Banner Before Header

Mökkeilystä tullut entistä kalliimpaa – näin kulut kipusivat vain muutamassa vuodessa

Kesämökkeily on kallistunut selvästi muutamassa vuodessa. Erityisesti vuosittaiset kustannukset ovat nousseet suosituimmissa mökkikunnissa, joissa kulut ovat olleet aiemminkin korkeita.

Tulokset selviävät Omakotiliiton vuosittain teettämästä vertailusta, jossa vertailtiin kuluja 50 neliön kokoisessa ja 35 vuotta vanhassa mökissä, joka sijaitsee omalla, 4 500 neliömetrin tontilla ja jota käyttää neljä henkeä kesällä.

Vertailussa oli mukana 20 Suomen suurimpiin mökkikuntiin kuuluvaa kuntaa, joissa on yhteensä reilu 130 000 kesämökkiä, eli yli neljännes koko maan mökeistä. Tutkimuksen teki KTI Kiinteistötieto Oy.

Tutkimuksessa mukana olleet mökkeilyn kustannukset, eli kiinteistövero, sähkömaksu ja jätemaksu, ovat vuodesta 2019 vuoteen 2022 keskimäärin nousseet 770 eurosta 903 euroon eli yli 17 prosenttia.

Vertailun tämän vuoden kalleimmilla mökkipaikkakunnilla Kuopiossa, Savonlinnassa ja Mikkelissä menee kiinteistöveroon, sähkömaksuun ja jätemaksuun yli tai lähes 1 200 euroa vuodessa.

Lue lisää: Mökkikaupassa selvä käänne: Tällainen kesäpaikka ei enää kiinnosta

Kolme vuotta aikaisemmin kolmen kärjessä olivat samat kunnat, tosin tuolloin kallein oli Savonlinna, kun taas Kuopio oli toisella sijalla. Kuopiossa ja Mikkelissä kustannukset olivat yhteensä alle 1 000 euroa, ja Savonlinnassakin ne olivat noin 1 100 euron paikkeilla.

Vertailun halvin mökkikunta on molempina vuosina Oulu, jossa kiinteistöveron, sähkön ja jätehuollon kustannukset olivat vuonna 2019 alle 500 euroa vuodessa, ja tämänkin vuoden vertailussa vain 577 euroa.

Vuosien 2019 ja 2022 välillä ero halvimman ja kalleimman mökkikunnan kustannuksissa on kasvanut noin 620 eurosta lähes 700 euroon.

Kustannusten nousu on kiihtynyt viime aikoina. Viime vuoteen verrattuna mökkeilyn kustannukset kohosivat keskimäärin 10,9 prosenttia, kun taas koronabuumin alun eli vuosien 2021 ja 2020 välillä nousua oli vain 1,1 prosenttia ja vuosien 2020 ja 2019 välillä 3,5 prosenttia.

Lue lisää: Tällaisen mökin voi saada 100 000 eurolla

Eniten vertailluista kustannuksista on noussut sähkön hinta. Vuonna 2019 sähkö muodosti 54 prosenttia kaikista kustannuksista, ja tänä vuonna sen osuus on noussut 59 prosenttiin.

Sähkön suurin kuluerä mökeillä on sähkön siirron perusmaksu, jonka osuus selvityksessä oli tänä vuonna keskimäärin 41 prosenttia kuluista.

Sähkön, jätemaksun ja kiinteistöveron lisäksi myös monet muut mökkeilyyn liittyvät kulut ovat nousseet. Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi yksityisautojen polttoaineiden ja voiteluöljyjen hinta on noussut viime vuodesta noin 36 prosenttia.

Polttoaine nostaa mökille ajelun hintaa, mutta se voi nostaa myös mökkitien hoitokustannuksia. Suomen Tieyhdistyksen mukaan tienhoitokustannuksissa on nousupainetta, sillä polttoaineiden hinnat nostavat urakoitsijoiden kuluja. Tien aurauksen hinnat saattavatkin ensi talvena kohota tuntuvasti.

Asumiseen ja siten myös kesämökkeihin liittyvät vakuutukset ovat Tilastokeskuksen mukaan kallistuneet viime vuodesta keskimäärin reilulla kolmella prosentilla.

Mökeillä on myös paljon takkoja ja tulisijoja. Savupiippujen nuohouksen hinta on Tilastokeskuksen mukaan noussut viidellä prosentilla viime vuoteen verrattuna.

Takan sijasta joku voi mökillä tietenkin tunnelmoida kynttilöillä. Sekin on rahan polttamista savuna ilmaan, varsinkin kun kynttilöiden hinta on vuodessa noussut yli 21 prosenttia.

Source Link is.fi