaineverotusta on alennettu väliaikaisesti esimerkiksi Saksassa. Monien ekonomistien mielestä niin ei kuitenkaan pidä Suomessa tehdä, vaikka bensan litrahinta nousisi peräti kolmeen euroon.

Ekonomistien mukaan veronalennus tulisi valtiolle hyvin kalliiksi. Se myös pitäisi yllä bensan kysyntää ja samalla myös korkeita hintoja. Viisain ratkaisu olisi ekonomistien mukaan kulutuksen vähentäminen.

Source Link yle.fi