Banner Before Header

Monen rakastama 80-luvun kulttisarja Paluu Eedeniin palaa – näin kävi päätähdille

Ketku pelurimies Greg Marsden (James Reyne) taluttaa rikkaan mutta epävarmaan harmaahiirulaisen Stephanie Harperin (Rebecca Gilling) alttarille, aloittaa suhteen naisen parhaan ystävän Jilly Stewartin (Wendy Hughes) kanssa ja nakkaa häämatkallaan tuoreen vaimonsa veneen laidan yli suoraan krokotiilin kitaan.

Kaikki luulevat Stephanien kuolleen, mutta eräs paikalle osunut erakko ehtii pelastaa hänet surman suusta. Kaltoin kohdeltu morsian selviää kuin ihmeen kaupalla. Hänen kasvonsa kursii kokoon karismaattinen kirurgi (James Smillie), johon nainen rakastuu.

Sarjan alussa Stephanie Harper (Rebecca Gilling) menee naimisiin ketkun Greg Marsdenin (James Reyne) kanssa.

Nuorekkaan muodonmuutoksen kokenut Stephanie vaihtaa nimensä Taraksi ja palaa valeidentiteetin turvin takaisin kostamaan kahdelle hänet julmasti pettäneelle.

Näinkin herkullisin kääntein alkaa 1980-luvun australialainen saippuasarja Paluu Eedeniin, joka nähdään alusta alkaen Elisa Viihde Viaplaylla. Kovasti uusintana toivottua sarjaa tehtiin kahdessa osassa. Vuonna 1983 ilmestynyt ensimmäinen tuotantokausi käsitti vain kolme jaksoa ja jäi cliffhangeriin.

Kolme vuotta myöhemmin ilmestyi toinen tuotantokausi 22 jaksolla. Sarjan pahista eli rakastajatarta vaihtui näyttelemään punatukkainen Peta Toppano.

Kaukaiseen eksoottiseen maahan sijoittuva sarja on ollut suomalaisille rakas, jopa rakkaampi kuin australialaisille. STT:n kirjeenvaihtaja Annukka Koskela kiersi sarjan kuvauspaikoilla Australian Queenslandissa ja Sydneyssä vuonna 2019 ja teki jutun siitä.

– Yllätyksekseni aika harva australialainen vaikutti tuntevan sarjan, varsinkin itseni ikäisistä tai nuoremmista katsojista. Australialaisille Paluu Eedeniin on ilmeisesti ollut yksi sarja muiden joukossa. Kun kirjoitin matkastamme Facebookissa, moni suomalainen kaveri taas totesi yllättyneenä, että ei ole totta, Annukka, sinäkin olet fani, Koskela kirjoitti.

Rebecca Gilling on sittemmin omistautunut ympäristölle.

1980-luvun kulttisarja muistetaan erityisesti kahden voimanaisen Rebecca Gillingin ja Peta Toppanon näyttelijäsuorituksista. Naisten tiet ovat kulkeneet aivan eri rataa menestyssarjan jälkeen.

Tätä nykyä 68-vuotias Rebecca Gilling on hylännyt viihdealan ja on omistautunut ympäristölle. Planet Ark -järjestön aktiivina hän kiertää puhumassa ympäristöstä, yhteiskunnasta, kierrätyksestä ja muista asioista, jotka kokee tärkeiksi.

Gilling on julkisesti vastustanut muun muassa helikopteriturismia Sydneyn liepeillä sijaitsevalla Blue Mountains -maailmanperintöalueella.

Sarjan pahis oli punakutrinen viettelijätär Jilly (Peta Toppano), joka onnistui keplottelemaan Stephanien rakkaudenkohteita vällyjen väliin.

Peta Toppano, 71, valittiin aikoinaan Australian kauneimmaksi naiseksi. Hän vetäytyi Gillingin tavoin näyttelemisestä yhdeksän Home and Away -sarjassa vietetyn vuoden jälkeen vuonna 2009.

Toppano on ollut kolmesti naimisissa. Hänen kolmas avioliittonsa miljardööri Kerry Stokesin kanssa kesti muutaman vuoden 1990-luvulla. Näyttelijä sai miljoonia avioerossa.

The Sun Herald -lehti teki jutun vuonna 2005 siitä, kuinka Toppano työskenteli ostoskeskuksessa apulaismyyjänä reilun kymmenen euron tuntipalkalla. Tutut kasvot herättivät asiakkaiden kiinnostuksen.

– Äitini kuoli vuosi sitten. En ole halunnut palata takaisin showbisnekseen, Toppano selitti työtään lehdelle.

Hän ei halunnut tulla kuvatuksi.

– Olen ottanut vapaata ja tehnyt lempiasioitani, joita on kauniiden asioiden ympärillä oleminen ja jutteleminen ihmisten kanssa.

Pidän siitä, että saan palvella muita ja nautin siitä kaikin siemauksin, hän selitti korutiskin takaa.

Kuusi vuotta sitten Toppano puhui Studio10:n haastattelussa terveysongelmistaan ja masennuksestaan.

– Ihan kuin olisi laatikossa, ja seinät murskaantuisivat päälle. Ei pääse ulos, ei saa nukuttua. Kaikkia paikkoja koskee. Pitää ottaa lääkettä, jotta pystyy olemaan kunnossa seuraavat tunnit.

– On vaikea pysyä oma itsenään siinä tilanteessa.

Paluu Eedeniin tiistaina 4.10. alkaen Elisa Viihde Viaplay

Source Link is.fi