Mitä jos Venäjä pyytäisi Suomessa piileskelevien asevelvollisten miesten luovutusta? Professori vastaa

Viime päivinä itärajan yli Suomeen on tullut paljon asevelvollisuusikäisiä venäläisiä.

Aikooko Suomi palauttaa liikekannallepanoa pakenevia venäläisiä takaisin kotimaahansa, jos Venäjä niin alkaisi vaatia? Saavatko liikekannallepanoa pakoon lähteneet venäläiset turvapaikan Suomesta?

Lue lisää: IS:n tiedot: Päätös venäläisten turisti­viisumien lakkauttamisesta näkyy itärajalla ”jo viikonloppuna”

Kun turistiviisumien myöntäminen lopetetaan, millä perusteella venäläiset voisivat hakea turvapaikkaa Suomesta?

Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen Turun yliopistosta sanoo, että Suomi käsittelisi tapauskohtaisesti Venäjän pyynnöt palauttaa Suomessa liikekannallepanoa piileskeleviä kansalaisiaan.

Mitä jos Venäjä alkaisi pyytää Suomessa liikekannallepanoa piileskeleviä, asevelvollisuusikäisten miesten luovutusta, professori Outi Korhonen?

– Siinä tapauksessa noudatetaan valtioiden välisiä luovutusperiaatteita. Eli käydään jokainen luovutus läpi. Yksilökohtaisesti katsotaan, mikä on henkilön oikeus liikkua vapaasti ja minkä rikoksen johdosta luovutusta vaaditaan.

– Valtion hätätila ja karkuruus voi esimerkiksi olla luovutusperuste, joka pitää vakavissaan käsitellä, Korhonen vastaa.

Mitä jos tavallisia venäläisturisteja pyydetään luovuttamaan Venäjälle? Sanotaanko kategorisesti ei, vai ryhdytäänkö palauttamaan?

– Se riippuu paljon luovutussopimuksesta. Yleisesti ottaen on niin, että jos valtiolla on legitimiteetti pyytää luovutusta, silloin lähtökohtaisesti pitäisi luovuttaa. Ellei osoiteta, että henkilö voi joutua poliittisen vainon kohteeksi.

– Tietysti ihmisoikeusargumentti painaa. Jokaisen Suomen alueella oleskelevalla henkilöllä on oikeus liikkua vapaasti, jolloin heitä ei voisi ottaa kiinni. Jos luovutuspyyntö tehdään, kuten vaikka Turkin kurdien osalta, silloin viranomaisten pitää tehdä ratkaisu asiassa. Ihmisten koskemattomuuteen ei voi puuttua ilman tuomioistuimen päätöstä.

Suomi ei siis massaluovutuksia tee, vaan jokainen luovutuspyyntö käsitellään erikseen?

– Näin on.

Mitä jos viisumi on umpeutunut ja venäläinen piileskelee Suomessa liikekannallepanoa?

– Jos on ilman viisumia, ei siitä rangaistuksena ole palauttaminen kotimaahan. Jos ei ole oleskelulupaa, silloin kehotetaan lähtemään. Jos taas on syytettynä karkuruuteen liittyvästä rikoksesta, luovutusperiaatteita noudatetaan ja ratkaistaan sillä perusteella.

– Jos viisumiton henkilö anoo turvapaikkaa, se pitäisi käsitellä. Ilman lupia ja viisumia ei täällä saisi olla.

Oikeuttaako liikekannallepano turvapaikkaan?

– Tuskin. Ellei voi osoittaa, että henkilökohtaisten ominaisuuksiensa vuoksi joutuisi vainon kohteeksi liikekannallepanon yhteydessä. Eli edustaisi jotain vähemmistöä tai ryhmittymää, jota todennäköisesti kohdellaan huonosti tai ihmisarvoa loukataan.

– Jos mitään erikoisempaa ei pysty osoittamaan, liikekannallepano on juridinen, valtion vallassa oleva toimi, jos siihen ei liity syrjivää tai ihmisoikeuksia loukkaavaa toimintaa. Jos se toteutetaan asianmukaisesti, jokaisella valtiolla on mahdollisuus liikekannallepanoon, professori Outi Korhonen kertoo.

Millä perusteella venäläinen voisi anoa Suomesta turvapaikkaa?

– Samoista syistä kuin kuka tahansa. Omassa maassaan joutuisi vainon ja ihmisoikeusloukkausten kohteeksi.

Hallitus käytti venäläisten turistiviisumien kiellon perusteena Suomen kansainvälisen aseman vahingoittumista. Mitä mieltä olette perusteluista?

– Jokaisella valtiolla on oikeus kontrolloida omaa aluettaan ja sinne tuloa, varsinkin ei-kansalaisilta. Omien kansalaisten maahantuloa ei voi estää. Valtion omassa harkinnassa on, millä papereilla ihmisiä maahan päästetään, Korhonen sanoi.

– Ei viisumien myöntämisen lopetus mitään ystävällisten naapuruussuhteiden mukaista toimintaa ole, mutta ei kai kovin ystävälliset naapuruussuhteet ole tällä hetkellävoimassa. Viisumit ovat valtion vapaassa ratkaisuvallassa, myöntääkö niitä vai ei.

– Emme kai halua näyttää syrjintää harjoittavalta valtiolta. Ei (venäläisten viisumikielto) kovin hyvin syrjimättömyysnäkökulmasta ole perusteltavissa, mutta toisaalta ei sitä kansainvälinen oikeus kiellä, Korhonen jatkoi.

Professorin mukaan oma kysymyksensä on, onko ihmisarvon suojelemisen tai kärsimyksen vähentämisen kannalta perusteltua, että ne, jotka eivät halua osallistua Venäjän nykyhallinnon hankkeisiin ja erityisesti Ukrainan sotaretkeen, eivät voisi hyödyntää perinteisiä matkustusreittejä.

Suomi aikoo estää kaiken turismin Venäjältä.

Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta, TP-utva päätti perjantaina rajoittaa merkittävästi Venäjän kansalaisten maahantuloa ja viisumien myöntämistä Suomeen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) arveli, että periaatepäätös on paperilla valmiina tämän viikon lopulla, ja päätöstä voidaan alkaa soveltaa sen jälkeen, kun valtioneuvosto on sen hyväksynyt.

Hallituksen periaatepäätöksessä luetellaan erikseen ryhmät, joille viisumeja myönnetään. Poikkeus koskee sukulaisuutta, perhesuhteita, työtä, opiskelua, humanitaarisia syitä sekä tavaraliikennettä.

Source Link is.fi