Banner Before Header

Minna Koivikko kertoo, mikä on tyypillisin asia, jota meriarkeologilta kysytään – ”Yleensä se on se, että kuinka syvällä olet käynyt”

Indiana Jones ja Jacques Cousteau – siinä kaksi miestä, joiden vaikutuksesta Minna Koivikosta tuli meriarkeologi.

– Kun minulta kysytään, miten keksin ryhtyä meriarkeologiksi, yleensä kerron, että teininä Oulussa tuli katsottua ehkä vähän liikaakin telkkaria. Silloin telkkarissa nimittäin pyöri nämä tapaukset. Ja lisäisin kyllä vielä sinne [Ihmemies] MacGyverin, koska tämä työ vaatii myös teknistä luovuutta.

Meriarkeologin työnkuvaan olennnaisena osana kuuluu tietysti myös sukeltaminen. Siihen puolestaan liittyy myös tyypillisin asia, joka meriarkeologilta yleensä kysytään.

– Yleensä se on se, että kuinka syvällä sä olet käynyt, Koivikko sanoo naureskellen.

Koivikko väitteli tohtoriksi Suomenlinnan hylyistä vuonna 2017 ja alueen hylkyjen tutkiminen jatkuu edelleen tutkimusprojektissa, jonka nimi on Veteen vajonneet.

Miksi on tärkeää tutkia myös vedenalaista kulttuuriperintöä?

– Siellä on yksi pala menneisyyttä. Historiaahan tutkitaan siksi, että meillä olisi luottamusta myös tulevaisuuteen siitä, että ihmislaji on pärjännyt ennenkin. Eli jos haluamme ehjempää kuvaa historiastamme, näillä hylyillä on oma tarinansa ja oma paikkansa siinä isossa kuvassa.

Puoli seitsemän -ohjelman Mysteerijuontajaviikon toisena yllätysjuontajana nähtiiin meteorologi Anniina Valtonen. Katso koko lähetys tästä:

Source Link yle.fi