Banner Before Header

Moottoripyöräily sai isoa nostetta korona-aikana, mutta nyt alaa vaivaa komponenttipula – myös käytetyistä moottoripyöristä on pulaa

Käytettyjen moottoripyörien suosio on ollut nosteessa jo pidemmän aikaa. Tällä hetkellä moni kauppias joutuu niiden kohdalla myymään ei-oota.

Maailmanlaajuisesta komponenttipulasta huolimatta myös uusien pyörien myynti on noussut 5 prosenttia viime vuoden huhtikuusta. Kysyntää siis riittää molemmille, kun korona-aika vielä lisäsi moottoripyöräilyn suosiota.

– Saatavuuspula komponenteissa on erittäin valmistajakohtaista. Osa on löytänyt ratkaisuja tähänkin eli huolissaan emme osaa olla, sanoo Teknisen kaupan liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

Nuoret innostuneet

Moottoripyörien kysyntä on lisääntynyt valtavasti esimerkiksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Lisäksi on tullut positiivisia, moottoripyöräkulttuuria eteenpäinvieviä ilmiöitä.

– Näyttää siltä, että moottoripyöräily on nyt entistä suositumpaa nuorten keskuudessa, Tuomisto iloitsee.

Saman ilmiön on huomannut Honda-moottoripyörien myyntipäällikkö Patrick Manner. Hän myös kertoo Hondan tuplanneen myyntinsä viime vuodesta.

– Vieläkin paremmin olisi voinut mennä, mutta osassa malleista on ollut toimitusvaikeuksia.

Komponenteista Manner mainitsee esimerkkinä puolijohdekomponentin. Kun sitä ei tehdä, ei tule pyöriä. Mallit, missä on paljon elektroniikkaa, kärsivät tilanteesta eniten.

Kaljupäinen Helsingin Moottoripyörämessujen projektijohtaja Niko Kantola mustassa hupparissa katsoo kuvaajaa.
Helsingin Moottoripyörämessujen projektijohtaja Niko Kantola kertoo, että juhannuksen jälkeen kauppa hiljenee. Moottoripyörästä haaveilevan kannattaa toimia heti. Suuri Moottoripyörien koeajokiertue järjestettiin Tampereella 1.6. Marjut Suomi / Yle

Markkinat ovat kuumat

Jarkko Tuomisto Teknisen kaupan liitosta on positiivisella mielellä siitä, että moottoripyöriä kyllä riittää halukkaille ostajille. Tarjonta on hänen mukaansa lisääntynyt ja markkinoilla on myös pienempikuutioisia pyöriä.

– Edullisempi hintaluokka houkuttelee niitäkin, jotka harkitsevat käytettyä pyörää.

Hondan myyntipäällikkö Patrick Manner tietää, että käytetyt pyörät ovat monella kauppiaalla se suurin yksittäinen tuoteryhmä. Käytettyjen kuumentunut kauppa on tuonut ryminällä alalle myös uusia toimijoita, jotka markkinoivat voimakkaasti käytettyjen yksilöiden sisäänostoa. Tätä seurataan alalla mielenkiinnolla.

– Kiva tietysti nähdä mitä tapahtuu, Manner sanoo.

Tampereella ja Espoossa toimivan moottoripyöräliike R.M. Heinon myyntijohtaja Tatu Leppänen sanoo nykyisen markkinatilanteen tuovan omat haasteensa. Vaikka vaihtopyöristä on pula, kauppa on käynyt hyvin.

– Onhan tämä melkoista luovintaa, kun käytettyjä yritetään saada tarjolle ja uusia tilattua hyvissä ajoin. Ostajat ovat myös valmiita odottamaan sitä tiettyä pyörää, Leppänen sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida perjantaihin kello 23:een.

Source Link yle.fi