Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9d415b3d5af3247e726eb34b0cc9d871, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mitä tehdä, jos Nato-sotku kestää ja kestää? Professori lyö Uuden Suomen blogissaan pöytään uuden vaihtoehdon – Uutisalue

Mitä tehdä, jos Nato-sotku kestää ja kestää? Professori lyö Uuden Suomen blogissaan pöytään uuden vaihtoehdon

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll uskoo, että Suomi on ennennäkemättömän nopeasti puolustusliitto Naton jäsen. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa varautumisen tärkeyttä Uuden Suomen blogissaan.

Limnéllin mukaan epätodennäköinen mutta mahdollinen skenaario on, että Nato-prosessi venyy jopa vuosien mittaiseksi.

– Mikäli hakemusprosessi pitkittyy, yksi luonteva vaihtoehto tähän hetkeen voisi olla Pohjoismaiden keskinäinen puolustusliitto, Limnéll valottaa.

Käytännössä tuollainen liitto tarkoittaisi hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä edeltävää puolustusliittoa muiden jo Natoon kuuluvien Pohjoismaiden kanssa.

– Nykyisessä tilanteessa se lisäisi Suomen turvatakuita ennen kuin Nato-jäsenyys on varmistunut ja Puolustusliitto olisi jäsenyyden vahvistamisen jälkeen käytännössä normaali osa Natoa.

Professori muistuttaa kirjoituksessaan, että Suomella on vahva puolustuskyky, tukea muilta mailta ja turvatakuita Atlantin molemmilta puolilta.

– Yhdysvallat ja Nato ovat panneet arvovaltansa peliin Suomen Nato-jäsenyyden puolesta, ja Venäjä on kiireinen Ukrainassa. Olemme saaneet nähdä Naton sisäisiä puolustussuunnitelmia jo helmikuussa, ja olemme Ruotsin kanssa jo nyt tukevasti Naton läheisin kumppani. Meillä ei ole mitään hätää.

Lue lisää: IS selvitti, millainen Suomen asema olisi Naton jäsenmaana

Nato julkistaa uuden strategiansa Madridin huippukokouksessa kesäkuun lopussa. Asiakirja on nimeltään strateginen konsepti.

– Mielenkiintoista on se, että kun strateginen konsepti julkistetaan kesällä, alkaa heti syksyllä Naton puolustussuunnittelukierros. Suomi ja Ruotsi, tietyssä statuksessa, ovat mukana tässä kierroksessa, kertoi eversti Petteri Kajanmaa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n journalistiseminaarissa tiistaina Helsingissä.

Naton operaatioalue ei tällä hetkellä kata Suomea ja Ruotsia.

– Nato todennäköisesti joutuu tekemään jotakin uudella tavalla, kun karttoja katsellaan ja Suomi ja Ruotsi mahdollisesti sen jäsenyysstatuksen saavat, sanoi Maanpuolustuskorkeakoulusta pian uusiin tehtäviin Naton päämajaan siirtyvä Kajanmaa.

Source Link is.fi