Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_58a13166cafa0ab1cd3618da0862f405, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ministeri Kiuru penää alueilta suurempaa vastuunkantoa: Toimet kohdistettava rokottamattomaan väestöön – kontaktit saatava vähenemään – Uutisalue

Ministeri Kiuru penää alueilta suurempaa vastuunkantoa: Toimet kohdistettava rokottamattomaan väestöön – kontaktit saatava vähenemään

Keskiviikkoillan A-studiossa vierailleen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan koronavirustartuntojen määrän jatkaessa huimaa kasvuaan aletaan olla sairaalakapasiteetin kantokyvyn rajamailla.

Kiurun mielestä kyseessä on kilpailuasetelma nopeasti leviävän deltaviruksen kanssa, samaan aikaan kun rokotekattavuus ei nouse odotetulla tahdilla.

– Yli 9 000 tautitapausta kahdessa viikossa alkaa olla meidän juoksumme suurimpia tuloksia negatiivisessa mielessä, hän huomautti.

Yhteiskuntaa on ministerin mielestä helppo avata, mutta paljon vaikeampi pitää auki, jos tautitaakka on korkea tai rokotekattavuus jää liian alhaiseksi. Hän muistutti jo elokuussa varoitelleensa yhteiskunnan liian nopeasta avaamisesta.

Ministeri näkee maamme tilanteen heikkona, kun enää vain kahdella valtakunnan alueella on alle 50 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kahden viikon tarkastelujaksolla. Vanhan koronantorjuntastrategian mukaan leviämisvaiheessa on siten näitä lukuun ottamatta kaikkiaan 11 aluetta.

Kiuru kertoi, että syksyn aikana hallituksen ohjauskirjeellä on useita kertoja pyydetty alueellisia viranomaisia toimimaan tehokkaammin.

Koronapassin laajentaminen osalle työpaikoista ja ravintolarajoitusten jatko ovat Kiurun mielestä tämän hetken avainkysymyksiä. Koronarokotteen ottovaatimus joillekin aloille on ministerin mukaan myös tarkastelun alla.

Ministeri kokee erityisen ongelmalliseksi sen, että nykyrajoituksilla ei kyetä rajaamaan ainoastaan rokottamattoman väestön kontakteja.

– Haaste ei ole se, etteikö pubien ja yökerhojen osalta koropassi olisi jo käytössä. Passi pitäisi kohdistaa lieväriskisempään, kuten ruokaravintoloiden toimintaan.

Kiurun mukaan täytyy muistaa, että yhteiskunnassa on tietty raja, jonka jälkeen velvollisuutensa hoitaneet, rokotetut ryhtyvät kyselemään, kuinka pitkään heidän on toimittava rokottamattoman väestön ehdoilla.

– Perusoikeuskeskustelu on käytävä, tilanne näyttää nurinkuriselta, hän summasi.

Marin: Koronarajoituksia ei tässä vaiheessa kiristetä, mutta ravintolarajoitukset jatkuvat

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi aiemmin Säätytalolla, ettei vielä olla siinä tilanteessa hätäjarrumekanismia jouduttaisiin käyttämään. **
**

Marinin mukaan ratkaisun on löydyttävä rokotekattavuudesta, jonka tuoreimpien tietojen mukaan on noustava 90 prosenttiin ja siitäkin yli. Hän epäili, että viimeisiä rokotettavien prosentteja joudutaan perkaamaan läpi siten, että sosiaali- ja terveydenhuollon ihmiset ottavat ihmisiin yhteyttä henkilökohtaisesti.

Pääministeri arveli, ettei koko väestön keskuudessa rokotuksista voi tulla pakollisia, mutta sosiaali- ja terveydenhuollon sektoria velvoite saattaisi tulla koskemaan.

Leviämis-, kiihtymis- ja perustason alueiden määrittelystä luovutaan, Marin sanoi Säätytalolta poistuessaan. Tavoitteena on, että jos ja kun paikallisia tartuntaryppäitä on, ne sammutetaan paikallisin toimin, ravintola- ja matkailutoimea lukuun ottamatta, jotka ovat hallituksen kontolla.

Marinin mukaan viranomaiset arvioivat maanantaina, millä alueilla ravintolarajoitukset jatkuvat voimassaolevien rajoitusten umpeutuessa. Hallitus keskusteli myös koronapassin käytön laajentamisesta ja aikoo jatkaa asian valmistelua. Tahtotila on laajentaa passin käyttöä Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kommetoi Ylelle aiemmin keskiviikkona, että leviämisalueilla ravintolarajoitusten aukiolo- ja anniskeluaikoja tulisi lyhentää huomattavasti nykyisestä, jopa alkuiltaan asti.

THL katsoo myös, että ravintolarajoitukset mahdollistavien pykälien voimassaoloa tulisi jatkaa ensi vuoden huhtikuun loppuun saakka.

Aiheesta aiemmin:

Hallitus jatkaa ravintolarajoituksien voimassaoloa – pääministeri Marin: ”Tilanne on huolestuttava”

Päivittyvä seuranta: Hallitus esittää rajoitustoimille jatkoa, yli 12-vuotiaista 80 % rokotettu kahdesti, THL suosittaa ravintolarajoitusten kiristämistä

Ministeri Krista Kiuru: Koronapassin käytön laajentaminen on mahdollista

Kirsi Varhila: Hoitajien velvoittamista koronarokotuksiin selvitetään

Source Link yle.fi