Banner Before Header

Molemmissa Nord Stream -putkissa vuoto – saksalais­lähde: Kaikki puhuu sitä vastaan, että kyse olisi sattumasta

Nord Stream 1 -kaasuputkessa on havaittu vuoto kahdessa kohtaa, kertoo ruotsalainen viranomainen uutistoimisto TT:n mukaan. Tanskan meriliikennevirasto kertoi maanantaina vuodosta Nord Stream 2 -putkessa.

Ruotsin energiaviraston entinen johtaja, professori Tomas Kåberger sanoo TT:lle pitävänsä epätodennäköisenä, että molemmat linjat vaurioituisivat yhtä aikaa sattumalta.

Aftonbladetin mukaan Saksassa epäillään, että vaurioiden syynä olisi tahallinen toiminta. Lehti siteeraa Tagesspiegeliä, jolle Saksan liittovaltion viranomaisten työstä perillä oleva lähde kertoo, että kyse tuskin on sattumasta.

– Me emme pysty kuvittelemaan skenaariota, joka ei pitäisi sisällään kohdistettua hyökkäystä. Kaikki puhuu sitä vastaan, että kyse olisi sattumasta.

Tagesspiegelin mukaan viranomaisille on kerrottu, että mahdollinen hyökkäys olisi pitänyt toteuttaa taistelusukeltajilla tai sukellusveneellä.

Saksan viranomaiset tai Nord Stream eivät ole vahvistaneet väitteitä hyökkäyksestä.

– Olemme informoineet viranomaisia ja voin toistaa, että me tutkimme olosuhteita, Nord Streamin edustaja sanoi.

Toinen epäillyistä vuodoista on Nord Stream 2 -putkessa lähellä Bornholmia Tanskassa. Deutsche Wellen mukaan Tanskan meriliikennevirasto on ohjeistanut laivoja pitämään 9,25 kilometrin etäisyyden saaren rantaan. Viranomaisten mukaan kaasuvuoto ”on vaarallinen meriliikenteelle”.

Vuoto havaittiin, kun lähellä Bornholmia nähtiin ”suuri kupla,” Nord Streamin edustaja Ulrich Lissek sanoi. Kyseistä kaasuputkea ei ehditty ottaa käyttöön ennen Ukrainan sotaa. Siinä on kuitenkin kaasua.

Ruotsin meriliikennehallinnon edustaja kertoi Reutersille puolestaan että Nord Stream 1 -kaasuputkessa on kaksi vuotoa, joista toinen on Ruotsin talousalueella ja toinen Tanskan talousalueella.

Lue lisää: Kuva kertoo dramaattisen muutoksen – venäläisen kaasun vienti EU:hun tyssäsi

Lue lisää: Gazprom: Nord Stream 1 -kaasu­putki pysyy suljettuna

Lue lisää: Siemens Energy: Öljyvuodot eivät voi olla syy Nord Stream 1 -kaasuputken suljettuna pitämiseen

Source Link is.fi