Banner Before Header

Moni välttelee iltapaloja turhaan – ravitsemusterapeutti kertoo kaksi asiaa, joihin yösyöpöttelijän tulisi kiinnittää huomiota

Moni on saattanut joskus pohtia, kuinka myöhään illalla oikein voi syödä. Osa saattaa jopa jättää iltapalan välistä terveyshaittojen pelossa.

Yösyöpöttelyä pelätään usein turhaan, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Saara Karjalainen Mehiläisestä. Kellonaikojen ja kieltojen asettamisen sijaan terveyshaittojen välttämisessä keskeisempää on kiinnittää huomiota siihen, mitä lautaselleen illalla oikein laittaa.

Vältä tuhteja ja rasvaisia aterioita

Hyvin rasvainen ruoka, kuten pizza tai punainen liha, voi myöhään nautittuna vaikuttaa uneen negatiivisesti. Levossa ruoansulatus on muutenkin tavallista hitaampaa, eikä tämän vuoksi kovin raskaiden aterioiden nauttimista myöhäisiltaan suositella.

– Tuhdit ateriat – kuin myös kokonaan syömättä jättäminen ilta-aikaan – voivat myös johtaa siihen, ettei uni tule yhtä helposti, Karjalainen sanoo.

Nopeat hiilihydraatit voivat myös hankaloittaa painonhallintaa ja unenlaatua, siinä missä illalla nautitut täysjyväviljat ja kuitupitoiset ruoat pitävät voivat vaikuttaa uneen positiivisesti.

Päivän kokonaisenergiamäärä ratkaisee

Toisaalta tutkimukset ovat osoittaneet, että iltapainotteisesti syövät ihmiset kohtaavat useammin painonhallintaan liittyviä ongelmia. Syy-seuraussuhde ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen. Karjalaisen mukaan painonhallintaongelmien taustalla ei ole niinkään ruokailun ajankohta, vaan syömisen epäsäännöllisyys.

Iltapalaa ei tarvitse jättää välistä terveyshaittojen pelossa.

– Usein päivällä on syöty liian vähän ja iltasyömisellä kompensoidaan päivän aikana muodostunutta energiavajetta. Jos syöminen on jatkuvasti vahvan iltapainotteista, kannattaa kiinnittää huomiota ruokarytmin säännöllisyyteen, Karjalainen neuvoo.

Lue lisää: Oikea ruokarytmi helpottaa heti painonhallintaa – näin sinunkin pitäisi syödä

Jos nälkä kalvaa vatsaa vielä myöhäisiltana, kannattaa iltapalaksi nauttia Karjalaisen mukaan esimerkiksi puuroa pähkinöillä ja marjoilla, jogurttia ja mysliä tai täytetty voileipä.

– Tärkeintä on, ettei ateria tunnu turhan raskaalta yötä vasten. Iltapalaa ei kuitenkaan tarvitse jättää välistä terveyshaittojen pelossa.

Source Link is.fi