Banner Before Header

Miten venäläisten turistien viisumeja rajoitettaisiin? Katso suorana klo 12.30

Hallitus on kokoontunut tiistaina käsittelemään Säätytaloon venäläisten viisumeja.

Ministerit kommentoivat mahdollisia linjauksia hallituksen iltakoulun jälkeen noin kello 12.30.

Venäläisten turistien matkailu Suomessa ja Suomen kautta Eurooppaan on herättänyt nykytilanteessa närkästystä Suomessa. Venäjä käy raakaa hyökkäyssotaan Ukrainassa, mutta samaan aikaan venäläisiä lomailee Euroopassa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi Ylen aamussa tiistaina, että Suomi aikoo rajoittaa merkittävästi venäläisten viisumien saantia.

Haavisto ehdotti, että viisumihakemusten määrä rajoitettaisiin viidesosaan tai kymmenesosaan nykyisestä.

Suomi ottaa nyt päivittäin vastaan noin tuhat viisumihakemusta Venäjältä. Rajoitus tarkoittaisi, että hakemuksia otettaisiin jatkossa vastaan vain 100–200 päivässä.

Ulkoministeriö on valmistellut mallia, jossa etusijan saisivat perhesyiden, työn tai opiskelun takia viisumia hakevat, mikä vähentäisi turistiviisumien myöntämistä.

Suomi voi tehdä oman päätöksen EU-linjausta odotellessa

Haaviston mielestä tärkeintä olisi kuitenkin saada asiaan EU:n yhteinen kanta. Suomi ei voi estää muiden Schengen-maiden viisumeilla matkustavien venäläisten kauttakulkua itärajalla.

Säätytalolle saapuneen pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan pelkästään Suomen toimilla ei voida estää venäläisten matkailua Eurooppaan. Yhteinen linjaus olisi hänen mielestään tehokkain keino.

Haavisto kertoi ennen iltakoulun alkua, että Suomi aikoo esittää Baltian-maiden kanssa yhteistä ratkaisua venäläisten viisumeihin.

Muu Eurooppa on ollut maltillisemmalla linjalla. Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi eilen Oslossa, että turistit eivät ole syyllisiä Putinin sotaan.

Pääministeri Marin korosti, että Suomi voi tehdä myös oman päätöksensä viisumeista sillä aikaa kun EU-linjausta käsitellään.

Marin kertoi, että viisumeja tullaan käsittelemään myös tasavallan presidentin ja hallituksen ministereiden muodostamassa TP-Utvassa.

*Uutista päivitetään

Lue lisää:

Ulkoministeri Haavisto ehdottaa, että venäläisten viisumihakemuksia rajattaisiin jopa kymmenesosaan nykyisestä

Orpo oppositiosta: Hallituksen keskeytettävä turistiviisumien myöntäminen – hallitus kokoontuu pohtimaan tilannetta tiistaina

Source Link yle.fi