Mitä tapahtuu, kun alkoholia juo tyhjään vatsaan?

Kukaan alkoholia käyttävä ei ole täysin suojassa sen aiheuttamilta haitoilta. Maksa voi sairastua kohtuukäytölläkin, jos se jatkuu tarpeeksi pitkään. Haimatulehdus voi puolestaan iskeä vain yhden viikonlopun reippaan juomisen jälkeen.

Silläkin on merkitystä, missä yhteydessä alkoholia juo.

Humalahakuinen juominen tyhjään vatsaan on sisäelimille haitallisempaa kuin esimerkiksi kohtuullinen alkoholinkäyttö aterian yhteydessä.

– Jos maha on tyhjä, alkoholi menee suoraan limakalvoille ja ärsyttää niitä, sanoo erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta.

Mahassa oleva ruoka toimii eräänlaisena puskurina.

Verenpaine voi jo alkoholin kertakäytössäkin kohota haitallisiin lukemiin. Se rasittaa esimerkiksi munuaisia ja sydäntä. Paineet voivat kohota krapulassakin.

Alkoholi imeytyy tyhjään vatsaan juotuna käytännössä noin 20 minuutissa. Jos on syönyt esimerkiksi rasvaista ruokaa, imeytyminen on hitaampaa.

Nopea imeytyminen

Ruokailu alkoholin käytön yhteydessä vaikuttaa myös alkoholin imeytymiseen ja siten veren alkoholipitoisuuteen. Kun alkoholia hörppii tyhjään vatsaan, veren alkoholipitoisuus ja samalla humala kasvavat nopeasti.

Alkoholi imeytyy nopeammin, jos vatsa on tyhjä. Tyhjässä mahassa alkoholi kulkeutuu suoraan mahalaukusta ohutsuoleen ja verenkiertoon.

– Alkoholi imeytyy tyhjään vatsaan juotuna käytännössä noin 20 minuutissa. Jos on syönyt esimerkiksi rasvaista ruokaa, imeytyminen on hitaampaa.

Grilliruokaa täynnä olevassa vatsassa alkoholin imeytyminen voi kestää yli tunnin. Hiilihydraatit hidastavat imeytymistä eniten.

Tyhjään vatsaan juominen vaikuttaa myös verensokeriin. Se voi helposti laskea liikaa, jos juo pelkästään sokerittomia alkoholijuomia eikä syö mitään. Diabeetikoille tämä voi olla erityisen vaarallista.

Vaarana nestehukka

Etenkin kesäkuumalla kannattaa muistaa, että alkoholi poistaa kehosta nestettä. Se ei siis ole hyvä janojuoma.

Vastaanotolla tulee loppukesästä vastaan täriseviä haavanlehtiä.

Aurinko ja kuumuus lisäävät alkoholin jo itsessään aiheuttamaa nestehukkaa entisestään.

– Vesi on hyvä alkoholin kyytikaveri. Kun juo myös vettä, alkoholiakaan ei tule juotua niin paljon. Lisäksi vesi ehkäisee kuivumista; alkoholi lisää virtsan eritystä.

Lue lisää: Tunnista liiallisen lämmön ensioireet kehossa – ja varo kuumalla säällä etenkin tätä petollista kaksikkoa

Hae apua ajoissa

Kesälomien loppuessa moni voi havahtua siihen, että tissuttelu tai kovempikin juominen on jäänyt päälle.

– Vastaanotolla tulee loppukesästä vastaan täriseviä haavanlehtiä, Vänni kertoo.

Apua kannattaa hakea viimeistään silloin, kun vähänkin tuntuu siltä, että juominen ei ole omassa hallinnassa.

– Jos tulee fiilis, että tarvitsee alkoholia joka päivä eikä se jää yhteen vaan määrä pikemminkin kasvaa jatkuvasti. Tai jos tuntuu siltä, että on pakko juoda.

Selvä hälytysmerkki on myös se, jos läheiset ilmaisevat huolensa asiasta.

Lähteitä: Diabetesliitto, Terveystalo, Munuais- ja maksaliitto, Aikakauskirja Duodecim

Source Link is.fi